www.varchev.com

Правилната Risk Management психология на трейдъра

Процесът на управлението на риска на системата ви за търговия не е основана само на математика, а включва и човешка психология. Тя е също толкова важна за рентабилността, колкото и динамиката на трейдинг метода. Хората изпитват страх, алчност, високо его… и тези неща могат да попречат на процеса на търгуване с правилен размер на позицията, намаляване на загубата и държането на печеливша позиция.

Това са опасностите от това да не следваме риск психологията си:

(1.) Прекалено силната вяра
в даден трейд може да накара трейдъра да отвори твърде голяма позиция, защото очаква ,,нещо да се случи”. Трябва да знаем обаче, че нищо не е сигурно и размера на позициите ни трябва винаги да съвпада с пределите на риск мениджмънта ни.

(2.) Страхът от загуба може да накара търговеца да не излезе от позиция при достигане на предварително поставения SL и да продължава да държи позиции на все по-голяма загуба докато чака,,правилния изход” , защото може ,,пазара да се обърне”. Никога не трябва да разчитаме на това, че е възможно ,,пазара да обърне”, особено ако сме отворили позиция срещу тренда и местим SL с надежда да не се наложи да затворим на загуба. Ако не сте готови да поемете загуба, по-добре изобщо не влизайте на пазара, защото отлагането на изхода може да доведе до много по-голяма загуба.

(3.) Колкото по-голям е размерът на позицията, толкова по-трудно е да се следва трейдинг плана. Търгувайте с удобен за вас размер на позицията дори и да е губеща, за да може да се придържате към плана си.

(4.) Трейдъра трябва да допуска, че присъства несигурност при всяка сделка и затова той трябва е готов за реакция както и да се развие тя.

(5.) Егото може да накара трейдърите да забравят риск мениджмънта правилата си, защото смятат, че знаят какво ще се случи с пазара. Истината е обаче, че не знаят и при първия път, в който налучкването им се окаже грешно може да платят с акаунта си.

(6.) Fear of missing out (FOMO) или страхът от пропускане на възможност, може да накара трейдъра да влезе в позиция при неподходяща за него цена или при условия, които не съвпадат със стратегията му , само защото има голям наплив на позиции. Това често резултира в пропуснат вход, отваряне на твърде висока цена, погрешно преценяване на risk/reward съотношението и евентуално загуби.

(7.) Страхът от загуби ,,убива” добрите трейдове още в зародиш. Често се случва хората да излизат от печеливш трейд твърде рано, защото ги е страх, че ще затворят на загуба. По-добре е да се излезе от позиция, когато имаме добри основания и реална причина.

(8.) Трейдинг плана се пише, когато пазара е затворил, за да не правите емоционални решения по време да истинската търговия. Трудно е да си прецените риска докато цените се променят всяка секунда и изпускате добри възможности за вход заради емоционален подход. Трейдинг плана ще филтрира само добрите входове и ще ви насочи какво да правите.

(9.) Често егото е причина да държим губещи позиции, защото не искаме да признаем, че сме сгрешили.

(10.) Трейдъра трябва винаги да вярва в уменията и стратегията си, за да не изпълнява сделките си с излишен стрес. Стресът води до грешки и отклоняване от принципите ни. Затова риск мениджмънта служи за лимитиране на подобно отклоняване от стратегията ни.

(11.) Добрата трейдинг психология се изразява в това да следваме стратегията си дисциплинирано и с адаптивност към променящите се условия на пазара.

(12.) Трейдъра трябва да има дисциплината да надхвърли страха и алчността си и да следва начина си на търговия, която ще му донесе рентабилност. Повечето трейдъри не успяват да спечелят пари, защото не могат да контролират себе си, а искат да контролират пазара. Не успяват да изключат егото, алчността и страха си от търговията си и поемат лоши risk-managing решения.0

 Junior Trader Kameliya Ivanova


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс