www.varchev.com

Петте индикатора, които ще ни подскажат дали се задава рецесия

Потоците от икономически данни продължават да държат под напрежение инвеститорите. През това време, напрежението около търговската война расте, а продължаваме да виждаме и признаци за забавяне на световната икономика. Не е учудващо инвеститори и трейдъри да продължават да се питат: Предстои ли рецесия за американската икономика?

Въпреки, че икономическата експанзия е на път да бие всякакви рекорди, рискът от рецесия се е покачил до шест – годишен връх. По-голямата част от мениджъри, инвеститори и анализатори очакват рецесия в края на 2020 г.

И макар и да не съществува един, универсален индикатор, който да предвижда рецесиите, то комбинацията от няколко показателя могат да ни дадат известна представа какво ни очаква по пътя на икономическото развитие.

Кривата на доходността

Това може би е най-следеният пазарен инструмент за евентуални обрати на пазарите. Последната индикация за шансовете от рецесия отчете шанс от 23.6% за рецесия през следващите 12 месеца, което е най-високото ниво от 2008 г. Отчитания под 50 не са задължително безопасни. Индексът не е преминавал над това ниво от 1980 г., въпреки, че сме изпитали вече няколко рецесии от тогава.

Потребителско и бизнес настроение

Милиардерът – инвеститор Jeffrey Gundalch каза миналия месец, че разширяващата се празнина между потребителско настроение спрямо настоящата ситуация и очакванията в момента е големият сигнал за рецесия. Междувременно, измерването на бизнес настроението е загубило своите водещи позиции откакто Trump беше избран за президент. Ясно е, че това доверие и увереност намаляват по време на негативни събития, но тяхната достоверност подлежи на критика до колко настроението е предопределящо, че наближава рецесия.

Провеждането на анкетни проучвания в производствения сектор

Същото се отнася и за проучванията в производствения сектор. Този индикатор има тенденцията да се държи променливо всеки следващ месец, но за първи от май 2016 г., всички производствени индикатори отчетоха заедно спад. ISM – националният производствен индекс падна до дву – годишно дъно, като видяхме частично възстановяване през месец януари. Допълнително и продължително отслабване на производствените стойности ще индикира, че сектора запада. Това обаче не означава задължително, че цялостно икономиката изпитва затруднения.

Глобалният икономически растеж

Федералният резерв беше принуден да сложи пауза на монетарната си политика именно заради забавянето в световния икономически растеж. От Goldman Sachs са измислили приложен начин как да определим до колко това забавяне ще се отрази и върху американската икономика. От банката казват, че за всеки спад от 1% в световния растеж, американската икономика се свива с половин единица. В момента икономистите предричат шанс от 14% за рецесия в САЩ през следващата година. Спад от 3% в глобалния растеж ще вдигне шансовете за рецесия до 46%.

Реалните икономически данни

В края на краищата, доказателствата, че предстои рецесия ще се проявят в основните индикатори за американската икономика включително пазара на труда, доходите и почасовите заплащания, продажбите в бизнеса и разбира се брутният вътрешен продукт. Тези са някои от индикаторите, които се разглеждат от National Bureau of Economic Research – институцията – арбитър за началото и края на рецесиите в САЩ. За момента, стойностите на по-горните показатели все още не светят в червено, но когато започнат, ще е вече късно за всякакви допълнителни прогнози.

Източник: Bloomberg Finance L.P.

Графики: Used with permission of Bloomberg Finance L.P.


 Trader Martin Nikolov


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс