www.varchev.com

Новата Wall Street машина за правене на пари

Популизмът намира място на Wall Street

В днешно време трудно се намира инструмент с добра доходност. Основният лихвен процент беше нула до преди четири години след края на финансовата криза и дори сега, с увеличаването на лихвите, доходността от дефанзивни активи като ДЦК е исторически ниска. Инвеститорите, които търсят сериозна възвръщаемост (тези, които инвестират за пенсия или за бъдещето на децата си) са способни и имат желание да поемат и към други възможности. Броя на тези, които се обръщат към алтернативни активи се увеличава и най-вече свързани с дълга.

На графиката по-долу виждаме размерите на отпускане на заеми към институционални инвеститори.

Това е пазар за $1.3 трилиона, който става все по-популярен за отпускането на заеми за рискови компании. Частните акционерни компании често посягат към него за да финансират програми за обратно изкупуване. Техният инвеститорски хоризонт обхваща от застрахователни компании до взаимни фондове и до борсово търгувани фондове. През последните месеци няколко официални представители от ФЕД, включително и бившия председател Janet Yellen изявиха своите притеснения за нивото на риск, което се натрупва в този пазар при увеличаване на паричната маса.

Опитът направен от Федералните агенции да затегнат кредитния контрол, отприщи силно разместване на пазарните участници от банките към по-малко регулирани кредитори, включително Jefferies, KKR&CO и Nomura Holdings.

Основана през 2015 г. от Mehere и двама предприемачи от Wall Street, YieldStreet за привлекли инвеститори, които са вложили повече от половин милиард долара в екзотични дългови инструменти. Повече от 80 000 човека са били оферирани от YieldStreet. Откакто е въведена тази възможност, инвестициите имат очаквана възвръщаемост от почти 13% и до ден не са изгубили и част от този процент. В същия период S&P500 на годишна база има средна възвръщаемост от 9.3%. Някои инвеститори, които нямат търпение да влязат в новата “машина за пари” и да изтеглят печалбите си, YieldStreet може да ликвидира конкретни инструменти в рамките на секунди.

За това явление, Международния валутен фонд също споделят негативно виждане. Техния анализ от април открива.че този пазар надвишава значително рисковите си нива и протекционизма върху инвеститорите намалява, отбелязвайки, че вдигането на доходността по новите дългови механизми, последвана от затягане на финансовите условия или спад на пазара в максимума си, може да доведе до сериозни негативни последствия за реалната икономика.

Групата от финансови регулатори – включително ръководството на ФЕД, OCC, FDIC и FSEC не са споделили своите предупреждения в последния си годишен доклад. Всъщност, те споменават, че заемите с висок риск, които се отпускат, намаляват.

Yellen признава, че правителството не прави достатъчно, и че ръцете им са вързани. “Dodd-Frank не постигна много с регулаторната си програма за да се справим с това” – Janet Yellen.

Източник: Bloomberg Finance L.P.

Графики: Used with permission of Bloomberg Finance L.P.


 Trader Martin Nikolov


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс