www.varchev.com

Правила за успешна търговия

Рейтинг:

12345
Loading...

 1. Ако искаш да останеш в този бизнес, остави “надеждата на вратата и слагай стопове”

 2. Когато започнеш търговия(отвориш позиция), започни търсене на знаци показващи, че грешиш. Ако ги видиш, тогава излизай преди да ти бъде ударен стопа.

3. Aко съществува гаранция в търгуването то тя е: “развълнуваните играчи източват сметките си”

4. Не скачайте в “следващото горещо нещо”. Развивайте своя план и го следвайте.

5. В трейдинга няма правилно и неправилно, а има добре изтъргувана ситуация и лошо изтъргувана ситуация

6. Бъдете осведомени за собствените си емоции. Нерационалното поведение е падението на всеки търговец. Ако вие викате пред компютъра си умолявайки цената да се движи във вашата посока, трябва да си зададете въпроса: “Рационално ли е това?”. Спокойно влизане. Спокойно излизане. Слагайте стопове. Не викайте.

7. Не се вълнувай прекалено много – вълнението повишава риска тъй като замъглява разсъдъка.

8. Не търгувай прекалено много – бъди търпелив и изчакай за 3-5 добри сделки.

9. Ако идваш да търгуваш с идеята да направиш “големи пари”, ти си обречен. Тази умствена нагласа е причина за издухването на повечето сметки.

10. Не се фокусирай върху парите. Фокусирай се върху доброто изпълнение на търговските операции. Ако влизането и излизането от търговията е рационално, парите сами ще се погрижат за себе си.

11. Ако фокусираш върху парите, ще започнеш да налагаш волята си върху пазара за задоволяване на финансови нужди. От този сценарий има само един резултат: ще дадеш всичките си пари на търговци, които са се фокусирали върху ограничаване на риска и оставяне на техните печалби да растат.

12. Най-добрия начин да минимизираш риска е да не търгуваш. Това е голяма истина особено по време на ниско-волатилната(вялата) търговия. Ако цената не се движи както трябва, тогава не търгувай. Просто седни, гледай и се опитай да научиш нещо. Правейки това ти си по активен в намаляването на риска и защитата на капитала си.

13. Не е нужно да търгуваш 5 дни в седмицата. Търгувай 4 дни в седмицата, така ще бъдеш по-остроумен по време на търгуването.

14. Предотврати загубата на капитала си. Това означава поставяне на стопове и понякога оставане извън пазара.

15. Бъди отпуснат. Заеми позиция и постави стоп. А ако решиш да стоиш извън пазара, кой го интересува? Ти просто си вършиш работата и активно си защитаваш капитала. Професионалните търговци постоянно търпят малки загуби. Аматьорите прибягват към надеждата и понякога молитви за да спасят търговията си. В живота надеждата е силно позитивно нещо. В света на търговията надеждата е вирус, който заразява и унищожава.

16. Не оставяй позиция “на червено” за през нощта.

17. Дръж печелившите позиции толкова дълго колкото се движат по пътя си. Остави пазара да те изведе навън на последното си спиране.

18. “Money Management” е тайната на успеха. Не претоварвай търговията си. Колкото повече я претоварваш толкова повече надежда идва в играта когато всичко върви против теб. Надеждата в търговията е като киселина за кожата, колкото повече се застои толкова по-болезнени стават резултатите.

19. Няма логическа причина да се колебаеш при слагането на стоп.

20. Професионалните търговци приемат загубите. Да сгрешиш и да не приемеш загубата е пагубно за сметката и ума ти.

21. Веднъж като понесеш загуба забрави за продължаване на търговията на всяка цена, особено когато загубата е малка. Направи си услуга и използвай предимството от всяка възможност да изчистиш главата си чрез поемане на малка загуба.

22. Никога не оставяй позиция да върви срещу теб повече от 2% от капитала ти. По-широка позиция – по стегнат стоп.

23. Използвай дневна графика за да получиш представа за 30 дневния тренд, часова графика за да получиш представа за дневния тренд и 5 мин. графика за да идентифицираш точките за вход.

24. Ако се колебаеш да заемеш позиция, това показва липса на увереност, която не е необходима. Просто заеми позиция и постави стоп. Търговците губят пари в позиции всеки ден. Дръжте ги малки. Увереността от която имаш нужда е не това дали си прав или не, а че винаги ще слагаш стоп независимо от всичко. Затова всъщност можеш да облекчиш тази колебливост да “дърпаш спусъка”, като продължаваш да поставяш своите стопове и затвърдяваш това си поведение.

25. Добавяне към губеща позиция е като потъващ кораб, който поема допълнително вода.

26. Добавяй към позиция която върви по твоя път.

27. Адреналина е знак, че егото и емоциите ти са достигнали момент, в който замъгляват разсъдъка ти. Осъзнай това и веднага стесни стопа значително за да запазиш печалбата си или затвори позицията.

28. Не очаквайте "армагедон" на пазара, дори и да дойхде, пак ще останете без позиции, защото ще ги затворите рано или ще се опитавате да го скалпирате

29. През повечето време искаш да купиш стоката преди цената да скочи, тогава продай на моментните играчи след като скочи. Ако купуваш след като скочи осъзнай, че професионалните търговци продават своите позиции с цел да тестват силата на тренда. Те ще си ги купят обратно под нивото до което скочила цената – там където обикновено слагаш стопа си когато купуваш след скок. Лакомията идва в играта когато цената скочи отново и моментните играчи се впуснат в преследване и купуване на стоката. Осъзнай как са устроени трендовете и използвай това като предимство при отваряне и затваряне на позиция.

