www.varchev.com

Очаквайте неочакваното що се отнася до инфлацията

Дните, в които притесненията за прекалено висока инфлация бяха нещо нормално за икономиката отдавна отминаха. Това не означава, че възможността инфлацията да скочи повече от очакваното трябва да бъде отхвърлена напълно.

Бюрото по труда отчете днес, че потребителските цени са скочили с 0.2% през Декември, което е под очакванията от 0.3% на Wall Street – като по този начин ги поставят с 2.3% над нивата от миналата година. Цените (изключвайки хранителните стоки и енергетиката) – така нареченото “ядро” на икономиката, което икономистите наблюдават за да следят тенденциите при инфлацията – скочиха с 0.1% за месеца.

Тъй като предпочитаната от Федералния резерв мярка за инфлация от Министерството на търговията е с по-ниски стойности от тази на Департамента по труда, вероятно инфлацията отново е приключила годината под 2-та % цел на централната банка. Прогнозите на Fed показват, че като цяло те не очакват инфлацията да достигне 2% до следващата година.

Това е забележителен обрат, като се има предвид, че равнището на безработица, което е 3,5%, е много под 4.1%- нивото, което от Fed от смятат, че е устойчиво. С традиционната, обратна връзка между безработицата и инфлацията, на пръв поглед, нарушена, много официални лица и икономисти също са се провалили с очакването, че инфлацията ще остане постоянно хладна.

Президентът на Федералната резервна банка на Бостън Eric Rosengren удари самотен акорд в реч в понеделник, предполагайки, че остава опасност инфлацията да се ускори. Ръстът на заплатите, макар и все още умерен, се покачва, посочи той, а напоследък корпоративните маржове на печалба са под натиск, възможностите на компаниите да поемат нарастващите разходи за труд без повишаване на цените може да бъдат ограничени.

Освен това, само защото икономистите се надпреварват да разберат защо инфлацията е толкова ниска, не означава, че инфлацията не може да се покачи. Вместо това тяхната борба за прогнозиране на инфлацията може просто да покаже, че инфлацията е трудно да се предвиди и може да отчете нещо неочаквано. Всъщност в началото на 60-те години инфлацията беше още по-хладна, отколкото днес. Политиците предположиха, че това ще продължи и по-скоро изведнъж разбраха, че грешат.

Нищо от това не означава, че инфлацията е на път да се превърне в голям проблем или прогнозите, че ще остане ниска няма да се сбъднат. Но инвеститорите трябва да са отворени за възможността инфлацията да не прави това, което всички смятат, че ще направи.

Източник: The Wall Street Journal

Original Post: Expect the Unexpected When It Comes to Inflation


 Trader Aleksandar Kumanov


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс