www.varchev.com

Основните принципи на Греъм

Уорън Бъфет е считан за един от най-големите инвеститори на всички времена, но ако ви се налага да го попитам за него кой е най-великият инвеститор, той вероятно ще спомена един човек: учителя си, Бенджамин Греъм. Греъм е бил инвеститор и учител, който се смята за бащата на анализа на сигурността и инвестирането в стойност.
В тази статия, ние ще синтезираме основните принципи на Греъм и ще ви даде начален старт за разбирането на неговата философия.

Принцип 1: Винаги Инвестирайте с марж на безопасност
Марж на безопасност, е принципът на закупуване на сигурността по време, когато цената е значително по-ниска от тяхната истинска стойност, която се смята, че ще се осигури не само висока възвращаемост, но също така и да се минимизира риска на инвестицията. С прости думи, целта на Греъм е била да купи активи на стойност $ 1 за 50 цента. Той го прави това много, много добре. Тази концепция е много важно за инвеститорите да обърнат внимание, тъй като инвестирането в стойност може да осигури значителни печалби, тъй като подценените активи неизбежно ще имат възходи на цената до справедливата им стойност.

Принцип 2: Очаквайте волатилност и спечели от това
Инвестирането в акции означава справяне с нестабилността. Вместо да се чака в продължение на време да отминат сътресенията на пазара, разумния инвеститор приветства корекциите като шансовете да открие позиция. Освен това, трябва да се купува само, когато предложената цена има смисъл и да се продава, когато цената стане твърде висока. Казано по друг начин, пазарът ще се колебае – понякога бясно, но не трябва да се плашите от волатилност, а да я използвате в своя полза, за да получите изгодна цена от пазара или да продадете, когато инвестициите станат твърде надценени.

Принцип 3: Знам какъв инвеститор си
Греъм препоръчва инвеститорите да знаят своята инвестиционна същност. За да се убедите в това, той прави ясно разграничение между различните групи, действащи на фондовата борса.
Активен или Пасивен
Греам посочева активни и пасивни инвеститори като “предприемчиви инвеститори” и “отбранителни инвеститори.”

Имате само две реални възможности за избор: Първият избор е поемеш сериозен ангажимент във времето и енергията да станете добър инвеститор, което се равнява на качеството и количеството на практически изследвания с очакваната възвръщаемост. Ако това не е вашата чаша чай, то вие сте пасивен и се задоволявате с (вероятно по-ниска) доходност, но с много по-малко време и работа. Греъм обръща учебното понятието “риск = възвращаемост” с главата надолу. За него “работа = възвръщаемост”. Колкото повече работа вложиш в инвестициите, възвръщаемост ви трябва да бъде най-висока.

Греъм е първият голям учител по инвестиционна дисциплина и основните му идеи са вечни и от съществено значение за успех в дългосрочен план. Той довежда разбирането за закупуване на фин.инстументи  Греам продължава да доказва своята правота чрез учениците си, като Уорън Бъфет, което им е станало като навик “да се бият на пазара”.


 Varchev Traders


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс