www.varchev.com

Очаквания за икономиката на Германия.

Германската икономика може да получи допълнителна инерция в рамките на 2016, ако износът, както предполага Бундесбанк, се възстанови от мудността, характерна за втората половина на 2015.  Бизнес  инвестициите също така в последствие би трябвало да се съживяват,при повишената прогнозна степен на натоварване на използваните мощности спрямо капацитета им.

Global economic output and world tradeКлючова предпоставка за това е световната търговия да започне да се разширява с по-бързи темпове. Въпреки тази условност и прогнозите за увеличение в експортните обеми, доста стръмният растеж на Германия ще продължи да се дължи до голяма степен на вътрешното търсене и по-специално на  частното потребление, което се възползва от предимствата на текущата ниска безработица, както и на отделните увеличения при реалните заплати и нарастващите държавни трансфери. Притокът на бежанци според  Бундесбанк играе важна роля както за интензитета на правителствените парични трансфери, така и за сравнително голямото увеличение в разходите на правителството.

Нарастването на обемите на вътрешните и външните поръчки обуславя оптимистични прогнози за производствения сектор като цяло, а също така и за предстоящо възстановяване на обработващата промишленост.  Ако петролните цени се задържат на сегашните си нива за по-дълъг период, ще има основания за нарастване на вътрешното търсене извън пределите на обработващите предприятия. На този фон меката европейска монетарна политика би трябвало да предизвика и ръст на относителния обем инвестиционни потоци в цялата еврозона.

Оптимизмът на Бундесбанк е доста различен от публикуваните статистики на IFO, както и от някои заключения на института GfK. Немските икономически виждания продължават да не са в синхрон и с множество точки от политиката на ЕЦБ, свързани най-вече с централизацията и асиметричното разпределение на рисковете в широките банкови граници на ЕС. Според Бундесбанк, ръстът на германската икономика ще бъде аналогичен на експанзия, с главна движеща сила – вътрешното търсене, нещо което е доста съмнително, ако става въпрос изцяло или среднопретеглено за икономиката на еврозоната. Слаби финансови резултати продължават да отбелязват и водещи европейски кредитни институции. Нека не забравяме, че без да го разгласява, ЕЦБ разследва няколко големи европейски банки за техните високи нива на необслужвани кредити, като поредна стъпка от плана за задълбочаване на контрола върху кредитния риск при водещите банки от еврозоната. Отношението между нетните необслужвани кредити спрямо общите банкови активи (в капитал и резерви) също устойчиво нараства. В допълнение към това, ЕЦБ вероятно отново ще понижи своята депозитна лихва през март, показва последното проучване на Ройтерс от днес.

GERM-empl-unemplВъпреки серията рискове, включващи кредитния риск, заплахите от терористични атаки и неуправляемата бежанска криза, немските потребители все още вярват, че икономиката на Германия ще продължи да нараства с умерено темпо през следващите няколко месеца, подтиквани предимно от много доброто състояние на пазара на труда. Но в същия период, както отбелязват от GfK, Германия може да се пренатовари, което да доведе до влошаване на потребителското доверие в дългосрочен план. Съвсем не е случайно, че индексът, отчитащ очакванията на германците за техните бъдещи доходи спадна рязко през януари до 47,2 от позитивното ниво 50,8 през декември 2015.

При тези условия, януарският аукцион на  Germany 30-Year Bund постигна доста приемлив резултат, с  доходност  1.180% спрямо 1.490% от предишния през септември. Бундесбанк прогнозира  нарастване на БВП, коригиран сезонно и с календарно изгладени данни, с  1,7% за 2016 и 1,9% за 2017 (след 1.5% през 2015). Най-вероятно според мен, е общо среднопретеглено нарастване във финансовите показатели на компаниите, разчитащи на вътрешно потребление, както и на логистичния сектор. По-слаба е вероятността за оптимизъм във финансовата област.  Днес Moody’s намалиха дългосрочния рейтинг на Deutsche Bank от А3 до Ваа1, при това с „негативна“ перспектива.

Важна роля в процеса ще има и ценовата динамика на пазара на енергоносители, която влияе почти пряко на очакваната инфлация, а оттам и на потенциалния икономически темп на растеж. Водещи макроикономисти в последните две седмици подчертават, че кривата на Филипс в момента се характеризира с необичайно полегат наклон, а вероятността за продължителна ниска инфлация остава най-актуална. Принципно търсенето на нефт и газ е доста нееластично в краткосрочен план, но активното включване на Иран, чрез поредицата делови срещи на най-високо ниво по оста Китай – Русия – Гърция – Италия – …  в последните няколко дни може да предизвика неочаквано ускорение на процесите.

G.Hristov – Head of Fundamental Analyzes

 

(data source: Deutsche Bundesbank)


 Varchev Traders


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс