www.varchev.com

Продажбите приключват, когато проблемът, който ги е причинил, е под контрол

Ключов въпрос е несигурността около това, което ще е необходимо за спиране на бързо развиващата се здравна криза, както и икономическият провал на подобни мерки, казват инвеститорите. Правителствата използват редица стратегии – от строги ограничения в Италия, Франция и Испания до по-губи препоръки за социално дистанциране в САЩ и голяма част от САЩ, тъй както варират мерките, така и нивото на икономически смущения.

Инвеститорите се нуждаят от „яснота в крайния мащаб на проблема и доказателства, че кривите на инфекцията се огъват в световен мащаб“, казва Jean Boivin, ръководител на BlackRock Investment Institute. Позитивни новини за развитието на ваксина и лечение също биха помогнали за възстановяване на доверието, каза той.

Централните банки в някои от най-големите икономики в света предприеха и ще продължават да предприемат стъпки за намаляване на лихвените проценти, за да засилят икономическия растеж и действат заедно, за да увеличат достъпността на долара. Инвеститорите очакват правителствата да координират действията си.

„Едно нещо, което научихме по време на кризата през 2008 г., е, че политиката е много повече от сбора на нейните части, ако е направена като глобален отговор“, каза Boivin.

Засега правителствата изглежда не прилагат достатъчно фискални стимули – особено в Европа, заяви Didier Borowsk, ръководител на макроикономическите изследвания в Amundi. Мерките за облекчение и стимулиране вероятно трябва да са равностойни на 2% до 3% от икономическата продукция на еврозоната, каза той.

Други обаче смятат, че фискалните стимули няма да допринесат много за спирането на пазарните продажби.

Cornerstone Macro анализира реакцията на фондовия пазар на изблиците на фискални стимули по време на спадовете през 2001 и 2008 г. и установи, че S&P 500 действително продължава да пада през следващия едногодишен период.

„Продажбите приключват, когато проблемът, който ги е причинил, е под контрол“, казва Michael Kantrowitz, главен инвестиционен стратег в компанията.

Друга област на притеснение за инвеститорите е фактът, че кредитните пазари, обхващащи както най-сигурните държавни облигации, така и по-спекулативния корпоративен дълг, което води до смут поради ограниченията на ликвидността, натиска за разгръщане на най-рисковите сделки и търсенето на кеш от инвеститорите.

Пазарните играчи очакват „по-агресивни стъпки от страна на създателите на политики, за да осигурят някаква стабилност на пазарите с фиксиран доход“, казва Evan Brown, ръководител на управление на активи в UBS Asset Management. „Това включва партньорство на Фед / Министерство на финансите за осигуряване на кредитиране на корпоративни облигации като обезпечение и ЕЦБ агресивно да активизира покупките на италиански дълг.“

„Участниците на пазара трябва да почувстват, че са подкрепени без условности“, каза г-н Lacaille. „Може би това е, което Фед и Министерството на финансите се опитаха да сигнализират и постигнат, преминавайки от уверения към действия, но изглежда, че има нужда от скок на вярата“Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс