www.varchev.com

Невероятно, за първи път публикувано интервю с Jesse Livermore

Jesse Livermore

Рейтинг:

12345
Loading...

Проведено от Edwin Lefevre, датирано около 1922 г., това интервю разкрива чудесни прозрения на Jesse Livermore. Както ще видим, споделената тук мъдрост може да промени цялата ни гледна точка по отношение на трейдинга. Може дори да промени живота ни. Позволих си да го редактирам поради дължината му.

Lefevre: Здравейте, г-н Livermore. Благодаря ви, че отделихте време да проведете тази серия от интервюта с мен. Моето разбиране е, че не давате много интервюта, затова съм благодарен.

Livermore: Пак заповядайте, благодаря ви за уважението, но няма нужда да ми казвате господине. Jesse или "the boy plunger", прякорът ми, ще свърши работа.

Lefevre: И къде получихте този прякор?

Livermore: Беше по времето, когато търгувах с малки обеми при малките брокери. Не мина много , преди те да започнат да се ядосват, че ги побеждавам в тяхната игра. Тогава получих и този прякор. Трябваше да се местя от брокер на брокер, дори и да си сменя името. Нямаше място, където да мога да пусна поръчка, без да ме лъжат с котировките. Това беше в Бостън, така че се преместих там, където е истинският екшън - New York. Тогава бях на 21 години.

Lefevre: Правихте ли пари?

Livermore: Трейдинг плана ми беше достатъчно добър за да печеля много повече, отколкото губя. Ако се бях придържал към него, най-вероятно щях да съм прав 7 от 10 пъти. Всъщност, винаги правих пари, когато съм сигурен, че съм прав, дори и преди да отворя позицията. Това, което ми изигра лоша шега беше, че не се задържах към собствената си стратегия - т.е. да съм на пазара, само когато съм удовлетворен, че критериите са в моя полза. Имаше време за всичко, но тогава това не го знаех. Това е основния проблем и на много големи играчи на Wall Street. От една страна имате идиота, който винаги прави погрешното нещо, а от друга имате Wall Street идиота, който мисли, че трябва да търгува постоянно. Никой не може да има адекватни причини постоянно да купува или продава акции или достатъчни познания за да изиграе позицията си по интелигентния начин. Като се ядосаш на пазара няма да постигнеш нищо. Бях просто дете и имаше доста какво да науча.

Lefevre: Изглежда, че сте научили доста ценни урока.

Livermore: Мога да напиша книга за загубите.. На човек му отнема адски много време за да се поучи от грешките, които прави. Моите загуби ме научиха, че не бива да опитвам да напредна, преди да съм сигурен, че няма да се върна с няколко крачки назад. Но ако не се движа напред, значи не се движа изобщо. С това не се опитвам да кажа, че човек не бива да ограничава загубите си, когато греши. Трябва. Но това не бива да поражда нерешителност. Цял живот правя грешки, но чрез загубите на пари съм натрупал опит и съм акумулирал много ценни "не прави това повече", ако мога така да се изразя. На няколко пъти съм бил напълно разорен, но загубата ми никога не е била тотална загуба. Иначе, нямаше да съм тук сега. Винаги съм знаел, че ще имам още един шанс и, че не бих допуснал една и съща грешка два пъти. Вярвах в себе си. Човек трябва да вярва в себе си и в своите решения ако очаква да се изхранва с този занаят.

Lefevre: Звучи така, сякаш загубите са добър начин да научиш много за спекулациите.

Livermore: Спекулациите са труден бизнес и спекуланта трябва да е винаги на работа, иначе бързо ще остане без такава. Няма нищо подобно на това, да загубиш абсолютно всичко на този свят, за да се научиш какво да не правиш. И когато знаеш какво да правиш за да не губиш пари, тогава разбираш какво трябва да направиш, за да спечелиш. Схванахте ли? Започваш да се учиш! Ако съм научил всичко това толкова бавно, то то е било защото се учих от грешките си.

Lefevre: Какво научи за печалбите? Има ли определена стратегия или пазар, който предпочиташ да търгуваш, където печелиш повече, отколкото губиш?

Livermore: НИКОГА не се колебая да кажа на някой, че съм бичи или мечи. Но не казвам на хората да купят или продадат определена акция. Но средностатистическият човек не иска да чуе, че това е бичи или мечи пазар. Той иска да чуе точно коя определена акция да купи или продаде. Иска да получи нещо за нищо. Дори иска ако може да не мисли. Прекалено ще се затрудни да събира парите, които събира от земята. Средностатистическата хрътка, или както аз обичам да ги наричам червеи бъркат, защото, както подозирам, прекалено специализират. Това означава свръх-скъпа нееластичност. Все пак, играта на спекулации не е само математика и правила, колкото и да са важни основните. Дори и в моята стратегия има много повече от аритметика. Наричам го поведение на акциите, действия, които ти позволяват да прецениш дали дадена акция ще продължи да се движи спрямо прецедентите, които си наблюдавал. Ако даден актив не реагира по правилния начин - не го докосвай, защото не можеш да кажеш какво точно не е наред, не знаеш какво точно се случва. Няма диагноза - няма прогноза. Няма прогноза - няма печалба.

