www.varchev.com

Петролният срив компрометира софтуера на известен брокер и нанесе огромни загуби

Сайед Шах обикновено търгува акции и валути чрез сметката си в Interactive Brokers, но не успява да устои да опита силите си при петрола на 20 април, денят, в който цените спаднаха под нулата за първи път. Day трейдъра, работещ от къщата си в предградие на Торонто, смята, че няма как да загуби, похарчвайки 2400 долара, за да закупи суров петрол за 3,30 долара за барел и след това на 50 цента. Тогава се случва нещо, което прилича на сделката на живота му: закупува 212 фючърсна на West Texas Intermediate на цена 1 цент за контракт.

Това, което той не знае, че ще се случи е първото ценообразуване на петрола на отрицателна стойност, което ще счупи Interactive Brokers Group Inc. Техния софтуер не успява да се справи с този досаден знак минус, въпреки че това винаги е било технически възможно – макар че това е необичайна реалност преди пандемията – пазарът да се обърне с главата надолу. Петролът всъщност се търгува около минус 3,70 долара за барел, когато екранът на Шах показва 1 цент. Interactive Brokers никога не са му показвали минусова цена, докато петролът продължава да потъва, завършвайки деня на минус 37,63 долара за барел.

В полунощ Шах получава опустошителната новина, че дължи на Interactive Brokers 9 милиона долара, а започва деня със $ 77 000 в сметката си.

„Бях в шок“, казва 30-годишният мъж. „Чувствах, че всичко ще ми бъде отнето, всичките ми активи.“

Инвеститорите, не успяха да се отвъртат от тези петролни контракти, имаха брутален ден, независимо при кой брокер са имали сметка. Това, което отличава Interactive Brokers, обаче е, че клиентите им летят на сляпо, неспособни да видят, че цените са станали отрицателни, или в други случаи блокирани за търговия. Сложността на проблема и голямата причина, поради която Шах губи невероятна сума за няколко часа, е че отрицателните числа взривяват и модела, използван от Interactive Brokers за изчисляване на поддържащ маржин – известен още като обезпечение, с което клиентите трябва да осигурят сметки си.

Томас Петерфи, председател и основател на Interactive Brokers, казва, че понижението в отрицателна територия е разкрило грешки в софтуера на компанията. “Това е грешка за 113 милиона долара от наша страна”, каза 75-годишният милиардер в интервю. Оттогава неговата фирма ревизира максималната оценка на загубите до 109,3 милиона долара. Това е движеща се мишена от самото начало; на 21 април, Interactive Brokers изчислява, загубите от инцидента на стойност с 88 милиона долара.

Клиентите ще бъдат обезпечени, каза Петерфи. „Ние ще отстъпим от собствените си средства на нашите клиенти, които са били заключени с дълга позиция по времето, когато цената е била отрицателна и ще покрием всички загуби, които са претърпели под нулата.“

Това може да помогне на Шах. Той купува първите си пет контракта по 3,30 долара всеки в 13:19 ч. на онзи исторически понеделник. През следващите около 40 минути той купува още 21, последният за 50 цента. Той се опитва да нареди поръчка за отрицателна цена, но системата Interactive Brokers я отхвърли, така че остава убеден, че не е възможно петролът да падне под нулата. В 14:11 той пласира поръчката по 1 цент на контракт.

Едва по-късно същата нощ той вижда по новините, че петролът е спаднал до невижданата досега цена от отрицателните 37,63 долара за барел. Какво означава това за стотиците фючърси, които е купил? Той трескаво се опита да се свърже със съпорт центъра на брокера, но никой не може да му помогне.

Проблемът не се ограничаваше само до Северна Америка. На хиляди мили, клиентът на Interactive Brokers, Манфред Колер се сблъска с проблеми, подобни на тези, с което се сблъска Шах. Колер, който живее близо до Франкфурт и търгува от домашния си компютър от името на двама свои приятели, също не осъзнава, че цените на петрола могат да станат отрицателни.

Този ден той купува фючърси за приятелите си от Interactive Brokers на цени между $11, $4 и $5. Малко след 14 часа. Нюйоркско време, екранът му замръзва. „Котировките спират, вече няма нито оферти, нито поръчки“, казва той . И все пак, доколкото му е известно към момент, според неговата сметка в Interactive Brokers, той няма от какво да се притеснява, тъй като търговията за деня е приключила.

След касапницата Interactive Brokers му изпращат известие, че дължи 110 000 долара. Приятелите му са напълно унищожени. „Това определено не е това, което искате да направите, да загубете всичките си пари за 20 минути“, каза Колер.

Освен спирането поради отрицателни цени, втората част се отнася до сумата пари, която Interactive Brokers изисква клиентите си да имат на разложение, за да търгуват. По-известна, като маржин, тя е жизненоважна мярка за риск, за да се гарантира, че трейдърите не губят повече, отколкото могат да си позволят. За 212-те фючърса, които Шах купува по 1 цент, брокерът изисква сметката му да има 30 долара за всеки контракт. Сякаш Interactive Brokers смятат, че потенциалната загуба на покупка от един цент е един цент, а не почти неограничената цифра, който предполагат отрицателните цени, каза той.

“Изглежда, че те не са знаели, че това може да се случи”, казва Шах.

Но в цялата индустрия е било известно, че базовите петролни фючърси на CME Group Inc. могат да излязат в отрицателна стойност. Пет дни преди хаоса, собственикът на търговската борса в Ню Йорк, където се провежда търговията, изпраща известие до всички клирингови компании-членове, в което ги съветва, да тестват своите системи, като използват отрицателни цени. „Незабавно, компаниите, които желаят да тестват такива отрицателни стойности и / или страйк цени в своите системи, могат да използват среда за тестване на CME„ се казва в изявление на борсата.

Interactive Brokers също получават това известие, признава Петерфи. Но той казва, че фирмата се нуждае от повече време за да приготви платформата си.

“Пет дни, включително уикенда, в условия на коронавируса и сложна система, при която трябва да направим много промени, не бяха достатъчно време”, казва той. „Идеята, че бихме могли да имаме грешки, според мен не е изненада.“ Той също така признава грешката в маржин модела, използван от Interactive Brokers през този ден.

Според Петерфи клиентите му са били дълги с 563 контракта петрол на Nymex, както и 2448 свързани контракта в друга компания, Intercontinental Exchange Inc.

За да се придобие ясна представа колко далеч е бил маржин моделът на Interactive Brokers този ден, подобни сделки на това, което Шах пласира, са изисквали $6930 марджин за фючърс, на Intercontinental Exchange. Това е 231 пъти повече от таксата на Interactive Brokers от $30.

„Разбрах, че маржът за тези договори е много висок и тези сделки никога не би трябвало да бъдат обработвани“, каза той. Той не е спал в продължение на три нощи, след като е получил margin call за 9 милиона долара.

Петерфи поема вината, но заявява, че е имало малка ликвидност на пазара, след като цените станат отрицателни, което така или иначе би попречило на клиентите да излязат от сделките си. Той също така поема отговорност за борсите и заявява, че компанията е била в контакт с Американската комисия за търговия със стокови фючърси.

„Обадихме се на CFTC и се оплакахме с горчивина“, каза Петерфи. “Изглежда, че борсите не са съпричастни.”

Представители на CME и Intercontinental Exchange отказаха коментар. Говорител на CFTC не отговори веднага на искане за коментар.

Последствията за дребните инвеститори като Шах и Колер повдигат въпроси правилно ли им е било позволено да заемат позиция в петролните договори точно преди изтичането им, поставяйки ги в положение да трябва да получат петрола, реално. От този ден брокерите се борят с това как да защитят клиентите си, особено тези с малки акаунти, които очевидно не са в състояние да поемат физическа доставка. Някои, включително INTL FCStone, вече са забранили определени клиенти да търгуват фючърсния за предходния месец.

Peterffy каза, че има проблем с това как борсите проектират своите контракти, тъй като търговията изсъхва, когато наближи падежа. Майският фючърс – този, който стана отрицателен – изтече в деня след историческия спад, така че по-голямата част от пазара се премести да търгува юнския, който изтичаше на 19 май.

„По този начин е възможно тези договори да полудеят абсолютно и да затворят на цена, която няма икономическа обосновка“, каза Петерфи. „Въпросът е кой ще поеме отговорността?“Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс