www.varchev.com

Предстои ли пазарът да се “разтопи”?

За пореден път, акциите се оказаха “най-горещото” предложение и за тази година. Оставяйки в миналото една доста тежка 2018, индексите продължават да “мелят” все по-нагоре, записват се нови върхове, а инвеститорите не спират да наливат пари. Но можем ли да кажем, че това е рали, което е оправдано от dovish позициите на централните банки, стабилните данни от световната икономическа активност и от сезона на отчетите на Wall Street? Или това рали бие камбаната, че предстои колапс? Larry Fink, CEO, на BlackRock смята, че това е възможно да се случи, особено след като парите, които бяха заделени настрани след масовото разпродаване в края на 2018, се върнаха обратно в пазарите.

И така…

Какво означава пазарът да се “разтопи” ?

Този термин няма да го намерите в речниците. Това е термин, който трейдърите използват за да опишат специфични пазарни събития: силно ускорено рали, задвижено изцяло от сентимент, с големи обеми и висока волатилност. Т.е. пазарния оптимизъм не може да бъде възпрепятстван от фундамента, а инвеститорите гонят възвръщаемост, като се прикачат към ралито и то агресивно. “Разтапянето” не дава възможност на инвеститорите да купят на дъното. Цялото движение е базирано на инерцията, а в по-късните етапи – от страха да се пропусне. В най-екстремната си фаза това представлява паническо купуване, или паническо разпродаване – което е по-често срещаното при пазарно “разтапяне”.

Какво се класифицира като такова събитие?

Няма точен критерий, но терминът основно се използва в момент, когато пазара е преминал от стабилен растеж, до внезапни и резки движения нагоре. Вземете например началото на 2018: годината, в която S&P500 стремително се покачваше все по-нагоре, но едвам с около 1% дневно. През януари пазара “гръмна”, задвижен от ентусиазма около данъчните облекчения. Последваха покачвания с около 5 до 6% на месечна база, което изстреля индекса до нивата, на които много анализатори смятаха, че ще приключи индекса в края на годината. Еуфорията приключи с взрив: На пети февруари пазарите отразиха най-силният си еднодневен скок.

Случвало ли се е това събитие преди?

Разбира се. Dot.com балона през 1999 и 2000 г. е класически пример. Цените се покачиха, а обемите бяха значителни. Инвеститорите просто бяха на гребена на вълната, като през това време печалбите на компаниите изоставаха зад растежа в цените на акциите. Реално нямаше фундаментална основа, на която пазара да продължи да се покачва допълнително, което да оправдае положителните очаквания. Последва, разбира се, осъзнаване на случващото се от страна на инвеститорите, балон и неговото спукване.

Разтапянето и балона едно и също нещо ли са?

Не, те не са синоними. Отново, наличието или липсата на фундамент е ключът към формирането на събитията. Разтапянето може да избута цените, така че да се образува балон, и то най-вече ако поскъпването излезе извън баланс с показатели като продажбите или приходите. Но ако все пак тези показатели наваксат с растежа на акциите в рамките на достатъчно кратък период, балона може и да се избегне. Де факто ще изглежда като оправдано рали. “Умните пари” просто изпреварват тренда. Големите ралита от 2009 и 2010 са много добър пример.

От къде произлиза термина?

Melt – up, според Merriam – Webster произлиза през 1930 г., като жаргон от сладоледената индустрия, с който се описва степента, с която сладоледът се превръща в течна форма. До 50-те години, термина започва да се употребява в ситуации на “инцидентно разтапяне на ядрото на ядрен реактор”, а сега се използва за описването на рязък и разрушителен спад. Точно като разтопеният сладолед на едно малко дете или когато пазара осъзнае, че предстои “да се разтопи”.

Източник: Bloomberg Finance L.P.

Снимка: Pixabay 


 Trader Martin Nikolov


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс