www.varchev.com

Най-важните въпроси преди всяка една сделка

Много пъти сделката се свежда до вход, печалба и стоп. Разбира се те са много важни – всъщност това са основните блокчета в изграждането на плана за търговия – но не са всичко, което трябва да знаете и честно казано, това са последните три неща, които ви интересуват. И ако не са те, кои са първите три неща, които трябва да знаете преди да отворите позиция на финансовите пазари?

Какво има в икономическия календар?

Преди сделка – всяка една сделка – се уверете, че знаете най-важните новини в календара. И не само за деня, а за цялата седмица – разберете какви са най-важните данни, какви са очакванията на пазара и какви ще са последствията от новината. Кои ще са заглавията, които ще движат пазара.
За важни и бързи новини може да използвате различни информационни сайтове и телевизии, които да ви покажат какви са настроенията на пазара и очакванията на играчите. Това ще ви позволи да определите потенциалният риск през сесията, кога се очаква волатилността да се повиши и какви времеви графики да използвате в дадените условия.

Какво е генералното движение (тренда)?

Избора на времеви графики е основен за определянето на тренда на пазара. Която и валутна двойка или акция да търгувате дневната графика е най-добра за определяне на тренда. Възможно е да не я използвате за търговията, но тя ви дава насоката за главното движение на пазара.
За да разберете сентимента и тренда на пазара вие трябва да видите дали е „бичи” (възходящ), „мечи” (низходящ) или в „рейндж” (без посока за момента). Използването на дневна графика ще ви даде информация за движението на пазара без моментните отклонения , защото се вижда коя е доминиращата психология.

Трябва да се знае кой е зад кормилото на пазара и какви са настроенията. Не трябва да ви интересува дали са биковете или мечките. Ако се вижда ясен тренд, който е валиден при всички интрадей графики, включително и на дневна графика. Винаги трябва да следвате пъта, по който има най-малка съпротива, да следвате тренда и да избирате символ за търговия, който има ясно изразено движение в коя да е посока.
Какво ще ми струва отворената позиция?

Друг аспект от търговията, това е цената, която сте готови да платите за сделката и движението на пазара. Много трейдъри се замислят за това чак след като отворят позиция на пазара. При краткосрочни позиции фактор може да е спреда (разликата между купува и продава), който обикновено се различава по време на различните сесии – азиатска, европейска и американска. При по-дългосрочните може да повлияе и суапа (Swap), което е прехвърлянето на сделка обикновено с валутни двойки за следващия ден.
Всеки пазар има собствен ритъм. При форекс търговията, трябва да сте наясно с границите при движението на двойката през всеки един час от деня, което ще ви даде идея за възможният рейндж при заемането на позиция.

Отговорите на тези важни въпроси ще ви покажат следните неща:
Коя валутна двойка да започнете да разглеждате за търговия
В каква посока да влезете на пазара
На каква графика да се фокусирате
Каква стратегия да използвате
Какъв риск бихте си позволили да поемете

Последната стъпка преди отварянето на позиция е какво е съотношението между риск и печалба, но повечето трeйдъри започват с нея да градят плана си за търговия и заради това много от тях започват да правят грешки. За съжаление това е защото те не разбират по-голямата картинка на пазара: риска, икономическите условия и доминиращите очаквания за дадената валутна двойка, която търгуват.


 Varchev Traders


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс