www.varchev.com

За начинаещи: Основи на Intraday Trading

Още обучителни материали може да откриете тук: https://bit.ly/38TgFm2

Дневната търговия може да се окаже доходоносна кариера (при правилно изпълнение). Но може да бъде и предизвикателство за начинаещите – особено тези, които не са напълно подготвени с добре планирана стратегия. Дори и най-опитните дневни търговци могат да се сблъскат с трудни моменти и да изпитат загуби.

Какво точно е дневна търговия и как работи?

Дневната търговия е търговия в рамките на един ден. Може да се случи на всеки пазар, но най-често се среща на валутните (Forex) и фондовите пазари. Дневните търговци са добре образовани и добре финансирани. Те използват големи количества ливъридж и краткосрочни стратегии за търговия, за да се възползват от малки движения на цените, които се случват при силно ликвидни акции или валути.

Дневните търговци са настроени към събития, които предизвикват краткосрочни движения на пазара. Търговията на базата на новини е популярна техника. Насрочените съобщения като икономическа статистика, корпоративни печалби или лихвени проценти са предмет на пазарни очаквания и  пазарна психология . Пазарите реагират, когато тези очаквания не са изпълнени или са надвишени – обикновено с внезапни, значителни движения – което може да бъде от голяма полза за дневните търговци.

Дневните търговци използват множество стратегии в рамките на деня. Тези стратегии включват:

 • Scalping : Тази стратегия се опитва да направи множество малки печалби при малки промени в цените през деня.
 • Range trading : Тази стратегия използва предимно нива на подкрепа и съпротива, за да определи решенията за покупка и продажба.
 • News-based trading: Тази стратегия обикновено се възползва от възможностите за търговия от повишената нестабилност около новинарските събития.
 • High-frequency trading (HFT) : Тези стратегии използват сложни  алгоритми  за използване на малки или краткосрочни пазарни неефективности.

Характеристики на дневен търговец

Професионалните дневни търговци – тези, които търгуват за прехраната си, а не като хоби – те са добре установени в областта. Те обикновено имат и задълбочени познания за пазара. Ето някои от предпоставките, необходими, за да бъдете успешен дневен търговец.

Познания и опит на пазара

Техническият анализ, и четенето на графики са добри умения, които дневният търговец трябва да притежава. Но без по-задълбочено разбиране на пазара и неговите уникални рискове, графиките може да се окажат измамни. Направете дължимата си грижа и разберете конкретните тънкости и недостатъци на продуктите, които търгувате.

Достатъчен капитал

Дневните търговци използват само рисков капитал , който могат да си позволят да загубят. Това не само ги предпазва от финансов крах, но също така помага да се елиминират емоциите от тяхната търговия. Често е необходим голям капитал, за да се капитализира ефективно движението на цените в рамките на деня. Наличието на достъп до адекватен капитал е много важно, тъй като по-голямата част от дневната търговия използва висока степен на ливъридж в маржин сметки , а нестабилните колебания на пазара могат да предизвикат големи искания за маржин(Margin Call) в кратък срок.

Стратегия

Търговецът се нуждае от предимство пред останалата част от пазара. Дневните търговци използват няколко различни стратегии, включително swing trading , arbitrage и новини за търговия. Те усъвършенстват тези стратегии, докато произвеждат постоянни печалби и ефективно ограничават загубите.

Риск и печалба(Risk/Reward) на стратегията

Дисциплина

Печелившата стратегия е безполезна без дисциплина. Някои дневни търговци губят пари, защото не успяват да направят сделки, които отговарят на техните собствени критерии. Успехът е невъзможен без дисциплина.

Дневните търговци също харесват акции, които са силно ликвидни , защото това им дава възможност да променят позицията си, без да променят цената на акциите. Ако цената на акциите се повиши, търговците могат да заемат позиция за покупка(Long) . Ако цената се движи надолу, търговецът може да реши да продаде (Short), за да може да спечели, когато цената се понижи.

Рискове при дневна търговия

Бъдете готови да понесете финансови загуби : тъй като дневните търговци обикновено претърпяват сериозни финансови загуби през първите си месеци на търговия и много от тях никога не успяват да постигнат печалби, те трябва да рискуват само пари, които могат да си позволят да загубят.

Дневната търговия е стресираща и изисква дисциплина : Дневната търговия изисква концентрация за наблюдаването на десетки котировки на тикери и колебанията на цените, за да се забележат пазарните тенденции.

Дневните търговци зависят в голяма степен от заемането на пари : Стратегиите за дневна търговия използват ливъриджа на парите назаем, за да правят печалби, поради което не само губят всичките си пари, но и в крайна сметка задлъжняват.

Трябва ли да започнете дневна търговия?

 • Първо, трябва да влезете с известни познания за света на търговията и да имате добра представа за вашата толерантност към риска, капитала и целите ви.
 • Дневната търговия също е кариера, която изисква време, за да усъвършенствате стратегиите си – и да правите пари, тогава ще трябва да посветите време на това.
 • Ако дневната търговията е подходяща за вас, не забравяйте да започнете с малко. Съсредоточете се върху няколко акции , вместо да влизате на пазара с главата напред и да се отслабвате. Излагането на всички сили само ще усложни стратегията ви за търговия и може да означава големи загуби.
 • Останете хладнокръвни и фокусирани. Колкото повече можете да правите това, толкова повече ще можете да се придържате към плана си.

КЛЮЧОВИ ИЗВОДИ

 • Дневните търговци са активни търговци, които изпълняват стратегии в рамките на деня, за да спечелят от промените в цената на даден актив.
 • Дневната търговия използва голямо разнообразие от техники и стратегии за извличане на печалба от възприеманата пазарна неефективност.
 • Дневната търговия често се характеризира с технически анализ и изисква висока степен на самодисциплина и обективност.

Още обучителни материали може да откриете тук: https://bit.ly/38TgFm2


 Varchev Traders

Логнете се за да коментирате

* Не се допуска груб, саркастичен и ироничен език. За такъв Admins Delеte без уведомяване.

Leave a Reply

Коментари:

Leave a comment

Varchev Absolute Trader

борсова платформа

 • Търгувай над 3000 финансови инструмента: Crypto, Форекс, Акции, Индекси, Суровини, ETF-и
 • Използвай платформа с директно изпращане ордерите на борсите
 • Best Trading Platform - "Online Personal Wealth Awards" EU награждава Varchev Absolute Trader
 • Cloud base платформа - твоят трейдинг сетъп на всяко устройство
 • Traders Talk - чуй какво движи пазарите в реално време
 • Market Sentiment - търгувай с настроенията на инвестиционите банки
 • Top movers - най-горещите трейдове във всеки един момент
 • Stocks scanner - филтрирай най-подходящите за твоя трейдинг стил пазарни инструменти
 • Heat map - Търгувай в посоката на големите играчи


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс
chat with dealer
CALL NOW