www.varchev.com

Пазарът за дългосрочни щатски ДЦК сочи към засилване на USD в следващата седмица

Фундаменталната картина: Очакванията на трейдърите на облигации

Фючърсите на fed funds rate, основната лихва на Федералния резерв сочат към очаквана лихва за края на годината от 2,36%: това е най-високият implied лихвен процент от финансовата криза насам. Трейдърите са раздвоени между двата варианта пред Федералния резерв: да увеличат лихвите веднъж или да ги увеличат два пъти до края на годината.

Графиката показва, че пазарът е почти 100% сигурен, че Федералният резерв ще увеличи лихвите през септември (синята крива). Но по-интересното (и значимо) е, че пазара е все по-убеден, че Федерланият резерв ще увеличи лихвите и през декември: това се вижда от бялата крива, която показва fed funds rate според пазара на фючърси.

Това може да бъде разчетено като контриращ сигнал: миналата седмица Jeffrey Gundlach привлече вниманието към рекордно високата къса спекулативна (от хедж фондове и др. големи инвеститори) позиция срещу американските държавни облигации. Сигурността на пазара в политиката на Федералния резерв излага трейдърите на риска от неочаквана промяна в икономиката или политиката на централната банка.

Повечето трейдъри на облигации, обаче, не са позиционирани толкова спекулативно, колкото показва Commitment of Traders Report. На аукционни на Т-Bills, търсенето на краткосрочните (3 до 12 месеца) облигации е най-високо от 2016 насам (измерено чрез bid-to-cover ratio):

Bid-to-cover е съотношението от поръчки за покупка към предлаганото количество. Силното търсене за краткосрочни облигации ни дава подсказки за позиционирането на големите трейдъри на щатски облигации, а оттам и за мисленето им.

Трейдърите на облигации виждат повишен риск в дългосрочните ДЦК на САЩ, и се придържат към по-безопасните краткосрочни облигации (3 до 12-месечни).

С други думи, инвеститорите в ДЦК са особено чувствителни към duration risk: рискът, който инвеститора поема, когато инвестира в дългосрочни ценни книжа. От BlackRock илюстрират duration risk така:

% промяна в цената на облигации при 1% увеличение в лихвите

Източник: BlackRock Inc.

Това е опростен пример (действителното съотношение не е толкова праволинейно), но показва загубата на стойност на облигации при увеличение в лихвите. Затова трейдърите на облигации се позиционират в кеш и в краткосрочни облигации (които имат минимален duration risk).

Със сигурност притесненията на трейдърите на облигации са обосновани от фундаментална гледна точка. Инфлацията в САщ според индекса PCE, който е използван от Федералния резерв, отчита 2,3% инфлация за юли месец, като тренда от началото на годината се ускорява. Инфлационният риск е особено подкрепен от търговската война, която прави ежедневни продукти като маратонки и телефони по-скъпи и по-трудно достъпни.

А портфолиото от ценните на Федералния резерв все още е над $4 трилиона, без значителна промяна от финансовата криза насам.

Графиката показва бумът в ликвидност, която централните банки създават в икономиката като надуват портфейлите си с ценни книжа (европейските и японските програми са особено креативни в това отношение). Имайки предвид, че вече ЕЦБ спира стимула, а Фед и ВоЕ увеличават лихвите, в бъдеще е логично да очакваме намалена ликвидност.

Преходът от свръхликвидност в икономиката към затягане (и отнемане на трилионите в ликвидност във финансовата система) вероятно ще е период на значително по-високи лихви.

Към момента, щатските лихви водят света в това отношение.

Техническа картина: Корелацията между DX и T-Notes

На графиката със зелено-червени барове е изобразен доларовия индекс DX, а със сини свещи е изобразена цената на 10-годишни щатски ДЦК (T-Notes).

Със цветни квадрати съм обозначил резки спадове в цената на T-Notes. Тези спадове са последвани 3-4 дни по-късно (в повечето случаи) от рязко повишение в стойността на долара. Сигналът е особено силен, когато спада в цената на ДЦК пробие диагонална подкрепа от тренд-линия. Това се вижда от оранжевите квадрати.

Сегашната картина привлича вниманието ни, защото в понеделник пазара затвори под диагонала на канала, а вчера отвори под него. Ако корелацията между щатските ДЦК и DXY все още не се е изменила, можем да очакваме засилване в долара в краткосрочен план.

Дискутираме този сценарий тук:


Потенциален dollar squeeze: фундамента и техниката


Алтернативните ни сценарий за долара:


Jeffrey Gundlach: Следващото движение при USD ще бъде надолу


Източник: Bloomberg Finance L.P.

Графики: Used with permission of Bloomberg Finance L.P., BlackRock Inc.


 Varchev Traders


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс