www.varchev.com

Ниските лихвени нива в САЩ – капанът за развиващите се икономики.

Рейтинг:

12345
Loading...

С най-високи темпове расте нивото на задлъжнялост в развиващите се икономики.

От 2009 до 2014 задълженията в USD на неамерикански икономически единици са нараснали повече от двойно, от $ 2 трлн до $ 4,5 трлн. В тази сметка са включени външните за САЩ компании и банки, а също така и пласираните от чужди компании облигационни емисии в USD. В периода преди кризата компаниите от развиващите се страни са имали дял около 30% в общата външна доларова задълженост. Днес този дял надвишава 50%. Само в Китай, от $ 200 млрд през 2008 USD-задълженията днес надхвърлят $ 1 трлн. Кредитополучателите в долари се ръководят от съвсем проста логика, когато пласират на финансовите пазари облигации в USD, те ще плащат многократно по ниски разходи за този дълг, отколкото са лихвените нива в собствените им страни. Тук става дума както за огромни (често с държавно участие) компании предимно от БРИКС, така и за малки компании, като индийската Lodha Group или южноафриканската ESCOM. Мениджмънтът на кредитополучателите по този лесен начин повишават данните за печалбите, изчислени спрямо местните базови лихвени нива. От другата страна са инвеститорите, които получават по-висока доларова доходност, спрямо издадените в САЩ сходни инструменти. По този начин интересите на заематели и кредитори съвпадат напъно, при това за съвсем приемлив период. Тази тенденция се разраства и естествено предизвика редица негативи, включващи и рязка промяна в обменните курсове на местните валути и все по-видим недостиг на USD. Местните централни банки са принудени да правят все по-обемни доларови интервенции, но резултатът по-скоро е незадоволителен.

Централните банки на развитите индустриални държави се изправят пред различен проблем. Първо те за първи път от съществуването си се срещат с феномена отрицателни лихвени нива, което предполага липса на исторически данни и проверени модели за реакция. Друг проблем създава стереотипът, че трябва да контролират два базови показателя (безработица и инфлация), които корелират помежду си абсолютно противоположно. Днес безработицата стига съвсем приемливи нива и в Еврозаоната и в САЩ, но инфлацията на практика липсва. Взетите мерки по изкупуване на ДЦК в САЩ и Великобритания не доведоха до сериозен резултат, спирането на тези програми и идеята, че повишаващата се заетост ще засили инфлацията също не се получава до този момент. Остава възможен и трети негативен сценарий – валутен срив, фалити и възможна банкова криза в развиващите се страни.

На този фон е интересен US-Financial секторът, който за последните 5 години отчита един от най-големите темпове в EPS-growth (past 5 years), особено силно изразен при Credit Services.

EPS_Growth_Past_5y-CreditServices-US_21oct

G.Hristov / Head of Fundamental Analyzes


 Varchev Traders
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс

Лондон


25 Canada Square, Level 33,
office 50, Canary Wharf
London, E14 5LQ
+44 20 3608 6256

Варна


МОЛ Варна ет.4,
бул "Владислав Варненчик" 186

(052) 631 000, 634 040

Бургас


МОЛ "Burgas Plaza",
бул. "Транспортна" 3
Хипермаркет Карфур
0879 447 335

София


бул. "Патриарх Евтимий" 98


0700 17 600

Универсални номера

Директна връзка с дилър - 0700 17 600    Varchev Exchange - 0700 115 44

Варчев Финанс ЕООД е регистрирана в FCA (FINANCIAL CONDUCT AUTHORITY) с номер на паспорт в Обединеното кралство: FCA, Обединено Кралсво – регистрационен номер: 494 045, което позволява предлагане на финансови услуги на територията на Обединеното кралство.

Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва устава на европейска директива MiFID (Пазари на финансови инструменти). за насочване, увеличаване на ЕФЕКТИВНОСТТА, прозрачност и еднаквост на финансовите инструменти.
Варчев Финанс ЕООД е лицензирана и регулирана от Комисията за финансов надзор – София, България: Лиценз брой РГ-03-02-05/15.03.2006г.

Информацията в този сайт не е предназначена за разпространение или използване от което и да е лице в която и да е страна или юрисдикция, когато такова разпространение или употреба би противоречало на местното законодателство или регулиране.


Предупреждение за риск:

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средства в резултат на ливъридж. 63,41% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.

chat with dealer
chat with dealer
Политиката за поверителност и защита на личните данни