www.varchev.com

Най-големите Blockchain ETFs

Blockchain все повече намира употреба в лексиката на инвеститорите, особено през последните две години. Компаниите са предприели агресивни иновации в тази насока, като търсят упорити начини за прилагането на blockchain технологията за следващия голям пробив.

Не само финансовия сектор търси приложение на технологията. Наскоро и автомобилната индустрия предприе смелото начинание да имплементира blockchain. Освен това технологията вече започва и да се прилага в това да се проследяват хранителни пратки, внос и износ, рецептурници, годност и състояние на всякакви стоки, следене на личните медицински картони и още много други приложения. Единственият голям въпрос, който стои на дневен ред е: Къде още може да се приложи blockchain?

Макар и раздуването на blockchain да поспадна, потенциалът напрактика остава неограничен. Разбира се, изниква и въпроса къде бихме инвестирали най-вече в тази сфера. С цел намаляване на риска, борсово – търгуваните фонове (ETF) предлагат доста добри възможности.

Amplify Transformational Data Sharing ETF е фонд, който съществува от януари 2018. Фондът инвестира голяма част от своите активи в акции на компании, които участват в разработването и имплементирането на blockchain технологията. Под управлението на фонда са активи на стойност $104.9 милиона, като до момента, фонда е нагоре с 15%. ETF-ът има позиции в следните десет компании:

Digital Garage (4.50%)

SBI Holdings (3.61%)

Kakao (3.52%)

Galaxy Digital Holdings (3.52%)

Rakuten (3.49%)

Opera (3.48%)

Square (3.33%)

Overstock (3.31%)

Nexon (3.21%)

Reality Shares Nasdaq NexGen Economy ETF също съществува от януари 2018. Фондът следи индексът Reality Shares Nasdaq Blockchain Economy. Таргетира компании, които допринасят с ресурси за разработването, развитието и поддържането на blockchain технологиите за тяхна употреба или за други. Фондът управлява активи на стойност $68.5 милиона. До момента фонда е нагоре с 11%. Ето и десетте компании в портфолиото на фонда:

SAP (2.20%)

Accenture (2.06%)

Microsoft (2.03%)

Advanced Micro Devices (1.95%)

Tencent Holdings (1.91%)

Digital Garage (1.90%)

JPMorgan Chase (1.89%)

Cisco Systems (1.88%)

International Business Machines (1.88%)

Fujitsu (1.87%)

First Trust Indexx Innovative Transaction & Process ETF. И той е от началото на 2018 и следи индексът Indexx Blockchain Index. Фондът се цели в компании, които активно използват вече технологията, инвестират в нея и развиват други продукти, които са на база новата технология. Под управлението на фонда има активи на стойност от $39.7 милиона. Фондът също е с 11% нагоре до момента. Топ компаниите, в които инвестира са:

AMD (2.24%)

Wirecard (2.22%)

SAP (2.10%)

PayPal (1.97%)

Honeywell (1.96%)

Microsoft (1.95%)

Accenture (1.94%)

Telfonaktiebolaget LM Ericsson (1.90%)

Swisscom (1.88%)

Amazon (1.86%)

Innovation Shares NextGen Protocol ETF е фонд, който стартира през януари 2018. (Изглежда този месец е дал началото на повечето Blockchain ETFs…) Фондът следи индекса Innovation Labs Blockchain Innovators, като фонда инвестира в компании, които са ангажиране в имплементирането и разработването на крипто и blockchain продукти. Управлява активи за $9.5 милиона. Топ холдингите, които фондът включва са:

Amazon (4.83%)

Microsoft (4.72%)

Mastercard (4.61%)

Taiwan Semiconductor Manufacturing (4.61%)

Visa (4.54%)

Nvidia (4.43%)

SAP (4.36%)

Nestle (4.15%)

BP (4.13%)

Cisco Systems (4.12%)

Снимка: Flickr


 Trader Martin Nikolov


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс