www.varchev.com

Някои прогнози за Canada Interest Rate Decision (17:00) и USD/CAD

Рейтинг:

12345
Loading...

Днес се очаква в 17:00  BoC Monetary Policy Report и Canada Interest Rate Decision, с официална прогноза за запазване на ставката 0.50%. В  18:15 BoC Gov Poloz Speaks . Анализ на фючърсите обаче показва рязко покачване на вероятността BoC да понижи базовата лихва с 25 б.п. (към момента вероятностното разпределение дава около 46% за понижението).

Canada-Interest-RateАнализите предопределят възможността за поредно сваляне на лихвата, след юли 2015, чрез настоящата динамика на петролните цени, спадa в китайското търсене и слабите общи икономически показатели на канадската икономика. В допълнение International Energy Agency, IEA прогнозира, че очакваното намаление в добива на страните извън ОПЕК за 2016, ще бъде напълно компенсирано от иранското предлагане, при това за не повече от две тримесечия. От друга страна, Стив Полоз вече няколко пъти подсказа, че BoC има готовност дори за отрицателни лихвени нива. Опитът, който е натрупан в Швейцария, Дания и Швеция дава увереност на макроикономистите, че нулата вече не е долната ефективна граница, както беше до преди няколко години.

CAD-USD-OILТъй като търсенето на нефт и газ е доста нееластично в краткосрочен план, покачване на цените на петрола причинява покачване в относителната  доларова стойност на петрола. Реално промените в цените на петрола са причинени от международни фактори извън Канада. Но Канада изнася около 2 милиона барела петрол на ден в САЩ. Поради влиянието на мащаба на продажбите, всички промени в цената на петрола оказват въздействие върху валутния обмен между двете страни. През последните шест месеца, стойността на CAD е намалял с около 12%, в сравнение с USD. Едновременно с това, цената на петрола спадна с около 48%. Положителната корелация между двете променливи (USD/CAD NER и цените на петрола) е висока и е съществувала в продължение на дълго време. 10-годишен анализ на съответствието между CAD (спрямо USD) и цените на петрола показва с висока сигурност, че е налице 0.78 положителен коефициент на корелация. Допускам, че еластичността на обменните курсове при петролните цени може да стане още по-голяма, тъй като канадския долар, демонстрира, че е все по-податлив на промени в тази посока.

Водещи аналитични отдели от някои големи банки допускат, че днес ще видим понижение на канадските лихви. Barclays отчита, че лихвата трябва да бъде свалена на нулево ниво и скоро след това да влезе в отрицателната зона. Така  чрез количествен анализ на съотношения от еластичности и валутни котировки на CAD, аналитиците стигат до тази възможност за компенсиране въздействието на спадащите енергийни цени. Анализът показва, че равновесие може да се търси при сваляне на базовия лихвен процент до 0%, както и на овърнайт процента днес на 0,25%, следващите 2 – 3 месеца до 0% и след това поне до -0,25%. Като най-голям риск от Barclays отчитат евентуалното запазване на лихвените нива без промяна. В такъв случай едно ясно изявление може да повлияе, но твърде слабо, защото пазарът според Barclays вече предварително е заложил в котировките намаление между 20 б.п. и 40 б.п. за първата половина на 2016.

BNP Paribas прогнозират днес базовата канадска лихва да бъде фиксирана на 0,25%.

По принцип BoC продължава да твърди, че слабият CAD поддържа несуровинния експорт и повишава канадския БВП, но отслабващият темп на растеж в икономиката на САЩ със сигурност ще компенсира в обратна посока крехката канадска прогноза. В тази връзка TD Securities отбелязват, че според тях, сегашният обменен курс на CAD е твърде близък до „справедливото си ниво“ и BoC днес ще бъде на кръстопът. От TD Securities подчертават, че едно пасивно отношение на BoC със запазване на 0,50%, ще изпрати USD спрямо CAD в консолидация около  1,4300 докато активно решение за стимулиране (според  прогнозите им) ще поддържа USD/CAD устойчиво над  1,4660.

G.Hristov / Head of Fundamental Analyzes

Canada-ch-20jan

(source: Banque du Canada)


 Varchev Traders
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс

Лондон


25 Canada Square, Level 33,
office 50, Canary Wharf
London, E14 5LQ
+44 20 3608 6256

Варна


МОЛ Варна ет.4,
бул "Владислав Варненчик" 186

(052) 631 000, 634 040

София


бул. "Патриарх Евтимий" 98


(02) 954 51 15, 953 15 51

Универсални номера

Директна връзка с дилър - 0700 17 600    Varchev Exchange - 0700 115 44

Варчев Финанс ЕООД е лицензирана и регулирана от Комисията за Финансов Надзор – София, България: Лиценз брой РГ-03-02-05/15.03.2006г.

Варчев Финанс ЕООД е регистрирана в FCA (FINANCIAL CONDUCT AUTHORITY) с номер на паспорт в Обединеното кралство: FCA, Обединено Кралсво – регистрационен номер: 494 045, което позволява предлагане на финансови услуги на територията на Обединеното кралство.

Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва устава на европейска директива MiFID (Пазари на финансови инструменти). за насочване, увеличаване на ЕФЕКТИВНОСТТА, прозрачност и еднаквост на финансовите инструменти.
Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва Решение №918-ИП/30.07.2019 на Комисия за Финансов Надзор. Повече информация може да намерите тук.

Информацията в този сайт не е предназначена за разпространение или използване от което и да е лице в която и да е страна или юрисдикция, когато такова разпространение или употреба би противоречало на местното законодателство или регулиране.


Предупреждение за риск:

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средства в резултат на ливъридж. 63,41% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.

chat with dealer
chat with dealer
Политиката за поверителност и защита на личните данни