www.varchev.com

Промяна в корелацията между валутите и акциите

Графиката отляво показва 40-дневната корелация между паунда и великобританския индекс FTSE100. В последните две години корелацията между паунда и индекса са негативни, на моменти надвишавайки 50%. С такава корелация при 1% спад в стойността на паунда, FTSE100  се повишава с 0,5%. Икономическата логика е, че евтиният паунд прави износа на великобританските компании по-евтин и следователно по-атрактивен за купувачи.Това съотношение, обаче, се изменя в последните два месеца: в долния панел на графиката е изобразена корелацията, която преминава към позитивна в последните два месеца.

Тази промяна се вижда и в корелацията между EUR и Stoxx50, индекс на европейски акции.

Тук се виждат 3 епизода на позитивна корелация: 2 приключили, и текущият; корелацията в момента е и значително по-висока от корелацията в предишните епизоди.

Комбинацията от силен долар и рискове за световната икономика (търговски конфликти, валутни кризи, напрежение в международните отношения) вероятно потискат апетита на инвеститорите за по-рискови финансови инструменти като евро и европейски акции, или паунд и великобритански акции. Това се вижда и от просто наблюдение на графиката на евро и Stoxx50: периодите на позитивна корелация са и периоди на sell-off; с други думи, периодите на позитивна корелация са периоди на напрежение в пазарите и разпродаване на по-рискови активи.

Това се вижда и в корелацията на USD/JPY спрямо Nikkei225:

До есента на миналата година, ако стойността на йената падне с 1% (тоест USD/JPY се покачи с 1%), то Nikkei225 ще се повиши със средно 0,7-0,8%. Както се вижда от горната графика, октомври 2017 (когато напрежението между САЩ и Северна Корея ескалира, тоест risk-off) корелацията почти се обръща и до ден днешен се намира около 30%. Това означава, че корелацията между JPY и Nikkei225 е грубо -30%, сравнено с -80% през последните няколко години.

Не мислим, че текущата позитивна корелация може да се използва за систематично печелене на пари, тъй като рискуваме корелацията да се обърне във всеки един момент и да причини сериозни загуби.

Корелацията, обаче, може да се използва като барометър на настроението на пазара. В относително спокойни времена корелацията между валутата на държава-износител (йена или евро, например) и борсовият индекс на тази държава е негативен, защото слабата валута подсилва износът, и обратно при силна валута. Сегашната позитивна корелация е признак на напрежение в пазарите. Смятаме, че съотношението между валутата и борсовите индекси трябва да се следят като барометър за успокоение на пазарното настроение.

Източник: Bloomberg Finance L.P.

Графика: Used with permission of Bloomberg Finance L.P.


 Trader Velizar Mitov


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс