www.varchev.com

Обема на сделките извършвани на афтър маркет нараства застрашително и ESMA обмисля дали да предприеме действия

Ежедневният закриващ търг на борсите винаги е бил жизненоважна част от деня за търговия. Мениджърите на фондове и трейдърите разчитат на последните пет минути, за да определят цени на затваряне, които се използват за оценка на портфейли или за изчисляване на индекси.

Но възходът на пасивните алгоритми за инвестиране и търговия усилва този последен прилив на дейност, създавайки промяна в ритъма на ежедневната търговия на фондовите пазари в Европа.

Делът на сделките за всеки ден, които се извършват на тези заключителни търгове, нарасна до рекордните 25 на сто през последното тримесечие на 2019 г. спрямо 17 процента през първото тримесечие.

Тази средна стойност крие някои крайности. Френският регулатор AMF например откри миналия юни, че 41% от обема на търговията с 40 акции на CAC се случи по време на заключителния търг на Euronext Paris.

С други думи, има голямо излъчване за довършителната лента. Ако тенденцията не бъде контролирана, в рамките на осем години приключващите търгове могат да достигнат 50 на сто от цялата европейска ежедневна търговска дейност, заяви Ребека Хели, ръководител на пазарната структура и стратегия на Emea в Liquidnet.

Тази средна стойност крие някои крайности. Френският регулатор AMF например откри миналия юни, че 41% от обема на търговията с 40 акции на CAC се случва по време на заключителния търг на Euronext Paris.

С други думи, има голяма промяна на финала. Ако тенденцията не бъде контролирана, в рамките на осем години приключващите търгове могат да достигнат 50 на сто от цялата европейска ежедневна търговска дейност, заяви Rebecca Healey, ръководител на пазарната структура и стратегия на Emea в Liquidnet.

Разчитането на основния обмен на всяка страна за изчисляване на цените за затваряне, върху които са привързани милиарди долари, през този важен финален период, е явна оперативна слаба точка на пазара. Сега Esma, европейският регулатор на ценни книжа, се консултира дали трябва да предприеме действия.

По-голямата картина е, че обемите за търговия с акции са депресирани. Усилията на централните банки да намалят нестабилността на пазара работят, а геополитическите заплахи са намалили ентусиазма на инвеститорите да правят големи макро залози. Credit Suisse изчислява, че средните дневни обеми в Европа са паднали с 18 на сто между 2018 и 2019 г.

По-голямата концентрация в заключителния търг означава по-малко възможности за активен трейдър, който иска да търгува възможно най-бързо през деня.

Освен това създава потенциални проблеми с ценообразуването на пазара, тъй като на следващата сутрин търговските бюра коригират книгите си, за да отчетат неочакваните цени, които аукционите могат да произведат.Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс