www.varchev.com

Нужен ли e обем, за да се повиши цената на акциите?

Рейтинг:

12345
Loading...

Поговорка на Wall Street гласи, че акциите могат да се сринат от тяхното собствено тегло в относително малко количество, но се нуждаят от силна подкрепа за да вдигнат цената си. Това се определя от факта, че нивото определя търсенето. Както пазара е еволюирал през годините, много традиционни и сантиментални и широки индикатори са се провалили с времето. Количеството може да е необходимо за покачване на цената на акциите, когато пазара е на друго мнение за всяка сделка и краткосрочната търговия е рядкост. С промените в структурата на пазара през годините, нивото само по себе си може да не е сигурен индикатор, както е бил в миналото. Продажбите може да възникнат от различни причини и от големи количества, докато купувачите може да акумулират печалби от дълги позиции на деривативните пазари, водени от високата цена на по-пониженото количество, което води до по-високи цени на по-ниския обем арбитражна печалба чрез премахване на вътрешния спред.

Много анализатори посочват, че последните действия на пазара се свързват с количество по-ниско от средните стойности за 50 дневно движение.

Fig.1Известна мъдрост казва, че е период на разпределение на пазара и следователно е вероятно да доведе до по-ниски цени в краткосрочен план. Това се вижда от фигура 1.

Визуално се вижда, че няма видима връзка между нивото и средното движение.

През Мартенския минимум нивото е последователно ниско в сравнение със средното, точно както след като дъното беше достигнато, докато е възможно да се каже, че нивото потвърждава твърдението, че няма насока за определяне на размера, когато се потвърди новия възходящ тренд.

В краткосрочен план това се явява арбитражно правило и теста показва, че нито едно техническо правило не може лесно да се намери от тази връзка.

От графиката се наблюдава, че нивото изглежда да се движат произволно, докато поведението на цените проявяват поведение следваща тенденцията.

Fig.2Гледайки седмичната графика на Фигура 2 може да наблюдаваме, че нивото се явява като следящо добре формирания три-месечен цикъл.

Тази графика използва четири-седмично изменение в нивото, при коeто се идентифицират значителни повишения и понижения на търговия. Скоковете възникнат на всеки три месеца са свързани с изтичането на договорите на индекса на фючърси и пазари на опции.

Имайки предвид, че ще има скок в нивата на всеки 90 дни, използването на 50-дневната движеща средна оценява значението на обема на фондовия пазар.

Движението на средните ще клони към резки промени през периода на скок е ще се добавя към него и изважда от средната.

Други технически средства може да предложат повече полезни прозрения. Един от първите опити да се намери количествено значение на връзката цена / обем е развитието на индикатора на балнасираното ниво (on – balance volume – Obv). Joseph Granville представя Obv в книгата “Granville’s New Key to Stock Market Profits” написана през 1963г.

Изчисленията са прости:

1. Ако пазарът затвори на по-високо ниво от предходния ден, нивото се добавя към предходното ниво.

2. В ден на намаление – нивото се изважда от нивото на предходния ден.

Лесна интерпретация на Obv е да се допусне, че се потвърждава движението на цената ако повишението или понижението на цената е подкрепено с повишена цена.

Fig.3Продължението гласи, че увеличаването или понижаването на цените се свързват с понижаващо се ниво. Granville твърди, че движението на цената е слабо и се свързва по-скоро с възстановяване на нивото а не с продължаване на тенденцията. Obv може да се види на Фигура 3. Тествано е понижение за да се потвърди, че този индикатор добавя стойност към анализа на тренда.

В частност, Obv се проваля в надеждността, защото не разпознава, че зад всеки продавач трябва да стои купувач. Наивно е да се определи цялото дневно или седмично ниво на натиск на купуване и продаване.

По-сложни инструменти са разработени, за да се разпредели частта от обема на кумулативните индикатор, пропорционално на движението на цената. Добри примери са Chaikin oscillator, the money flow index и времеви акумулации на нивото (TVA). ТVA определя тази част на нивото, която следва изменението на цената на индикатора, игнорирайки останалата част на движението на пазара. Формулата на ТVA е:

MovingAvg (volume* (close – close.1)/ (True High – True Low), NumBars)

При тестване в обратна посока с TVA, ще откриете, че полезната информция се съдържа в нивото. През дневната сесия, по-високо доходната система на купуване всеки път когато 10-дневния TVA е по-висок от осем дневната стойност на средно движение.

Теста е създаден за да отчита само идеята, че ръстовете в нивоата са бичи и следователно търговията е затворена една седмица по-късно. Използвайки Standard & Poor’s 500 търгувани акции (Etf) (Spy), тази стратегия е печеливша през дневни и седмични срокове. Седмичната търговия е затворена един месец по-късно.

Стойностите използвани в теста бяха избрани от оптималните. Докато 10 000 теста бяха приключени, стабилността на стойностите бе намерена около тези нива, които добавят доверие за анализите.

Fig.1 (1)В началото на Юли дневната графика (Фигура 4), TVA е около неговата средна. Седмичната графика не е бичи със TVA под неговото средно движение.

 

Теста показва, че поговорката е вярна; пазара не се нуждае от ниво за да се повиши. Инвеститорите трябва да занаят, че забавянето на нивото по време на бичи пазар, не означава непременно мечи.

 

Michael Carr е стратег на Dunn Warren Investment advisers. Той е член на Market Technicians Association, редактор на Mta’s newsletter и автор на Smarter Investing In Any Economy.


 Varchev Traders

Прочети още:

БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс

Лондон


25 Canada Square, Level 33,
office 50, Canary Wharf
London, E14 5LQ
+44 20 3608 6256

Варна


МОЛ Варна ет.4,
бул "Владислав Варненчик" 186

(052) 631 000, 634 040

София


бул. "Патриарх Евтимий" 98


(02) 954 51 15, 953 15 51

Универсални номера

Директна връзка с дилър - 0700 17 600    Varchev Exchange - 0700 115 44

Варчев Финанс ЕООД е лицензирана и регулирана от Комисията за Финансов Надзор – София, България: Лиценз брой РГ-03-02-05/15.03.2006г.

Варчев Финанс ЕООД е регистрирана в FCA (FINANCIAL CONDUCT AUTHORITY) с номер на паспорт в Обединеното кралство: FCA, Обединено Кралсво – регистрационен номер: 494 045, което позволява предлагане на финансови услуги на територията на Обединеното кралство.

Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва устава на европейска директива MiFID (Пазари на финансови инструменти). за насочване, увеличаване на ЕФЕКТИВНОСТТА, прозрачност и еднаквост на финансовите инструменти.
Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва Решение №918-ИП/30.07.2019 на Комисия за Финансов Надзор. Повече информация може да намерите тук.

Информацията в този сайт не е предназначена за разпространение или използване от което и да е лице в която и да е страна или юрисдикция, когато такова разпространение или употреба би противоречало на местното законодателство или регулиране.


Предупреждение за риск:

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средства в резултат на ливъридж. 63,41% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.

chat with dealer
chat with dealer
Политиката за поверителност и защита на личните данни