www.varchev.com

Наближава ли краят на бичия пазар при акциите.

Темпа на ръст на печалбите на компаниите намалява, маржините (кредитен ресурс за търговия с финансови инструменти) е на рекордни нива, големите инвеститори продават акциите повече отколкото купуват. Чували сте всички тези причини, които индикират, че бичия пазар е по-близо до своя край, но акциите регистрират все по-високи нива.

Президента на ФЕД за Ричмънд заяви, че потенциален тласък от фискалните стимули, които се очаква Тръмп да приеме може да накарат Фед да повиши лихвите по-бързо от очакваното. Президента на ФЕД за Бостън Rosengren  каза, че само “значителни негативни новини” биха попречили на Фед да повишат лихвите следващия месец.

Новоизбраният президент Тръмп призова за масивен тласък на разходите  за инфраструктура в размер на  $ 500 милиарда долара. Теорията е, че нарастването на разходите за инфраструктура, вероятно ще доведат до по-висока инфлация, предизвиквайки ФЕД да приеме по-високи лихви.

В момента  пазара очаква с голяма вероятност две нови повишения на лихвата през 2017 като изключим евентуално повишение през декември тази година.
Страни като Япония са затънали в икономическа стагфлация в продължение на години, с ниски темпове на растеж и опасения за дефлация.

Централната банка на Япония е предприела конвенционални и неконвенционални средства за насърчаване на растежа и повишаване на инфлацията, но резултатите са смесени. През септември японската централна банка стгна до извода, че политиките и засега не дават желаните резултати.

Повишаването на лихвите от ФЕД ще забави икономиката ио ще я заплаши от рецесия. Въпреки позитивните очаквания за стимулиращи евентуални мерки от Тръмп, те ще отнемат много време докато се проявят в икономиката, като преди това може да видим и заплаха от рецесия.

Катализаторът за бичия пазар беше политиката на централната банка на САЩ с нулеви лихви. Тези нулеви лихви обаче започват да изкривяват икономиката и да създават балони при някои активи. Дали пазара на акции в момента е надценен? Спирането на този двигател на пазара ще окаже негативно влияние върху цените на финансовите инструменти.

S & P 500 надмина съотношението цена приходи за най-надценен пазар за последните 100 години  . Предишната точка беше през 1999 когато се спука дот – ком балона  Основите за ръст на пазара последните шест тримесечия бяха слаби с незначително подобряване.

Вторият катализатор е обратните  изкупувания на акции. Корпоративните обратни изкупувания доведоха до значителна инерция в цената на акциите, което вече може да спе след повишаване на лихвите. По-високите лихви ще неутрализират ефекта на ниски разходи по заеми за дивиденти и обратни изкупвания.  Компаниите предпочетоха да насочат пари в акциите си вместо да инвестират тези средства в растеж. Тази тенденция започва да намаля, което ще окаже негативно влияние .

Характерно за инвеститорите е че напускат пазара в последствие, след силен негативен импулс, което задълбочава разпродажбите. Първичните сигнали се пренебрегват, като акциите продължават ръста си още известно време.

 


 Varchev Traders


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс