www.varchev.com

Най-голямата промяна в историята на петролния пазар ще се случи след по-малко от 6 месеца

Десетки хиляди кораби, плаващи по световните океани, изгарят повече от 3 милиона барела с подобно на утайка гориво с високо съдържание на сяра всеки ден. Но от следващата година корабоплавателната индустрия ще трябва да спазва правила, които трябва драстично да намалят емисиите на сяра.

“Това е най-голямата промяна в историята на петролния пазар,” каза Steve Sawyer, старши анализатор в енергийния консултант Facts Global Energy.

„Това ще засегне производителите на суров петрол, трейдърите, собствениците на кораби, рафинерите, инвеститорите на стоковите борси, застрахователните компании, логистичните фирми, банките… Кой е останал? Опитвам се да мисля за някого, на когото може да не се отрази. Ето защо това е огромен преход – каза Sawyer.

Какво е IMO 2020?

На 1ви Януари, 2020, International Maritime Organization (IMO) ще вкара в сила нови емисионни стандарти, които значително ще намалят замърсяванията, причинени от корабите.

На фона на широкия натиск към по-чисти енергийни пазари, IMO ще забрани плавателните средства да използват горива със съдържание на сяра по-високо от 0.5%, сравнено с нива от над 3.5% в момента.

“Задава се тухлена стена в края на Декември, която се строи през последните две години. Може или да се втурнете към нея с главата напред и да кажете “това боли”, или да намерите път покрай нея.”

Новите регламенти са резултат от препоръка, подадена от подкомисия на ООН преди повече от десетилетие и приета през 2016 г. от IMO на ООН, която определя правила за безопасността, сигурността и замърсяването на корабоплаването.

“Това ще е огромна промяна. Ако сте обмислили доставката заедно с всички страни, които консумират петрол, тя ще бъде номер четири или пет в списъка – така че това е огромно количество потребление ”, каза Anthony Gurnee, главен изпълнителен директор на Ardmore Shipping.

Ardmore Shipping е дружество, регистрирано в САЩ, със седалище в Ирландия, което притежава и управлява флота от танкери, които пренасят рафинирани нефтопродукти.

„Отиваме към фундаментално различен вид гориво. Той има по-голямо въздействие в действителност върху рафиниращата промишленост, отколкото върху корабоплаването, ”каза Gurnee.

Предполага се, че предстоящите мерки ще създадат свръхпредлагане на мазут с високо съдържание на сяра, като в същото време ще повишат търсенето на продукти, отговарящи на изискванията на IMO- като по този начин се повиши натискът върху рафиниращата промишленост да произвежда значително повече от последните.

Това е особено важно, твърдят енергийните анализатори, тъй като производителите на петрол от Близкия изток – като например Саудитска Арабия от ОПЕК – вероятно ще загубят, тъй като разчитат на суров петрол с високо съдържание на сяра.

Корабоплавателната индустрия е под силен натиск да намали сярните емисии, тъй като замърсителят е компонент на киселинните дъждове, които увреждат растителността и дивата природа, и допринася за подкисляването на океаните.

Предложената промяна на правилата идва в момент, когато залозите са високи за корабите на света. В края на миналата година анализаторите на UBS изчислиха, че пазарът на зелени товари може да струва поне 250 млрд. Долара през следващите пет години.


 Trader Aleksandar Kumanov


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс