www.varchev.com

Наистина ли CHF е надценен?

Рейтинг:

12345
Loading...

Днес сутринта и Швейцарската централна банка (SNB) запази базовата лихва на -0,75%.

Последното активно преразглеждане на дейността на Swiss National Bank беше през януари 2015, когато банката неочаквано премахна административната граница по EUR/CHF от  CHF 1.20, което провокира сътресение и укрепване на франка с 20%. За да уравновеси последствията, SNB свали депозитния базов процент  от -0,25% до -0,75%. От тогава EUR/CHF постепенно се стабилизира в среден диапазон  1.075 / 1.105.

През последната година икономистите на SNB постоянно твърдят, че CHF е надценен. Въпросът е доколко това твърдение е обосновано или се извежда чрез грешни предположения.

Swiss National Bank -sh-t-ratТрябва да се има предвид и неопределеността, която беше засилена от спорните решения на ЕЦБ на 10 март.  Общите рискове скочиха след осмислянето на посланието на Драги към търговските банки да кредитират, независимо има ли кого и без да се съсредоточават особено върху евентуалната кредитоспособност на бенефициентите. След последното свръх-усилие на ЕЦБ трябва да сме наясно, че има граница след която монетарните политики спират да бъдат ефикасни, а някои модели сочат и обратен ефект.  В този смисъл, беше съвсем логично ЦБ на Швейцария да не реагира директно спрямо ЕЦБ с ново лихвено понижение. Швейцарците ще изчакват търпеливо и ако програмата за закупуване на активи (ECB-QE) притисне по някакъв начин CHF, ще отговарят със серия мощни интервенции на SNB върху валутните пазари.

Swiss sectoral valueОт швейцарската банкова централа отново няколко пъти подчертаха, че CHF продължава да бъде значително надценен срещу EUR при реалния обменен курс (RER). Швейцария в този смисъл се представя пред инвестиционната общност, като силно зависима от експортните си потоци към еврозоната, а реалната обезценка на единната валута срещу франка, като силно негативна за нейната икономика. Това, в съчетание с много слабия растеж на частното потребление и продължаващите дефлационни рискове, би трябвало да създава постоянни очаквания за допълнителни облекчения на швейцарската парична политика, но за момента, няма други факти, с изключение на необявяваните предварително валутни интервенции.

Съществува и друг възможен поглед, при който твърдението, че швейцарският франк е надценен, се тълкува като целенасочена пропагандна интервенция, целяща да държи под контрол инерционните валутни спекуланти и FX-ритейла.  Действително, тези които могат професионално да тълкуват естеството на изчисленията на еластичностите спрямо валутния курс, формиращи измененията на платежния баланс, ще забележат ред недоразумения. Те  започват още от идеята, че швейцарските компании изнасят предимно в еврозоната. Swiss-For_Tr_StatРеално, около 50% от износа отива в останалата част на света и актуална става зоната на USD. В нея следва да се включи и Китай, заедно с относителната сила на юана изразен в долари.  Допълнителна грешка е да се игнорира масивният швейцарски излишък по текуща сметка, подпомогнат от високите относителни спестявания и подвеждащите подходи за изчисляване на прогнозен PPP (Purchasing Power Parity),  базиран върху предположението, че еврозоната ще се върне към среден или висок растеж на БВП. Нещо повече, на фона на отслабващите спестявания на ЕС, процентът на спестяванията на домакинствата в Швейцария остава дългосрочно стабилен при нива около и над 13%. В тази посока не се обръща внимание и на промените в „търговските условия“ (т.нар. „Terms of trade“ или TOT), благодарение на ниските цени на енергията. А цените на вносните енергоносители са водещ фактор например за химическата индустрия, от който големите швейцарски компании масово се възползват. Анализ на Swiss Statistics за възприеманите като даденост високи швейцарски трудови разходи показва, че те всъщност  имат слаб ефект върху тенденцията на статистиката PPI и основна причина за това е пренасочването на голяма част от веригата, формираща добавена стойност извън границите на Швейцария.

В такава ситуация (валута със силно търговско салдо и отрицателни междубанкови суап-числа), висока спекулативна възвръщаемост може да бъде търсена и чрез стратегия с дългосрочен carry-trade ефект, но това изисква достатъчно стабилна нарастваща лихвена крива в САЩ или в Европа. Carry-трейдърите на CHF, обаче не бива да забравят и възможността стратегията им да бъде срината за миг, от събития, като това на 15 януари 2015.

G.Hristov / Head of Fundamental Analyzes

 

Swiss-Export-destinat


 Varchev Traders

Прочети още:

БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс

Лондон


25 Canada Square, Level 33,
office 50, Canary Wharf
London, E14 5LQ
+44 20 3608 6256

Варна


МОЛ Варна ет.4,
бул "Владислав Варненчик" 186

(052) 631 000, 634 040

София


бул. "Патриарх Евтимий" 98


(02) 954 51 15, 953 15 51

Универсални номера

Директна връзка с дилър - 0700 17 600    Varchev Exchange - 0700 115 44

Варчев Финанс ЕООД е лицензирана и регулирана от Комисията за Финансов Надзор – София, България: Лиценз брой РГ-03-02-05/15.03.2006г.

Варчев Финанс ЕООД е регистрирана в FCA (FINANCIAL CONDUCT AUTHORITY) с номер на паспорт в Обединеното кралство: FCA, Обединено Кралсво – регистрационен номер: 494 045, което позволява предлагане на финансови услуги на територията на Обединеното кралство.

Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва устава на европейска директива MiFID (Пазари на финансови инструменти). за насочване, увеличаване на ЕФЕКТИВНОСТТА, прозрачност и еднаквост на финансовите инструменти.
Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва Решение №918-ИП/30.07.2019 на Комисия за Финансов Надзор. Повече информация може да намерите тук.

Информацията в този сайт не е предназначена за разпространение или използване от което и да е лице в която и да е страна или юрисдикция, когато такова разпространение или употреба би противоречало на местното законодателство или регулиране.


Предупреждение за риск:

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средства в резултат на ливъридж. 63,41% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.

chat with dealer
chat with dealer
Политиката за поверителност и защита на личните данни