www.varchev.com

Най-важното от срещата на финансовите министри на G-20 във Fukuoka

Търговската война и забавянето в световния растеж бяха основните теми на срещата на G-20 през уикенда във Fukuoka. Срещата беше между финансовите министри на групата. Сега бремето е върху централните банки да действат, макар и мнозина да смятат, че техния арсенал е изстънял.

В края на срещата, министрите отпратиха предупреждение, че докато се покачва търговското напрежение, ще се покачват и рисковете за световната икономика. Сега топка е в полето на Trump и Xi, които се очаква да се срещнат на срещата на лидерите на G-20 по-късно през този месец в Осака.

Именно надигащият се протекционизъм беше въведен на дневен ред. Макар и министрите да признават, че световния растеж се е стабилизирал, те предупредиха, че рисковете все още тежат. Най-вече търговското и геополитическото напрежение се е засилило.

Решението на Trump да откаже тарифите към Мексико дойде по време на срещата. Разбира се, това беше приветствано от останалите присъстващи. Председателят на BoJ, Harihuko Kuroda, се изказва позитивно, че това е добро развитие на ситуацията не само за САЩ и Мексико, но и за целия свят.

На срещата, финансовите министри останаха единодушни да не се девалвират националните валути за спечелването на конкурентно предимство. Mnuchin каза, че именно валутната политиката може да е добро решение на всеки търговски конфликт. Той също добави, че всяко предложение да се наложат тарифи над държава, която девалвира целенасочено, не означава непременно отслабване на щасткия долар.

Щатите ще отговарят с нужните мерки срещу всяка държава, която нарочно обезценява своята валута за да засили износа си.

Рязкото навлизане на дигиталната икономика, особено в G-20 страните, накара много от представителите да се замислят как точно да се приложи и данъчното законодателство. Според Bruno Le Maire – Министърът на финансите на Франция, трябва да се намери международно решение, включително как точно да се измерва дигиталната активност и продажбите, обмяната и употребата на данните.

Японският Министър на финансите, Taro Aso изкара на преден план темата с дълга. Проблемите около тази тема, свързани с прозрачността и кредитирането бяха неговите основни теми. Французите натискат за платформа, която да осигури кредитирането в много по-прозрачен вид, като по този начин се поведе борбата срещу корупцията и да се подобри финансовата стабилност. Така ще се ограничат пазарните сътресения и ще се подобрят кредитните рейтинги.

Друга тема на срещата на финансовите министри на G-20 беше застаряването. Единодушно, участниците постигнаха съгласие, че трябва да има спешни реформи – фискални, монетарни, финансови и структурни. Различни начини на измерване на продуктивността и растежа и подходи за инвестиране в различни умения бяха също част от идеите, които се обсъждаха. Министрите коментираха и въвличането на повече жени в работната сила, като специално тази тема натежа над разговорите за икономическата продуктивност.

Сътресенията при световните автомобилопроизводители също бяха обсъждана тема. LE Maire заяви, че Франция е готова да се откаже от своя дял в Renault в размер на 15% за да се подобри партньорството с Nissan Motor. Той обаче каза, че това скоро няма да се случи.

Коментарите дойдоха след провала на преговорите между Fiat и Renault по-рано. Fiat оттеглиха офертата си към французите след като имаше опит за политизиране на преговорите.

Източник: Bloomberg Finance L.P.

Графики: Used with permission of Bloomberg Finance L.P.


 Trader Martin Nikolov


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс