www.varchev.com

Най-голямата грешка, която инвеститорите правят, когато балонът изглежда готов да се спука

Пазарна легенда, която предрича всеки съвременен финансов колапс, обяснява най-голямата грешка, която инвеститорите правят, когато балонът изглежда готов да се спука.

Jeremy Grantham, съучредител и главен инвестиционен стратег в Grantham Mayo Van Otterloo & Co, се превърна в световно признат пазарен глас, с точните си преценки за всеки съвременен финансов балон – включително и последните два срива на акции.

Grantham споделя мнението си за това как да се търгува балон и обяснява грешката, която правят много инвеститори, когато се страхуват, че срива наближава.

Тъй като оценките на фондовите пазари са натрупали въздух през последните няколко години, свистенето на балона стана все по-силно.

На фона на всички шумове обаче, една основна идея остава постоянна: Инвеститорът трябва да се измъкне, преди балона да се пръсне или рискува да загуби значителна част от портфейла си.

Поради този манталитет, всеки винаги е изключително заинтересован от прогнозите за балони, те карат инвеститорите да бягат и в някой случай да изтърват пословични печалби.

Съучредителя и главен инвестиционен стратег на Grantham, Mayo, & van Otterloo (71 млрд. долара), не е съгласен с този подход.

Мнението му със сигурност не трябва да се пренебрегва. Той се превърна в световноизвестен инвеститор, като прогнозира “dot-com” балона и жилищния балон, които причиниха световната финансова криза. Неговата чуждоестествена прозорливост датира от края на 80-те години, когато той предрича балона в японски акции и недвижими имоти.

Разбира се, Grantham с неохота приема портфейлните загуби като всеки. Но той настоява, че на база възвръщаемост – няма реална разлика в излизането твърде рано или късно. Така че, докато инвеститорите се побъркват в опит да постигнат перфектния тайминг за излизане от балон, може би е по-препоръчително да се съсредоточат върху други задачи.

Според Grantham, всъщност може да е по-вредно да се измъкнеш от пазара, преди да завърши надуването нагоре, отколкото да продадеш след спукването.

Той знае това от опит. Неговата фирма излезе от акциите през 1998 г., когато видя, че оценките са твърде високи – и след това пропусна грубо още две години стръмни печалби преди катастрофата на dot-com.

“С едно нещо, което трябва да сте наясно, като инвеститор и то е, че при разпадане, както видяхме през 1999г. и на жилищния пазар през 2004-2005г., фазата на упадък не е много по-бърза от тази на покачването. Те са симетрични.

“Значи рискът да се измъкнеш след пика, след три месеца, не е по-лош, отколкото да излезеш три месеца по-рано. Толкова е лесно да се измъкнеш година, две по-рано, което точно това, което направихме през 1998 г. заедно с много други хора.”

“Много по-лесно е да се измъкнеш твърде рано, отколкото да излезеш твърде късно, защото когато пазарът върви, има склонност да го прави с приличен взрив, но ти отнема малко вреда, но всъщност е много трудно да се вземе тъй като много щети излизат след пика, отколкото се излиза твърде рано.

“Всички изпадат в смъртен ужас, че са закъснели”, Но винаги е по-опасно и болезнено да излезеш твърде късно. Всъщност е много по-лесно да стигнеш по-близо до върха от тази страна. “Повечето от славните грешки са твърде ранните изходи.”

Източник: BI


 Trader Georgi Bozhidarov


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс