www.varchev.com

Поведенчески финанси или как да идентифицираме недостатъците в поведението си и да оптимизираме решенията си

За инвеститорите целият процес на вземане на решения е война между мозъка и емоциите. В решението, взето от повечето инвеститори, има огромен процент на пристрастност.

Човек, който е в състояние да идентифицира недостатъците в поведението си, е в състояние да оптимизира решението си и е достатъчно мъдър, за да се учи от грешките си.

Според церебралните изследвания вътре в мозъка има три центъра. Всички тези центрове се развиват и си взаимодействат по много различен начин, но 2 от тях играят основна роля при вземането ни на решения на финансовите пазари, а именно:

Лимбичната система, която се се занимава с емоциите и Кортекса, който се занимава с логиката.

ЛИМБИЧНА СИСТЕМА е отговорна за всички видове емоции, включително вълнение, както и страх. Емоциите са били част от живота, преди да влезе логиката. Тази част от мозъка работи много бързо.

Cortex е основно отговорен за цялото обучение, концептуализиране, логическо мислене, изчисляване и финансово планиране. Cortex работи бавно и отнема време, за да се вземе решение за инвестиция.

Тези две части на мозъка играят много важна роля при вземането на решения. И двете работят по много различен начин, но функционират заедно.

Cortex и Limbic заедно образуват два вида системи. Моделите на поведение се контролират основно от тях:

За да се вземат най-добрите финансови решения, без никакви емоции за финансови инвестиции, човек трябва да остане рационален.

Инвеститорите имат склонността напълно да игнорират всички лоши инвестиционни новини около тях и вместо това да се придържат към всичко в което искат да вярват, дори ако това означава, да поставят собствените си инвестиции в риск.

Понякога използват напълно неоснователна информация, за да подкрепят това, в което вярват. Докато, успешният инвеститор прави задълбочен анализ на финансовите пазари, преди да инвестира в каквото и да било.

Повечето са по-склонни да толерират “Количество над качеството”. Или казано по-друг начин четенето на точна, но непокътната информация не оставя много въздействие върху тях.

Едно от основните неща, които объркват инвеститорите да вземат окончателно решение, е наличието на много възможности за избор. Когато инвеститорът има от какво да избира, умът му започва да гадае.

Възможностите, които имат идентични продукти или сходни цени, обикновено объркват инвеститорите. В този случай, вместо да направят рационален избор, те произволно избират вариант, който в бъдеще може да даде неочакван резултат.

Има моменти, когато те нарочно вървят по течението, мислейки, че тъй като по-голямата част от хората са склонни да действат по същия начин, това може да е правилният избор.

Но тази гледна точка по-късно може да ги доведе до големи загуби.
Хората са по-склонни към каквато и информация да имат в ума си.

Съществуващите им вярвания оказват огромно влияние върху това какви решения вземат за своите инвестиции. Всяка информация, която минава покрай тях, която подкрепя тяхното убеждение, веднага грабва вниманието им. Понякога те дори не потвърждават от други източници, ако техните вярвания са валидни или се основават на някои основни реалности.

Повечето от инвеститорите вземат решение под илюзия за контрол. Например, ако човек отиде със собствената си теория и инвестира парите си в някои акции, които по-късно му донесат много печалба, ще продължи да вярва, че неговата теория е всичко, от което се нуждае на фондовия пазар. Идеята да имаме контрол върху вземането на решения, без да вземаме помощ от каквато и да е външна информация, понякога води до провал. Няма теория, която да доказва, че ако човек е бил прав в едно нещо, ще бъде прав и във всичко останало.

Инвестициите, ориентирани към поведението, са нещо обичайно и от време на време всеки попада под това влияние. Ключът към успеха обаче е да надхитрите себе си и да вземете по-добри решения, които са свободни от всякакъв вид предубеденост на емоциите.

За да вземе рационално решение, освободено от емоции и убеждения, човек трябва да се докопа до колкото може повече информация. Ключът към намирането на точна и достоверна информация е чрез изследване на поведенческите финанси. Докато мислите да инвестирате парите си във всяка компания, направете свое собствено проучване, извървете една допълнителна миля, за да имате предимство в резултата от решението, което вземате.

Когато даден инвеститор планира само успеха и забрави за загубата, тогава той излиза от зоната на рационалното мислене. Добрият инвеститор трябва да се подготви както за добрите, така и за лошите резултати, независимо от всичко.

Чували ли сте някога израза „Не слагайте всичките си яйца в една кошница“? Е, този термин напълно отговаря на сложния характер на фондовия пазар. Като един от най-несигурните пазари, никога не е разумно да инвестирате всичко на едно място. Това може да се окаже вашия край. За да бъдете по-добъри инвеститори, разнообразете инвестициите си. Шансовете за получаване на максимална печалба обикновено са по-високи по този начин.

Търгувай с Варчев Брокърс


 Trader Aleksandar Kumanov

Varchev Absolute Trader

борсова платформа

  • Търгувай над 3000 финансови инструмента: Crypto, Форекс, Акции, Индекси, Суровини, ETF-и
  • Използвай платформа с директно изпращане ордерите на борсите
  • Best Trading Platform - "Online Personal Wealth Awards" EU награждава Varchev Absolute Trader
  • Cloud base платформа - твоят трейдинг сетъп на всяко устройство
  • Traders Talk - чуй какво движи пазарите в реално време
  • Market Sentiment - търгувай с настроенията на инвестиционите банки
  • Top movers - най-горещите трейдове във всеки един момент
  • Stocks scanner - филтрирай най-подходящите за твоя трейдинг стил пазарни инструменти
  • Heat map - Търгувай в посоката на големите играчи


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс
chat with dealer
CALL NOW