www.varchev.com

Означава ли фалита на Гърция автоматичен “Grexit”

Докато Гърция се насочва по-близо до фалита, без да се вижда сделка с кредиторите на хоризонта, която да отключи парите, разговора е узрял до степен : как би могъл фалита да бъде отигран.

Инвестиционните банки Goldman Sachs и UBS потвърдиха в понеделник, че излизането на Гърция от валутната зона не е бил техния основен сценарий за най-задлъжнялата страна в региона.

И все пак, излизането или “GREXIT” остава един от възможните пътища, пред които е изправена Гърция и според анализатори съществуват следните варианти:

1) Бързо излизане от Еврозоната:

Ако Евросистемата – Европейската централна банка и централните банки на членовете от еврозоната – откажат да финансират Гърция чрез спиране на повече спешни заеми чрез Emergency Liquidity Assistance (ELA), може да има бързо изтегляне на депозити от гръцки банки, отбелязат от UBS.

След това Атина ще трябва да рефинансира банковата система чрез създаване на нова валута. “Все пак, това вероятно би могъло да се забави с налагането на контрол върху капитала, ограничаващи тегленеto на депозити.”

2) Бавно излизане от Eврозоната:

Сблъсквайки се ограничени фондове, Гърция може да замени “IOU’s” за евро в някои от своите плащания. Това би могло да започне с плащания към доставчици и евентуално заплатите в публичния сектор и пенсиите.

“Тъй като настоящите гръцки дългови задължения не са оценени по номиналната им стойност от пазара на облигации означава, че тяхната покупателна способност вероятно ще бъде по-ниска от тази на еврото. По този начин паралелната валута вече ще се обезцени, “каза UBS.

3) Фалит, без Grexi:

Сега вече има 50% шанс за някаква форма на гръцки фалит на държавния дълг, спопред JP Morgan Asset Management. Но ако се борави внимателно, частичният фалит не би повредил Гръцките и Европейските пазари и не би довело до напускане на Гърция от Еврозоната.

Goldman Sachs добави, че дори и Гърция да фалира, докато преговорите все още текат, сделка ще бъде постигната и целостта на валутния съюз ще се запази.

Йерун Dijsselbloem, холандски министър на финансите, който председателстваше срещата на финансовите министри от еврозоната в латвийската столица Рига в петък, каза че напредъка в преговорите с Гърция ще бъде прегледан отново на 11 май – ден преди плащане на задължението на Гърция от 750 милионното (813,0 милиона щатски долара) към Международния валутен фонд.


 Varchev Traders


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс