www.varchev.com

Предстоят още по-силни валутни колебания през Март

Желателно е да се подготвим за още по-големи валутни колебания през март. Отчетът за американската заетост (NFP) днес очаква голям ръст (190K спрямо предходните 151К), нещо което няма да е кой знае каква изненада. Но наличните данни на US Bureau of Labor Statistics за заетостта могат да са функционални само в комбинация със силни данни за заплатите, а растеж при заплащането е трудно да се появи, докато висшите мениджъри са несигурни за посоката на икономиката. Ниските цифри за производителността през Q4 2015 трябва да започнат устойчиво да се променят, за да формират по-ясно тенденцията.

Следва заседанието на ЕЦБ на 10 март с очаквания за масирано стимулиране (Reuters говори за почти сигурно сваляне на базовата депозитна лихва с още -10 б.п.) независимо от недоволството на Германия. След това предстоят решенията на BoJ на 15 март и на финала – заседанието на ФЕД на 16 март. Към тази програма ще включим приключването на фискалната година в Япония, непредвидимите ходове на PBOC, очакваните и неочаквани срещи между водещите петролни министри… Този календар предполага непредвидими силни движения във всички посоки и особено на Forex пазара. Вече видяхме сериозни колебания при валутите тази година, GBP се срина с -5,5%, докато JPY отскочи с близо 6,7% и не се съобрази нито с интересите на японските компании, нито с изявленията на гуверньора на Bank of Japan г-н Курода.

Различията между нелепи слухове, финансова логика и реална икономическа информация ще определят настроенията при безналичната търговия по съотношенията на валутните двойки, както и при високо спекулативните стокови фючърсни договори от типа на злато, сребро, петрол… и базираните върху тях ETF. Със сигурност ще се увеличат премиите при базовите валутни опции, подтиквани от вега (ν) и  делта (Δ) показателите, което ще е предпоставка за добра печалба на продавачите. При цените на суровините и валутните курсове ще се прояви силната им обвързаност, въпреки че наблюденията доказват съществуването на лаг, поради който корелативната сила при едно движение изчезва в рамките на един търговски ден. Бързото предаване на информация между стоковите и валутните пазари дава резултати чрез  поведението на информирани трейдъри, използващи фючърсните пазари за извличане на печалби, базирани на инерцията, присъща на съотношението  очаквания/търговска информация. През март се очертава да има много информация (и не по-малко дезинформация) и вероятността за силни движения е много висока.

Най-търсеният отговор за месеца е как Фед ще се измъкне от некомфортната ситуация, която сам създаде с широко разгласяваните планове за „нормализиране“ от края на 2016, което повиши допълнително напрежението на развиващите се пазари и при големите търговски партньори на САЩ, като Мексико и Канада.

Според  Deutsche Bank, ако съществува някаква зависимост между текущата статистика и решенията на ФЕД (както уверяват от Резерва и в унисон с последния протокол на FOMC), регулаторът просто е длъжен да повиши базовата лихва на 16-ти.

Ако Фед не повиши лихвите на срещата си, това ще означава, че институцията действа абсолютно противоположно на първоначално обявения начин, т.е. взетите решения изобщо не зависят от данните. Това заключение направиха пред Bloombergот RBC Capital Markets. „Въпреки всички усилия, които Фед вложи в това да покаже на пазарите, че решенията за паричната политика са зависими от данните, бездействие на срещата през март (каквато е нашата най-вероятна прогноза) ще докаже точно обратното“, написа главният икономист на RBC Том Порчели.

През последните години пазарните движения са подчинени на инерцията, създавана от централните банки и на трупането на правителствени дефицити. Дългосрочната тенденция за ръст на USD, започнала 2014, става все по-слаба при по-задълбочен вероятностно-статистически анализ и в рамките на 2016 се очертава възможност и за отслабване на американската валута, което отново да насочи инвеститорите към перспективите на пазара на високо доходни акции.

G.Hristov – Head of Fundamental Analyzes


 Varchev Traders


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс