www.varchev.com

Откъде ще дойде глобалния растеж през следващите пет години?

Според прогнозите, публикувани по-рано този месец, световната икономика се очаква да постигне годишен темп на растеж на БВП от 3,7% между 2018-2020 г., преди да се понижи до 3,6% между 2021-2023г. надвишавайки $100трлн около 2022г..

Нека погледнем към прогнозите на Международния валутен фонд, коригирани с паритети на покупателната способност, за да разберем от къде ще дойде растежът. На графиката по-долу са изброени 20-те най-важни играча в момента:

Въпреки че темпът на растеж на Китай се очаква да продължи да се забавя и в действителност се очаква да нараства с по-бавен темп от този на САЩ, според дългосрочните прогнози, Китай ще остане водещ фактор за глобалния растеж на БВП. Делът на Китай в растежа на световния БВП се очаква да нарасне от 27,2% на 28,4% до 2023г.

Докато Китай се радва на добри дългосрочни перспективи, Американският дял от глобалния растеж се очаква да спадне от 12,9% до 8,5% през 2023г.

Междувременно през следващите 5 години ще трябва сериозно да променим мирогледа си спрямо Индия, която се очаква да допринесе с 16% дял в световната икономика.

На четвърто място ще бъде Индонезия с очакван дял от 3,7% през 2023 г., а първите пет ще бъдат допълнени от Бразилия.

Съединените щати не са единствената голяма икономика, даваща възможност за нови двигатели за растеж. Най-атрактивни ще бъдат Иран, Турция, Индонезия и Бангладеш. Членовете на Г-7 като Япония, Германия, Италия и Канада се очаква да бъдат по-малко фактор за растежа на световния БВП.

Източник: Bloomberg Finance L.P.

Графики: Used with permission of Bloomberg Finance L.P.


 Trader Petar Milanov


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс