www.varchev.com

Пазара на Trump далеч надминава средния на предишните президенти на САЩ. Ето каква доходност да очакваме през 2020

Фондовите пазари се представят доста по-добре по времето на Trump спрямо мнозинството от предшествениците му.

S&P 500 е отчел повече от 50% ръст от избирането на Trump , повече от двойно по-голяма от средната възвръщаемост (23%) на пазара на останалите президенти за три години по време на техните мандати.

Индексът Bellwether също отчита над 28% тази година, много над средната възвръщаемост от 12.8% за период от три години на управление на минали американски президенти.

Въпреки волатилността от търговската война между САЩ и Китай, 2019 г. е година на най-добрите години за основните акции. S&P 500 се изкачи над 3200 за първи път през миналата седмица. Докато бизнес инвестициите спаднаха поради несигурността около двете най-големи икономики в света, инвеститорите на публичния пазар останаха достатъчно уверени.

Пазарът на Trump получи тласък от председателя на Федералния резерв Jerome Powell и централната банка, които намалиха лихвите три пъти тази година, за първи път от края на финансовата криза. Фед намали лихвите заради притесненията от забавяне на растежа в страната и чужбина. Trump изрази яростни критики към Powell за това, че не намалява процентите повече и по-бързо, позовавайки се на близо 15те трилиона долара с отрицателни доходни държавни ценни книжа извън САЩ.

Пазарите бяха подпомогнати също и от един от най-здравите пазари на труда в историята, като нивото на безработица в момента е 3,5%, най-ниското от 1969 г. И тъй като американците работят, те също харчат. Силното потребление в САЩ задържа икономиката по време на някои отчетени свивания на производството. Потребителите също така държат стабилността на фона на объркания пазар на облигации, когато доходността на краткосрочните облигации се повиши над дългосрочната доходност, което доведе до обръщане на кривата на доходност, явление, което е известно, че предхожда рецесиите. Кривата оттогава се засили и вече се нормализира.

Третата година на Trump е над средното ниво, но не е най-добрата от който и да било президент в миналото. През 2013 г. по времето на бившия президент Barack Obama, финансовите пазари отчетоха 32% ръст, тъй като икономиката отскочи от Голямата рецесия.

Първата година на Trump беше тройно по-силна от средната 1ва президентската, като S&P 500 спечели 19.4% в сравнение със 5.7% средно.

Бизнесът получи помощ от данъчната реформа, като компаниите изкупиха обратно рекорден брой акции.

Болното място за рекорда на Trump беше втора година, когато пазара отчете под средната година възвръщаемост, изкарвайки най-лошия си декември от Голямата депресия на фона на засилената търговска война между САЩ и Китай и повишаването на лихвите от страна на Федералния резерв. S&P 500 падна с 6.2%, в сравнение със средната печалба от 4.5%.

Какво да очакваме от четвъртата година?
Ако историята историята се повтаря, предстои още една силна година през 2020 година.

Акциите се повишават в 66% през четвърта година, а S&P 500 отчита средна възвръщаемост от 5.7%.

Голяма част от тези развоя на събитията през 2020г. ще зависи от това как протичат търговските преговори с Китай. По-рано този месец страните обявиха „фаза първа“ на търговската сделка, в която Китай се съгласи да купи американски селскостопански продукти на стойност милиарди, а САЩ се съгласиха да отменят последния кръг от тарифи.

Докато Trump очаква в силен пазар през следващата година, Wall Street прогнозира много по-скромни печалби. Средната цел за S&P 500 за 2020 г. сред анализаторите на Wall Street е 3 330, по-малко от 4%, докато Trump ще се нуждае от 6%, за да победи средната доходност.


 Trader Martin Nikolov


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс