www.varchev.com

Началото на статистическия арбитраж – проф. Ед Торп

Рейтинг:

12345
Loading...

В света на финансовите инвестиции изключително популярен е „статистическият арбитраж” (statistical arbitrage), въпреки че терминът много често се използва прекалено свободно и в рамките на твърде различен контекст.
Професорът по математика и финанси е един от най-известните хедж-фонд менажери. Фондът "Princeton Newport Partners", през 80-те показва невиждана и до днес успеваемост, която рязко отделя резултатите, постигнати от Торп спрямо другите управляващи. Резултатът му е 227 печеливши месеца спрямо само 3 губещи, при това със загуба до 1%. Това е наистина невероятен показател - приблизително 98,7% от времето е приключено на печалба, като среднопретеглената годишна доходност е над 19%.

Ед Торп (Edward Oakley Thorp, born 14 August 1932) през 1979 започва изследване на фондовия пазар, в търсене на показатели, притежаващи някакви прогнозни свойства. Съставя списък с 30 - 40 елемента, които започва да прецизира. В рамките на този процес сравнява акциите с най-голямо ниво на поскъпване и на спад. Впоследствие Торп забелязва тенденцията, че най-силно поскъпналите акции забавят своето движение спрямо тренда на целия пазар, докато най-силно спадналите книжа в рамките на следващия период, показват доходност над средната за пазара. На тази база е изработена стратегията, съдържаща дълга позиция по най-рязко спадналия ценово инструмент заедно с къса позиция по най-рязко поскъпналия. Групата на Торп нарича тази стратегия "най-скъпите и най-евтините", откъдето се появява и максимата, че успешният спекулант е този, който купува евтино и продава скъпо. Оттам възниква и едно от направленията (Pairs trading) при пазарно-неутралните стратегии.

Множество спекуланти и инвеститори продължават да вярват, че би трябвало да съществува универсален модел на ценовите колебания, нещо като "Светия Граал". Разработките на Торп в областта на статистическия арбитраж са прекрасен пример, че променливите не изискват модели, а адаптация на търговията към пазарните изменения. Началната арбитражна идея на Торп е да уравновеси дългата позиция по най-спадналите акции спрямо късата по най-поскъпналите по такъв начин, че общото максимално приближение да клони към нула. Когато съотношението доходност/риск при тази стратегия започва да намалява, той преобръща модификацията на арбитражната концепция, търсейки неутралност на сумарната позиция в рамките на цял сектор от пазара. Когато и този подход се изчерпва, той добавя неутралност към няколко други фактора.

Дългосрочният фундамент на успешните стратегии на проф. Торп се оказват гъвкавостта и постоянната му готовност за промяна в подхода когато настъпят промени на пазара. Така той успява да поддържа сравнително постоянен и много висок коефициент на съотношението доходност към риск.
Георги Христов


 Varchev Traders
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс

Лондон


25 Canada Square, Level 33,
office 50, Canary Wharf
London, E14 5LQ
+44 20 3608 6256

Варна


МОЛ Варна ет.4,
бул "Владислав Варненчик" 186

(052) 631 000, 634 040

София


бул. "Патриарх Евтимий" 98


(02) 954 51 15, 953 15 51

Универсални номера

Директна връзка с дилър - 0700 17 600    Varchev Exchange - 0700 115 44

Варчев Финанс ЕООД е лицензирана и регулирана от Комисията за Финансов Надзор – София, България: Лиценз брой РГ-03-02-05/15.03.2006г.

Варчев Финанс ЕООД е регистрирана в FCA (FINANCIAL CONDUCT AUTHORITY) с номер на паспорт в Обединеното кралство: FCA, Обединено Кралсво – регистрационен номер: 494 045, което позволява предлагане на финансови услуги на територията на Обединеното кралство.

Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва устава на европейска директива MiFID (Пазари на финансови инструменти). за насочване, увеличаване на ЕФЕКТИВНОСТТА, прозрачност и еднаквост на финансовите инструменти.
Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва Решение №918-ИП/30.07.2019 на Комисия за Финансов Надзор. Повече информация може да намерите тук.

Информацията в този сайт не е предназначена за разпространение или използване от което и да е лице в която и да е страна или юрисдикция, когато такова разпространение или употреба би противоречало на местното законодателство или регулиране.


Предупреждение за риск:

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средства в резултат на ливъридж. 63,41% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.

chat with dealer
chat with dealer
Политиката за поверителност и защита на личните данни