30. Прекалената самоувереност води до финансова разруха. Когато оправдаваш загубите с неща като “Те просто пласират слаби ръце тук” така ти се самоуверяваш. Не дръж губеща позиция. Режи загубите. Винаги можеш да си ги възвърнеш.

31. За нещастие дисциплина не се научава докато не фалираш(закриеш) една сметка. И докато не направиш това ти си мислиш, че това не може да се случи на теб. Показателно е това отношение, което те кара да държиш губещите позиции и да го правиш това разумно през целия път до дъното.

32. Изтеглянето на печалбите всеки месец и внасянето им в разплащателната ти сметка, е добра практика. Това действие ще ти помогне да разбереш, че това е бизнес и твоя бизнес трябва да генерира печалби всеки месец.

33. Професионалните търговци винаги влагат малка част от своя капитал в една позиция. Или ако заемат голяма позиция тогава ограничават риска до 1-2% от капитала си. Аматьорите обикновено влагат голяма част от сметката си в една позиция и и дават “стая да се движи” в случай че са прави. Тази ситуация създава емоции, които разрушават сметките им, докато професионалистите имат възможност да вземат решения и да ограничават загубите си защото стриктно определят своя риск.

34. Още разлики между професионалистите и аматьорите: - Професионалистите се фокусират върху ограничаване на риска и защита на капитала. Аматьорите се фокусират върху това колко пари могат да изкарат при всяко търгуване. Професионалистите винаги вземат парите на аматьорите.

35. Не бъди герой! На този пазар героите биват разбивани. Добавянето към губеща позиция е “героичен ход”. На стоковия пазар не се изисква сляпа смелост, а изящност, финес. Не се прави на герой.

36. Училище за здрави удряния по един и същ начин…Тъжно, търговците никога не осъзнават важността на “правилата” докато не “издухат” сметките си. Докато не изгубиш всичко не ти става ясно, че е много важно и трябва да следваш основните правила на професионалното търгуване(ограничи загубата, остави печалбата да расте, и т.н.).

37. Пазара засилва лошите навици… Ако още в началото попаднеш в губеща позиция, която върви към 20% от капитала ти и се появи възможност да излезеш след голямо покачване/спадане, ти си обречен. Пазара засилва лошите навици. Следващия път когато допуснеш позиция да върви към 20% загуба, ти ще си я държиш мислейки си, че ще можеш да излезеш пак при някое голямо движение(покачване/спадане), ако си търпелив и изчакаш достатъчно дълго. Тогава вече няма значение дали стоката е била обновена или е излязла благоприятна новина. Ти все още имаш нужда от защита на капитала си. Независимо дали е разумно или не контролирай риска като винаги слагаш стоп.

38. Кой е отговорен за твоята търговия? Отличителна черта на един търговец-аматьор, който няма да постигне нищо в този бизнес, е това че постоянно обвинява всичко друго но не и себе си като причина за лоша търговия. Докато професионалистът звучи така: “Аз съм виновен защото тази позиция е прекалено голяма за моята сметка.” “Аз съм виновен защото не се вместих в нормите ми за риск” “Аз съм виновен защото наистина не знам как да търгувам” “Аз съм виновен защото знам че пазарните играчи могат да ми вземат парите и знаех че отивам на там.” “Аз съм виновен защото знам че има рискове в търгуването и не ги идентифицирах достатъчно пълно когато заемах тази позиция”.

39. Аматьорите винаги мислят така: “колко ли пари мога да направя от тази позиция?” А професионалистите така: “колко пари мога да загубя от тази позиция?” Търговецът, който контролира своя риск, взема парите на този чиято глава витае из облаците.

40. В някои моменти търговците откриват, че никой не може да им каже какво точно ще стане през следващия работен ден и може и никога да не разбереш колко пари ще направиш. Тогава единственото нещо, което ти остава да направиш е да определиш колко да рискуваш с цел да разбереш дали си прав или не. Ключът към успешната търговия е да фокусираш вниманието си към това колко пари рискуваш, а не колко може спечелиш.


 Varchev Traders

Прочети още:

БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс

Лондон


25 Canada Square, Level 33,
office 50, Canary Wharf
London, E14 5LQ
+44 20 3608 6256

Варна


МОЛ Варна ет.4,
бул "Владислав Варненчик" 186

(052) 631 000, 634 040

София


бул. "Патриарх Евтимий" 98


(02) 954 51 15, 953 15 51

Универсални номера

Директна връзка с дилър - 0700 17 600    Varchev Exchange - 0700 115 44

Варчев Финанс ЕООД е лицензирана и регулирана от Комисията за Финансов Надзор – София, България: Лиценз брой РГ-03-02-05/15.03.2006г.

Варчев Финанс ЕООД е регистрирана в FCA (FINANCIAL CONDUCT AUTHORITY) с номер на паспорт в Обединеното кралство: FCA, Обединено Кралсво – регистрационен номер: 494 045, което позволява предлагане на финансови услуги на територията на Обединеното кралство.

Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва устава на европейска директива MiFID (Пазари на финансови инструменти). за насочване, увеличаване на ЕФЕКТИВНОСТТА, прозрачност и еднаквост на финансовите инструменти.
Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва Решение №918-ИП/30.07.2019 на Комисия за Финансов Надзор. Повече информация може да намерите тук.

Информацията в този сайт не е предназначена за разпространение или използване от което и да е лице в която и да е страна или юрисдикция, когато такова разпространение или употреба би противоречало на местното законодателство или регулиране.


Предупреждение за риск:

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средства в резултат на ливъридж. 63,41% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.

chat with dealer
chat with dealer
Политиката за поверителност и защита на личните данни