www.varchev.com

Новите крале на ипотеките: и не са банки

Един пролетен следобед, дузина служители се наредиха пред офиса на Freedom Mortgage в Mount Laurel, N.J., за да се снимат. Стискайки своите балони с хелий, оформени като долари, те бяха почетени за броя на ипотеки, които са продали.

Freedom е далеч от размера на гигантите Citigrou Inc. или Bank of America Corp.; и въпреки това миналата повечето ипотеки не са произтекли от тях, около $51.1 млрд, според доклад на изследователска група – Inside Mortgage Finance. Сега, те са 11-тата най-голяма фирма за отдаване на ипотеки в САЩ, от номер 78 през 2012.

Скокът им сочи по-голяма промяна в бизнеса за жилищно кредитиране на специализирани ипотечни кредитори, които попадат извън банковия сектор. Такива небанкови институции, критично наранени в жилищната криза, отново се превърнаха в доминиращи играчи на пазара, като 52% от американските ипотечни кредити възлизат на 9% през 2009 г. Шест от 10-те най-големи ипотечни кредитори в САЩ днес са небанкови, посочва изследователската група.

Те символизират едновременно здравословното преоткриване на ипотечния пазар, който се бе поставен на колене преди десетилетие – и как растежът на този пазар е почти изцяло в нерегулиран ъгъл.

nonbank share of mortgage originations

От кризата банките се оттеглиха от ипотеките на масовия пазар, за да се съсредоточат върху по-

богатите потребители. Днес небанковите като “Freedom” често представляват единствения начин за купувачите за първи път и семействата с умерен доход да получат ипотека.

Следкризисните регулации ограничават банковите и небанковите заемодатели да правят лъжливи заеми, които унищожават много кредитори и принуждават вълна от възбрани по време на кризата. Това, което притеснява някои от участниците в сектора, е, че малко се е променило в структурата на небанковите кредитори.

Капиталовите им нива не са толкова силно регулирани, колкото банките, и нямат депозити или други материални линии. Вместо това те обикновено получават краткосрочни заеми от банките, за да финансират отпускането на заеми. Ако жилищният пазар се влоши, банките могат да отстранят финансирането си, което обрече някои небанкови фирми в последната криза. В този сценарий купувачите за първи път или кредитополучателите с малки спестявания ще бъдат първите, които ще бъдат блокирани от ипотечния пазар.

“Докато добрите времена продължават, това е добре”, каза Ed Pinto, ко-директор на Центъра за жилищни пазари и финанси към Американския институт по предприемачество. “Но мога да кажа само, че сме в бум и не можем да продължаваме така завинаги.”

Вече започнаха да се появяват пукнатини. Въпреки добрите икономически новини, продажбите на жилища се забавят поради неблагоприятните цени и рефинансирането се изчерпва, когато лихвените проценти се покачват. Много от най-големите небанкови днес не съществуваха преди десетилетие, което кара някои участници в индустрията да се чудят колко добре ще се справят при нова криза.

Freedom беше само малък заемодател по време на последната криза. Когато стана трудно да се заемат пари, главният изпълнителен директор на Freedom Stan Middleman прие одобрените от държавата заеми на теорията, че те биха предложили повече стабилност.

Тъй като Quicken Loans Inc., най-голямата и най-известна небанкова компания, се развиваше с помощта на бляскави технологии и рекламни кампании, Freedom остана под радара, изкупуваше по-малки кредитори и поглъщаше огромни портфейли от заеми на други компании, кредитополучателите.

Mr. Middleman обича да казва, че боклукът на един човек е съкровище на друг човек. “Винаги съм вярвал, че ако някой кандидатства за заем, ние трябва да се опитаме да го направим за тях”, каза господин Middleman.

Crowded Market

През първите шест месеца на тази година “Freedom ” бе заемодател номер 5 на Federal Housing Administration и заемодател номер 6 на Department of Veteran Affairs, съобщи “Вътрешно ипотечно финансиране”.

Кредитите от FHA традиционно са били отпускани на първи собственици на жилища със слаба кредитна история и те са склонни да имат по-високи нива на неизплатен дълг. VA заеми, за военни ветерани, могат да предложат бонуси като без авансови плащания.

За да се насърчат заемодателите да направят тези заеми, правителството гарантира чрез ипотечната си корпорация Ginnie Mae, че инвеститорите, които купуват ценни книжа, направени от тези заеми, ще бъдат погасени.

Но ако кредитополучателят спре да плаща, обикновено има забавяне, докато не бъде платена държавната гаранция. Междувременно ипотечната компания, обслужваща заема, трябва да плаща на инвеститорите всеки месец, докато чака за възстановяване от правителството. В този сценарий някои небанкови могат бързо да изчерпат пари.

Що се отнася до Freedom, Mr. Middleman каза, че капиталовите нива са силни: “Ние сме по-добре капитализирани от много банки.”

Миналата година почти три четвърти от заемите на Freedom бяха FHA или VA, според LendingPatterns.com на ComplianceTech. В цялата индустрия около една четвърт от заемите са били FHA или VA.

Mr. Middleman, 64-годишен, стартира Freedom Mortgage през 1990 г. в споделен офис зад клон на отдела за моторни превозни средства в Cherry Hill NJ Докато някои други големи небанкови кредитори са подкрепени от парични средства, Mr. Middleman и някои тръстове притежават Freedom, която се оценява на стойност между 1 милиард и 1,5 милиарда долара, според хората, които са запознати с нея.

Източник: The Wall Street Journal

снимка: pixabay.com


 Trader Aleksandar Kumanov


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс