www.varchev.com

Пазарните шокове и кога да ги очакваме

Пазарните шокове са непредвидими и опасни. По дефиниция те нанасят огромни загуби за повечето инвеститори, защото те се движат в обратна посока на повечето пазарни позици.

Към момента фондовите пазари подтикнати от стимулите на централните банки почти възстановиха загубите от ценовия шок в следствие на огромната паника на пазарните участници породена от пандемията на коронавирус. Но пазарите никога не се движат в една посока и със сигурност след време ще има нов ценови шок. Тези пазарни движения са най-големият риск за инвеститорите и търговците, защото те могат да заличат по-голямата част от капитала на всеки един.

Когато пазарът е в устойчив възходящ тренд, много често търговци и инвеститори забравят за отминалите ценови шокове, които носят огромни спадове в цените на активите – през 2000 г. интернет балона от завърши със загуба от 90% за индекса Nasdaq, а финансовата криза от 2008 г. доведе до 50% загуба при Dow Jones.

Както преди, така и в настоящата криза на пазара, много инвеститори не бяха подготвени, въпреки че са професионалисти. И така, как можете да се справите по-добре?

Не всички ценови шокове са еднакви

Въпреки че всеки ценови шок изглежда уникален, всички те имат две общи характеристики:

• Волатилността е изключително висока
• Цените се движат спрямо повечето пазарни позиции

Решения:

Можем да забележим, че комбинация от висока волатилност и рязък спад в цените на пазара са първичен сигнал за преминаване към кеш позиция или затваряне текущи дълги позиции.

При позициониране в къси позиции, трябва да наблюдаваме за обратното – отскок в цените с намаляне на волатилността на пазара, което е знак за затваряне на късите позиции.

Ценовият шок от март 2020 започна по начин, почти идентичен с пазарната разпродажба от декември 2018, видно на графиката по долу.

Първият голям спад последва след като пазарът направи нови върхове над 2900. След това цените отскочиха краткосрочно, преди да намалят допълнително като волатилността продължи своето движение нагоре. В примера от декември 2018 г. цените паднаха с 19,5%, но прагът на волатилността не превиши 30%, както показва долната графика, което беше сигнал за много участници за позициониране отново на пазара.

За разлика от 2018 г., в сегашната пазарна разпродажба стойноста на волатилността надмина прага от 30%, което даде допълнителен тласък на пазарното движение надолу, образувайки ценовия шок, който пазара претърпя.

Всеки ценови шок се развива по различен начин. Трябва да се надяваме че нашите правила имат смисъл и че ние сме защитени по време на най-лошите събития. Като най-основно правило при подобни пазарни движения, търговци и инвеститори трябва да спазват следните два критерия:

 • При екстемна волатилност от над 30% и три дневен спад на пазара – преминаване в кеш позиция и затваряне на текущи дълги позиции
 • При спад на волатилност под 30% след като екстремните стойности над 30% са били регистрирани и три дневен възходящ тренд на пазара, повторно позициониране в дълги позиции. Много търговци инвеститори предпочитат дори изчакват нивото на волатилност да падне под 25%, за да търсят нов вход на пазара.

 Junior Trader Radi Djuma

Varchev Absolute Trader

борсова платформа

 • Търгувай над 3000 финансови инструмента: Crypto, Форекс, Акции, Индекси, Суровини, ETF-и
 • Използвай платформа с директно изпращане ордерите на борсите
 • Best Trading Platform - "Online Personal Wealth Awards" EU награждава Varchev Absolute Trader
 • Cloud base платформа - твоят трейдинг сетъп на всяко устройство
 • Traders Talk - чуй какво движи пазарите в реално време
 • Market Sentiment - търгувай с настроенията на инвестиционите банки
 • Top movers - най-горещите трейдове във всеки един момент
 • Stocks scanner - филтрирай най-подходящите за твоя трейдинг стил пазарни инструменти
 • Heat map - Търгувай в посоката на големите играчи


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс
chat with dealer
CALL NOW