www.varchev.com

Пазарните катализатори през следващата седмица – The Playbook for Q2

Основните борсови индекси ще завършат тримесечието със скромни печалби. Основните фактори, които движеха пазарите през това тримесечие, а ще продължат със сигурност и поне за част от следващото, са Brexit и битката между страховете от рецесията и отпимизма за търговска сделка между САЩ и Китай.

Картинката вече е ясна – спекулации за прогрес между САЩ – Китай – индексите нагоре, след това нов сигнал за задаваща се рецесия и обратно движение. Този консолидиран модел очаквам да продължи и за напред, докато основните катализатори не започнат да се разрешават и да създадат по-единодушно мнение в пазарните участници.

Ако прогресивния тон на преговорите се запази и страховете от рецесия намалят ще има повишение на индексите, а при обратен сценарий очаквам низходящо движение и алокиране на парични потоци към safe haven инструменти – главно инвърсни ETFs – поради което би било добра стратегия да не се търгува стил “cherry picking”, а да се създаде обосновка на база на фундамента и да се проследи цялостния пазар в която и да е посока.

Brexit е друг фактор, който не дава покой на трейдърите, тъй като образува силни движения и в двете посоки за паунда тип roller coaster. Поради тази причина, трендовите стратегии тук не работят, а по-скоро трябва да се предприеме по-пасивен подход, при който се изчакват основните теми да бъдат изгледени да се постигне консенсус (какъвто и да е той) и да се заеме позиция заедно с паричните потоци. Това се оказва да е по-трудно от всякога, но за момента да се залага за къс или дълъг срещу паунда граничи с игра на шанс.

Относно икономическият календар, новата седмица/месец/тримесечие започват сравнително тихо, като за първата половина на седмицата имаме само едно рутинно решение на RBA за лихвите в Австралия, което не се очаква да бъде фактор в котирането. Петък имаме Nonfarm payrolls в САЩ, който ще е ясна индикация за силата на икономиката. Последните данни от този доклад не могат да се считат за изключително точни заради затварянето на правителството, така че числата в Петък ще покажат има ли страхове за прегряване на икономиката.

Понеделник:
01:50 Япония – Tankan Индекс на Големите Производители
03:45 Китай – Caixin Производствен PMI
11:00 Европа – CPI
14:30 САЩ – Продажби на Дребно

Вторник:
05:30 Австралия – Решение на RBA за Основния Лихвен Процент
10:30 Великобритания – Строителен PMI

Сряда:
02:30 Австралия – Продажби на Дребно
11:30 Великобритания – PMI в Сферата на Услугите
14:15 САЩ – ADP Промяна в Заетостта
16:30 САЩ – Петролни Запаси

Четвъртък:
13:30 Европа – ECB Публикува Доклад от Срещата за Монетарната Политика
16:00 Канада – Ivey PMi

Петък:
14:30 САЩ – Nonfarm Payrolls
14:30 САЩ – Нива на Безработица
14:30 Канада – Промяна в Заетостта
19:00 САЩ – Брой на Нефтените Платформи на Baker Hughes


 Trader Aleksandar Kumanov


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс