www.varchev.com

Навиците на успешният трейдър

Винаги е мъдро решение да се поучаваме от грешки на другите и да взимаме най-доброто от тях. Трейдингът не е изключение. Казват, че ако правите нещо 21 дена подред, то се превръща в навик. Какво чакате тогава? Съветите, изброени по-долу са препоръка, които биха се отразили позитивно върху трейдинга ви, вашият характер и съответно върху вашите резултати.

Поставяйте си цели

Няма по-трудно нещо от това да измислите подход, който е ориентиран около вашите цели. Бъдете сигурно, че си поставяте правилните цели. Не си поставяйте дневна цел за печалба. Вместо това, обмислете месечен или дори годишен таргет.

Това ще ви държи мотивирани и ще ви помогне да си следите прогреса без излишно напрежение. Работете за вашите цели всеки ден.

Водете си дневник

Този съвет ще го срещнете навсякъде. В края на краищата, собственият ви опит е единственият ви източник на знание за пазарите. В резултат на това е нужно да извлечете максимална полза от миналите ви сделки, независимо дали са били печеливши или губещи. Дневникът ще ви помогне да следите вашите  успехи, грешки и ще ви помогне да се подобрите.

Управлявайте риска

Ако искате да останете на пазарите в дългосрочен план и да реализирате добра печалба, трябва управлението на риска да се превърне във вашият ключов навик. Проверявайте дали рисковата ви експозиция е в разумни граници преди всяка сделка. Никога не сключвайте сделка на произволен принцип. Винаги контролирайте размера на позицията и риск/печалба съотношението.

Не се претоварвайте

Това е важно, особено ако сте full – time трейдър. Колкото по-дълго стоите пред монитора, толкова повече губите концентрация и внимание към детайлите, което се отразява и на трезвото мислене. Свиквайте да си давате специфични интервали от време за трейдинг. Това ще ви помогне да постигнете максимална ефективност в търговията, както и да обърнете внимание и на други неща в живота ви.

Сменете обстановката

Рутината може да убие бързо настроението. Когато сте трейдър, можете да си позволите известна степен на мобилност, така че сменяйте обстановката от време на време.

Използвайте уикендите

Края на седмицата е винаги чудесен момент. Използвайте времето да презаредите и да прекарате време с близките си. Можете да отделите известно време на спокойствие да разгледате вашите минали сделки и да планирате вашата стратегия за следващата седмица.

Добра идея е да посветите поне един час в събота или неделя да прегледате седмичните графики, да проверите календара и какви събития се очакват. По този начин ще се чувствате много по-уверен и подготвен когато настъпи понеделник.

Социализирайте се

Трейдинга може да е доста самотна професия, особено когато се вглъбите да се фокусирате върху стратегии и трейдинг идеи. Отделете време да комуникирате и с други трейдъри. Това ще разшири вашия хоризонт и ще внесе разнообразие и радост когато си взаимодействате с други колеги.

Продължавайте да се учите

Дори и знаете, че ученето е процес за цял живот, трябва да подхождате практично към него. Отделете известно време на ден или на седмица за обучителни цели. Например, присъствайте на някой webinar, прочетете трейдинг книга или преминете курс. По този начин ученето няма да е само абстрактно понятие, а ще се превърне в начин, по който да си затвърдите знанията и да си подобрите уменията.

Не е лесно да се създадат здравословни навици. Не приемайте по-горните задачи като нещо неприятно. Приемайте ги като неща, които ще ви направят живота по-лесен. Ако ги приемете по този начин, ще видите, че трейдинга ви ще се подобри, ще стане постоянен и успешен след 21 дена или дори по-скоро.


 Trader Martin Nikolov


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс