www.varchev.com

По-малък риск – по-високи печалби

Чрез преценка на потенциалните загуби спрямо потенциалните печалби, трейдърите могат да изберат най-изгодното съотношение между риск и възвращаемост, което предпазва капитала от една страна, а от другаувеличава увереността – Jeff White, основател на TheStockBandit.com.

Jeff, много хора днес говорят за управление на риска, но какво точно означава това на пазара за един трейдър? Как вие правите това?

Да, това е доста интересен въпрос. Пазара изисква да поемем риск за да получим възвращаемост, така че предполагам всеки един разбира, че има елемент на риск в търговията на финансовите пазари, но това което е по-важно, че не е необходимо да бъдете високо рисков трейдър за да се справяте добре.

На пазара е важно да развиете първоначално мислене и манталитет за оцеляване, а после да развивате манталитет насочен към печалби. Вашите първоначални цели трябва да са насочени към търговия с малки обеми за да можете да издържите на ударите на пазара, когато не сте прав. Това ще ви задържи в играта и ще ви позволи да приемате новите възможности, които ще се появят, а тогава вече ще може да се фокусирате и върху печалбите.

Повечето трейдъри се фокусират в началото върху „Колко мога да спечеля от този трейд“ вместо да си зададат въпроса: „Мога ли да управлявам успешно сделката?“Всички говорят за поставяне на stop loss и придържане към него с нужната дисциплина. Разбира се това е само една част от нещата, но трябва ли да се направи нещо повече за да се управлява и риска от това да се постави стоп?

Мисля, че има. Като трейдъри трябва да подхождате към всяка сделка с разбиране и точна идея къде ще бъде вашият стоп. Лично аз търгувам по методи на технически анализ, така че наблюдавайки графиката искам да разбера къде тренда ще покаже слабост и къде ще пропадне. Къде ще се появи модел за обръщане на тенденцията. Аз искам да разбера на кое ниво трябва да напусна сделката.

Много важно е също така да се подхожда с подходящ обем от акаунта сделка. Аз искам да знам предварително каква загуба мога да поема и колко мога да загубя по време на тази сделка за да имам значителен капитал за да осъществя и следващата си сделка.

Много трейдъри говорят, че искат да рискуват точно определена сума от техните акаунти за определена сделка. Какво може да посъветвате тези трейдъри, които искат да ви попитат колко точно пари да рискуват в една единставена сделка.

Мисля, че е добре да има предварителен максимален обем на загуба, като този обем може да се променя от време на време на базата на това колко добри са резултатите от търговия. Това може да бъде 1% от аканута, може да 0,5%, а това варира и ще бъде различно поради риск поносимостта на всеки един трейдър – т.е. до каква степен ще се чувства комфортно по време на сделка. Много трейдъри когато откриват позиция значт, че трябва да си предпазят капитала, но много от тях забравят, че освен това трябва да предпазят и своята увереност през целият път. Познавам много трейдъри, които изгубват увереността в себе си преди да останат без капитал, така че е много важно да продължавате да търгувате имайки в предвид, че по пътя си ще имате и лоши сделки.

Запазвайки позициите си малки ще можете да издържите на загубите, които са неотменна част от играта, но по този начин ще може да продължите и напред.

Ако имам три или четири поредни сделки през които не съм бил на прав път, аз трябва ли да направя четвърта или пета, защото именно тя може да бъде тази, която ще внесе обрат? Абсолютно. Всъщност доброто съотношение между риск/възвращаемост, дава тази възможност да се приемат поредни загуби и една печеливша сделка да изтрие малките загуби. Мисля, че целта не трябва да бъде насочена към извършване на повече точни сделки, а към това да се печеля повече, когато съм прав и да губя малко, когато съм в грешната посока.


 Varchev Traders


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс