www.varchev.com

Психология на погрешната преценка на инвеститора

Когато трейдъра рискува истински пари на пазара, емоциите, егото и мисленето му могат да бъдат крайно изкривени. Хормони като серотонин, допамин и адреналин могат да причинят импулси и емоции, които да заглушават мисленето и уменията ни за взимане на решения.
Емоционалната интелигентност е едно от най-важните умения, които трейдъра трябва да притежава. Това е способността да мислите на ниво, по-високо от емоционалните ви реакции към заобикалящата ви среда. Търговецът трябва да притежава здраво самосъзнание, самоконтрол и да може да изразява емоциите си по положителен начин.

Има няколко главни неща, които причиняват психологията на погрешната преценка:

Трейдърите се стимулират да правят пари и затова търгуват. Те започват търговията си, защото всяка малка печалба им носи удоволствие и ги стимулира да виждат всичко през призмата на правенето на париТе обират печалбите си рано, за да си приберат малки печалби или пък оставят губещ трейд с надеждата да се върне по посока на пазара…Така много трейдъри си мислят, че ще направят повече пари и започнат да търгуват прекалено често и твърде дълго. Ако търговецът наистина иска да печели пари, той трябва да се фокусира върху общата картина, а не върху една сделка. След това ще види как всичко взето заедно има повече логика и се навързва, отколкото да мислим сделка за сделка. Голяма част от това е да оставяме печелившите сделки да се развиват и да затваряме губещите на време.

Психологическото отричане 

Ще накара всеки да мисли, че е специален или че има естествени способности на трейдър. Отричането може да го накара да не види определен сигнал от стратегията си, защото в главата си предварително си е нагласил сценарий за това как той смята и иска да се развият нещата на пазара. Така това отричане може да го накара да държи губеща позиция с убежденията, че пазара ще се обърне. Затова всеки трейдър трябва да приема актуалните пазарни условия и да ги анализира и никога да не отрича случващото се.

Търговецът може да има пристрастие към собствеността, когато има дълга или къса позиция. Търговец, който се идентифицира bullish или bearish, четейки информация от необективна перспектива е добре просто да се увери дали анализа е по сценария му или не. Сигналите са чудесни еквиваленти за слепотата на пристрастията към текущата позиция, като карат търговеца да следва плана за излизане от поциията, а не който са имали преди да влязат вътре.

Погрешно оценяване на миналата корелация на професионалния успех като надеждна основа за успех в търговията.

Високо ефективни професионалисти в други области като лекари, адвокати и ръководители могат да мислят, че техните умения ще се пренесат в търговията на финансовите пазари. Те могат да повярват, че тяхната интелигентност е предимство, но много пъти принципите на успешната търговия са много различни от тези в медицината, закона и бизнеса. Мненията, прогнозите и егото не са силни страни в търговията. Да признаете, че грешите, да следвате потока и да останете гъвкави са умения, уникални за търговията през повечето време.

Погрешна преценка въз основа на егото.

 След като търговецът обяви публично сделка, мнение или прогноза, той може да се утвърди в защитата на тази позиция и да изостави логиката, разума и реалността. Дори да станат все по-убедени, че са прави, колкото по-далеч се движи позицията срещу тях, защото смятат, че е по-голяма вероятността от обръщане, колкото повече се движи в грешната посока. Това е его слепота и е причинено от егото, което поема управлението на мисловния процес, тъй като отказва да бъде доказано погрешно.

Може да е лоша преценка да бъдеш bullish или bearish, просто защото повечето хора са на същото мнение. 

Много пъти горната част на диаграмите се случва, когато повечето хора са много бичи, а долната обикновено, когато по-голямата част от хората са мечи. По-голямата част от парите се правят в тенденцията на графика между горната и долната част, влизането твърде късно може да бъде много скъпо.

Това са някои от най-често срещаните когнитивни грешки, които причиняват лоша преценка. Основната причина, поради която механичните системи за търговия и базираната на правила търговия имат предимство, е чрез премахване на повечето от тези човешки грешки на лошата преценка на търговците, емоциите и егото и започват да следват печелившия трейдинг.


 Head of Trading Dimitar Kalapov

Varchev Absolute Trader

борсова платформа

  • Търгувай над 3000 финансови инструмента: Crypto, Форекс, Акции, Индекси, Суровини, ETF-и
  • Използвай платформа с директно изпращане ордерите на борсите
  • Best Trading Platform - "Online Personal Wealth Awards" EU награждава Varchev Absolute Trader
  • Cloud base платформа - твоят трейдинг сетъп на всяко устройство
  • Traders Talk - чуй какво движи пазарите в реално време
  • Market Sentiment - търгувай с настроенията на инвестиционите банки
  • Top movers - най-горещите трейдове във всеки един момент
  • Stocks scanner - филтрирай най-подходящите за твоя трейдинг стил пазарни инструменти
  • Heat map - Търгувай в посоката на големите играчи


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс
Varchev Finance live chat
Varchev Finance live chat
*Задължителни полета
CALL NOW