Lefevre: Как трябва да се движи определена акция или пазар за да може да откриеш модел на поведение?

Livermore: Всичко, което един трейдър трябва да направи за да прави пари е да се запознае с условията. Големите пари не се крият в малките индивидуални флуктуации, а в основните движения, не в разчитането на дадена акция а в правилното анализиране на целия пазар, както и неговия тренд. И тук нека кажа нещо: След като прекарах много години на Wall Street и след като спечелих и загубих милиони искам да кажа следното: Моето мислене никога не е било основната причина да правя пари. Винаги беше търпението ми. Схвана ли? Да си стоя мирно на стола! Изобщо не е трик да се окажеш прав на пазара.Винаги може да намериш ранни бикове в бичи пазара и ранни мечки в мечи пазара. Познавам много хора, които бяха прави в най-точният момент и започваха да купуват или продават акции на точното ниво, което трябва да носи голяма печалба. И техният опит съвпадаше с моя - те не направиха никакви пари от това. Хората, които са прави и могат да си стоят мирно са рядко срещани. Това е едно от най-трудните неща за научаване. Но само когато наистина се сблъскаш с това започваш да го осъзнаваш. Буквално е вярно, че хората правят милиони по-лесно когато знаят какво правят, отколкото стотици долари, когато не знаят. Просто наблюдавам цената на акцията. Ако първоначално падне, но след това започва да се изкачва, значи има повече интерес към повишението. Но в самото начало на трейда, не е разумно да се влиза с пълния обем, освен ако не сте на 100% убеден, че сте прав. Запомнете, че цената никога не е прекалено високо за да купите, или прекалено ниско за да продадете. Но след първата сделка, не бързайте да правите втора, докато първата не стане печеливша. Много зависи от това да започнете в точния момент. Отне ми много години, докато разбера колко е важно това. Също така ми коства няколко стотин хиляди долара.

Lefevre: Какво ви кара да сте бичи или мечи?

Livermore: Очевидното е да сте бичи в бичи пазар и мечи в мечи пазар. Звучи смешно, нали? Но това не е толкова лесно, колкото си мислех, защото трябва да очакваш възможностите. Когато съм лонг на акциите, това е защото анализа ми ме кара да съм бичи. Но има много хора, които спорят, че са интелигентни, които са бичи защото имат акции. Не позволявам на притежанията си да мислят вместо мен. За това никога не споря с анализа. Да се ядосваш на пазара, защото неочаквано или дори нелогично е тръгнал срещу теб е същото все едно да се ядосваш на белите си дробове, защото имаш пневмония.

Lefevre: Би ли казал, че пазара има много да научи трейдърите за правенето на грешки?

Livermore: Разпознаването на нашите грешки не бива да ни облагодетелства повече от проучването на нашия успех. Но има природна тенденция във всеки човек да избягва наказанията. Всяка грешка на пазара ви ранява на две деликатни места - джоба ви и егото ви. Разбира се, ако човек е мъдър и с късмет, той няма да допусне същата грешка два пъти. Но ще допусне една от десетте хиляди братя или братовчеди на първоначалната грешка. Семейството на грешките е толкова голямо, че винаги някоя от тях те дебне, каквото и да решиш да правиш на пазара.


 Trader Aleksandar Kumanov

Прочети още:

БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс

Лондон


25 Canada Square, Level 33,
office 50, Canary Wharf
London, E14 5LQ
+44 20 3608 6256

Варна


МОЛ Варна ет.4,
бул "Владислав Варненчик" 186

(052) 631 000, 634 040

София


бул. "Патриарх Евтимий" 98


(02) 954 51 15, 953 15 51

Универсални номера

Директна връзка с дилър - 0700 17 600    Varchev Exchange - 0700 115 44

Варчев Финанс ЕООД е лицензирана и регулирана от Комисията за Финансов Надзор – София, България: Лиценз брой РГ-03-02-05/15.03.2006г.

Варчев Финанс ЕООД е регистрирана в FCA (FINANCIAL CONDUCT AUTHORITY) с номер на паспорт в Обединеното кралство: FCA, Обединено Кралсво – регистрационен номер: 494 045, което позволява предлагане на финансови услуги на територията на Обединеното кралство.

Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва устава на европейска директива MiFID (Пазари на финансови инструменти). за насочване, увеличаване на ЕФЕКТИВНОСТТА, прозрачност и еднаквост на финансовите инструменти.
Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва Решение №918-ИП/30.07.2019 на Комисия за Финансов Надзор. Повече информация може да намерите тук.

Информацията в този сайт не е предназначена за разпространение или използване от което и да е лице в която и да е страна или юрисдикция, когато такова разпространение или употреба би противоречало на местното законодателство или регулиране.


Предупреждение за риск:

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средства в резултат на ливъридж. 63,41% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.

chat with dealer
chat with dealer
Политиката за поверителност и защита на личните данни