www.varchev.com

Множествен подход при оценката на акции.

/ Статията е предназначена за начинаещи трейдъри. Още обучителни материали може да разгледате тук: https://www.varchev.com/trading-uni.htm. /

Подходът на множителите се основава на проста идея: сходнини видове бизнес продават на сходни цени.

Избoр на финансовите показатели

В повечето случаи удачен коефицант е печалба на акция (P/E), тъй като този показател представлява печалбата, която компанията носи след изплащане на всички разходи (включително данъци и лихви по дълга). Могат да се прилагат и други финансови показатели, но е важно да се разбере, че колкото по-нагоре се движите в отчета за приходите и разходите, толкова по-далеч се отдалечавате от действителните печалби, които компанията може да върне на акционерите. Например, една компания може да изглежда добър залог въз основа на нейното съотношение цена/продажби, но това не ни казва нищо за печалбите на компанията — или липсата на такава — и следователно нищо по отношение на нейната устойчивост като бизнес.

Когато печалбите на една компания са или твърде малки, за да имат значение, или изобщо не съществуват, анализаторите и инвеститорите търсят други показатели, за да осигурят представа за потенциалната сила на печалбите в някакъв момент в бъдещето.

Двата най-широко използвани показателя извън печалбата са EBITDA (печалба преди лихви, данъци, обезценка и амортизация) и продажби. EBITDA е полезна, защото може да даде представа за силата на оперативната рентабилност на компанията преди непаричните разходи. Това помага да се генерира по-добро сравнение между компаниите в индустрията.

Избор на множители

Избиране на подходящ коефициент – такъв, който отразява потенциалната възможност, темпа на растеж, дълготрайността на продажбите и печалбите, качеството на управлението, силата на баланса и всички други фактори, съществени за инвестицията.

Първо – отправна точка. Има два начина да се стигне до там:

Изважда се мултипликатора, на който акциите са се търгували в миналото, след което сравняване с множество подобни компании.
След като е определена добра отправна точка, може да се започне разглеждане на разликите спрямо текущата обстановка.

Множители и лихвени проценти

Подходът на множителите може да се използва с всяка финансова метрика – мярка за продажби, EBITDA, печалби, дори паричен поток – но трябва да се има предвид, че някои основни фактори ще повлияят на множителите навсякъде.

Най-пряко влияние имат лихвените проценти. Когато лихвените проценти се повишават, множителите се свиват – особено по-високите множители. Има две причини за това:

Ако лихвите по дългови инструменти, най-вече 10-годишните държавни облигации, се повишат, конкуренцията на пазара на акции се увеличава. Като се има предвид, че съкровищните облигации са подкрепени от правителството на САЩ, мнозина гледат на 10-годишната доходност като на „безрисковия“ процент. Следователно, ако възвръщаемостта на безрисков актив се увеличи, тогава инвеститорите ще изискват по-висока възвръщаемост на рисковия актив. За да постигнат тази по-висока възвръщаемост, те трябва да получат по-добра цена за актива, който купуват, и следователно ще се стремят да платят по-ниско.


По-високи коефициенти обикновено се поставят на компании с по-голям растеж. Купуването на растеж означава, че инвеститорите плащат днес за печалби, които се очаква да бъдат реализирани по-далеч в бъдеще. Въпреки това, като се има предвид, че лихвите обикновено се повишават, за да отразят инфлационните очаквания, повишаването на лихвите означава, че инвеститорите ще отстъпят обратно бъдещите печалби с по-висок процент.

Коригиране на множители за растеж

Инвеститорите могат също така да се опитат да коригират тези коефициенти, за да отчетат бъдещия растеж. Най-често срещаното е съотношението „PEG“, което се опитва да коригира съотношението цена-печалба и да отчете растежа. Мисленето е, че по-високият коефициент на p/e сам по себе си не определя, че дадена акция е по-скъпа, защото не успява да вземе предвид бъдещия растеж.
P/E/ EGR
EGR = темп на нарастване на приходите за пет години

Въпреки че има много начини да се подходи към оценката, подходът, базиран на множители, е вероятно най-широко използваният метод за оценка на акциите и може би най-важният метод за разбиране, който може да се използва за ориентирате в този труден пазар.


 Dealer Radoslav Valov

Логнете се за да коментирате

* Не се допуска груб, саркастичен и ироничен език. За такъв Admins Delеte без уведомяване.

Leave a Reply

Коментари:

Leave a comment

Varchev Absolute Trader

борсова платформа

  • Търгувай над 3000 финансови инструмента: Crypto, Форекс, Акции, Индекси, Суровини, ETF-и
  • Използвай платформа с директно изпращане ордерите на борсите
  • Best Trading Platform - "Online Personal Wealth Awards" EU награждава Varchev Absolute Trader
  • Cloud base платформа - твоят трейдинг сетъп на всяко устройство
  • Traders Talk - чуй какво движи пазарите в реално време
  • Market Sentiment - търгувай с настроенията на инвестиционите банки
  • Top movers - най-горещите трейдове във всеки един момент
  • Stocks scanner - филтрирай най-подходящите за твоя трейдинг стил пазарни инструменти
  • Heat map - Търгувай в посоката на големите играчи


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс
Varchev Finance live chat
Varchev Finance live chat
*Задължителни полета
CALL NOW