www.varchev.com

Основните икономически индикатори които движат пазарите

В тази статия ще разгледаме основните икономически индикатори и как те влияят на валутният курс или борсов индекс на дадена страна. Ще оставим настрана специфичното състояние на икономиката (доколкото това е възможно) и ще се опитаме да направим заключение за важността на отделните икономически показатели.  Основните показатели, които оказват много силно влияние както на националната валута, така и на борсовите индекси са – основният лихвен процент на централните банки, БВП, потребителски цени, потребителско доверие и инфлация.

Лихвените проценти на централната банка в дадена страна са един от основните фактори, който влияе на движението на валутите. Как се отразява промяната им на съответната валута? Движението на лихвените равнища напълно се корелира с движението на валутните курсове. Така например когато дадена ЦБ повиши основният лихвен процент е характерно националната валута да поскъпва. Това е така, защото високите лихвени проценти правят активите, деноминирани в съответната валута на страната, по-атрактивни, което повишава търсенето им, а от там цената на валутата.

Брутният вътрешен продукт е друг важен индикатор. Той измерва стойността на всички стоки и услуги, произведени на територията на страната. Възходяща тенденция при него обикновено е позитивна за валутата на страната и обратно.

Индексът на потребителските цени измерва инфлацията на ниво потребление. Това е може би най-важният инфлационен индикатор и той се следи зорко от централните банки. Високи стойности при него имат потенциала да накарат централната банка да повиши лихвените проценти с цел да „охлади“ инфлацията, а от там публикуване на положителни данни води до ръст на националната валута и обратно, по-лоши данни обезценяват валутата.

Потребителското доверие  се изчислява с проучване сред достатъчно голям брой хора и на базата на техните отговори се преценява какви ще бъдат потребителски настроения в страната. Съответно високи стойности на индикатора са положителни за валутата на страната, тъй като високо потребление може да създаде инфлационно напрежение и това да накара централната банка да повиши лихвените проценти, следователно по-скъпа валута 

Друг важен индикатор е така наречения Purchasing Manager’s Index (PMI) за различните сектори на икономиката. Така например PMI за сектора на услугите в Германия рефлектира настроенията и очакванията на мениджърите за бъдещето на компаниите в сферата на услугите. Стойности над 50 сигнализират за развитие на сектора, а под 50 – за негово свиване и оказват влияние според промяната в индикатора. По-добри от очакваните данни водят до поскъпване на валутата, а по-лоши до обезценка.

Снимка: pixabay.com


 Trader Aleksandar Kumanov


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс