www.varchev.com

Огромно търсене на сребро в Индия намалява световните запаси – Анализ

Прогнозите са, че индийското потребление на сребро ще нарасне с около 80% достигайки рекорд тази година, тъй като търговците черпят от световните запаси в складовете от Лондон до Хонконг, след края на две изпълнени с Covid години.

Индия закупи исторически ниски количества сребро през 2020 г. и 2021 г., тъй като веригите за доставки и търсенето бяха засегнати от пандемията. Докато потребителите се втурнаха към магазините за бижута, за да купуват злато през последното тримесечие на миналата година, когато пандемичните ограничения бяха облекчени, тласкайки продажбите до рекордно високо ниво, докато търсенето на сребро нарасна с по-малко от 25%.

Тази година продажбите на ценния метал се завърнаха в нормата. Местните (индийски) покупки може би ще надхвърлят 8 000 тона през 2022 г. от около 4 500 тона миналата година – значително увеличение от априлските очаквания за 5 900 тона.

Има скок в покупките сред клиентите на дребно, подобен на този при златото миналата година, поради насъбрано търсене.

Вносът през периода януари-август е бил 6 370 тона в сравнение с едва 153.4 тона за същия период миналата година, според последни данни от министерството на търговията на Индия. За 2021 г. страната е получила само 2803.4 тона.

Запасяване
Вносът на сребро от Индия скочи след две слаби години

Индия внася около половината от своето сребро от Обединеното кралство, континентален Китай и Хонг Конг. Купуването е основно от складове, акредитирани от London Bullion Market Association, като запасите в тези трезори сега спадат.

Докато златото се внася в страната по въздух, среброто се внася предимно по море. Сега обаче, поради огромното търсене, всичко идва по въздух. Времето за изчакване за доставка на метала също се е увеличило, като на доставчиците са им необходими около 20 дни, за да изпратят поръчка.

Запасите на сребро в трезорите в Лондон са се понижили до 27 101 тона в края на септември, най-ниското ниво откакто нивата се записват – 2016 г. Цените в Индия са паднали с около 6% тази година, докато златото се е повишило с около 5%. Фючърсите на белия метал на местните борси се търгуват на 58 869 рупии ($715.16) за килограм, все още доста под рекорда от 77 949 рупии ($946.95), достигнат през 2020 г.

Търсенето на бижута представлява повече от една трета от общото потребление в Индия, a близо една четвърт отива в индустриалния сектор. Останалата част се използва в сребърни прибори и други приложения. Металът е популярен в селските райони, където се смята за „златото на бедните“, тъй като е многократно по-евтин от жълтия благороден метал.

Среброто бе сравнително евтино в сравнение със златото, така че това вероятно е една от причините инвеститорите да купуват метала, включително в САЩ и Европа. По отношение на институционалното търсене на сребро, в Индия имаше огромно търсене под формата на сребърни кюлчета, просто защото спот цената на среброто беше сравнително ниска в исторически план.

Търсенето на сребро в Индия вероятно ще остане силно през следващите три до четири месеца, преди да се стабилизира. Потреблението през 2023 г. обаче едва ли ще бъде толкова силно, колкото тази година.

ТЕХНИЧЕСКИ АНАЛИЗ

Седмична графика: Среброто се движи в низходящ тренд дългосрочно, като наскоро преминава под 200 периодната плаваща средна, което е силен bearish сигнал, вещаещ допълнителни понижения в дългосрочен план. Цената консолидира след пробива, което сочи към силна подкрепа малко под 200МА в зоната около 17.70, която трябва да бъде премината за потвърждение на тренда. Sequential принтира 1-ца, която вещае нов низходящ импулс.

Дневна графика: Цената опитва да пробие 50 и 100 периодните възходящо, а Sequential принтира 2-ка, която сочи към нов възходящ импулс. Вероятно е такъв импулс да изпрати цената за тест на хоризонталната съпротива около 20.87, след което тренда да продължи надолу.

ДЕЙСТВИЕ

При достигане и успешен тест на 20.87, цената вероятно ще се отправи отново надолу, до предишното дъно или по-надолу при достатъчно силно продажби. В този случай добро място за поставяне на Sell поръчки е зоната под хоризонтала, диагоналната съпротива и 200МА, след успешен тест на нивата.

АЛТЕРНАТИВЕН СЦЕНАРИЙ
При преминаване на нивата, 200МА и успешен ретест, цената ще продължи нагоре, вероятно прекъсвайки тренда и формирайки нов възходящ такъв. В този случай добро място за поставяне на Stop-loss поръчки е зоната около и над по-горният диагонал – съпротива.

Развитие на този сценарий би отразило по-високото търсене и оганичения в предлагането предвид намалените запаси и е вероятно, в следствие, да има по-продължително повишение в цената. Ако това се случи, зоната за Stop loss ще бъде и добро място за поставяне на нови Buy поръчки и възползване от развитие на нов възходящ тренд.


 Dealer Vladimir Ivanov

Логнете се за да коментирате

* Не се допуска груб, саркастичен и ироничен език. За такъв Admins Delеte без уведомяване.

Leave a Reply

Коментари:

Leave a comment

Varchev Absolute Trader

борсова платформа

  • Търгувай над 3000 финансови инструмента: Crypto, Форекс, Акции, Индекси, Суровини, ETF-и
  • Използвай платформа с директно изпращане ордерите на борсите
  • Best Trading Platform - "Online Personal Wealth Awards" EU награждава Varchev Absolute Trader
  • Cloud base платформа - твоят трейдинг сетъп на всяко устройство
  • Traders Talk - чуй какво движи пазарите в реално време
  • Market Sentiment - търгувай с настроенията на инвестиционите банки
  • Top movers - най-горещите трейдове във всеки един момент
  • Stocks scanner - филтрирай най-подходящите за твоя трейдинг стил пазарни инструменти
  • Heat map - Търгувай в посоката на големите играчи


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс
Varchev Finance live chat
Varchev Finance live chat
*Задължителни полета
CALL NOW