www.varchev.com

Парична стабилност: МВФ и Председателят на Фед, Джером Пауъл, обсъждат въвеждане на дигиталната валута

Международният валутен фонд (МВФ) публикува доклад за крипто активи като дигитална валута на централната банка (CBDC) и global stablecoins (GSCs). Освен това МВФ домакинства на виртуален панел, който обсъжда цифровите валути и трансграничните плащания с председателя на Федералния резерв Джером Пауъл. Председателят на Фед казва, че що се отнася до издадената в САЩ CBDC, „по-важно е да се правилна, отколкото да бъде първа“.

„Смятаме, че е по-важно да го направим правилно, отколкото да бъдем първи и да го направим правилно, означава, че не само разглеждаме потенциалните ползи от CBDC, но и потенциалните рискове“, каза Пауъл по време на дискусията. „Също така има много компромиси, които трябва да бъдат обмислени внимателно.“

Докладът, публикуван от МВФ, подчертава, че CBDC може да бъде от полза, но може да не дава нетна стойност за всяка парична емисия. Например CBDC може да не помогнат, ако местната валута е лоша разчетна единица, подчертава докладът на МВФ. Освен това заместването на валута „зависи от степента на парична стабилност и други обстоятелства в страната, включително правна рамка и регулация“.

В доклада на МВФ се уточнява, че появата на CBDC и GSC ще изисква допълнителен анализ. Изследователите казват, че страните, които се позовават на CBDC, също трябва да обмислят дали нерезиденти трябва да използват своите CBDC.

„Властите също ще трябва да преценят дали ограниченията върху плащанията в CBDC са в съответствие със задълженията на държавите по международни и двустранни договори, включително членовете на споразумението на МВФ“, гласи докладът на МВФ.

„За страните, които приемат GSC, издадени от платформите на Big Tech, те ще имат силен интерес да гарантират, че споразумението за GSC има стабилно управление и управление на риска“, се посочва още в доклада на МВФ. И все пак, изследователите на МВФ твърдят, че въпреки че има неизвестни рискове, свързани с крипто активи като GSC и CBDC, темпото на цифрово ускорение непрекъснато нараства.

Тъй като темпът на цифровизация се ускорява, пейзажът на международните финанси вероятно ще бъде в състояние на промяна. Предоставянето на плащания и финансови услуги вероятно ще се интегрира все повече в цифровата икономика, организирана чрез интернет и мобилни телефони.

Докладът на МВФ, наречен „Цифрови пари през границите: макрофинансови последици“ показва, че организацията и политиците като Пауъл все още се интересуват от това как да процедират с управлението на крипто активи. Проучването и виртуалният панел показват, че правителствените лидери все още са много незапознати, що се отнася до блокчейн технологията, и не могат да разберат как да регулират индустрията.

0


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс