www.varchev.com

Първата книга, описваща пазарите на акции се продава за $300 000

Във вторник първата написана книга в света, която описва пазар на акции е била пусната на онлайн търг от Sotheby’s Rare Books and Manuscripts. Стойността на книгата е между $200 000 и $300 000. Написана е от Joseph Penso de la Vega през 1688 г. и е носела името The Confusion of Confusions, като е била описана Стоковата борса в Амстердам, която е била създадена от The Dutch East India Company през 1602 г. Наддаванията ще приключат на 17.12.2018.

Vega, Сефарадски евреин, мигрирал от Испания в Амстердам, написал книгата на испански и описва механизмите на борсата. Описва включително и put, calls, pools и манипулации в допълнение към неговите цялостни инвестиционни съвети.

В предговора на книгата, Vega изказва своето желание да разсее евентуалните обърквания за борсата, допълвайки, че той би искал да предаде няколко сигнала на вниманието на читателите за по-малко честните практики, които са се извършвали. Той също добавя, че книгата е била написана за негово удоволствие.

Selby Kifler – международен старши специалист в Sotheby’s, казва, че “Vega не е бил точно трейдър, но е извършвал търговия понякога и е прекарвал известно време на търговския под”.

Vega се е опитал максимално да опише пазара като място за извършване на честни сделки и етичен бизнес, но въпреки това предупреждава читателите да се пазят от съществуващи хора, които целят възползване от тях. Текстът е написан като серия от диалози между един философ, търговец и акционер.

Четирите принципа, които Vega излага в книгата си са напълно приложими към един трейдър – аматьор днешно време:

  • Никога не давайте съвет на няколко за покупка или продажба, нито приемайте такъв. Шансът да бъркате е голям.
  • Събирайте всяка печалба при първа възможност без да съжалявате за пропуснати други ползи или печалби. Т.е. не се наказвайте затова, че не сте иззели пълния потенциал от сделката.
  • Печалбите направени на борсата са “съкровището на гоблините”, което означава, че печалбата днес може утре да е загуба.
  • И накрая, този който наистина иска да успее като трейдър трябва да има търпение и пари.

“Мисля, че книгата е била написана с практична цел”. – казва Kiffler. “Не е била написана като научен труд а по-скоро като книга за ежедневна употреба”.

Въпреки мъдростта и знанието и историческото си значение, книгата остава неразкрита до края на XIX век, когато е била разлистена първо от немски икономисти и после от датски. Първия превод на английски е през 1959 г. Днес се продава също и преиздадено копие с твърди корици за $30.

Източник: Bloomberg Finance L.P.

Графики: Used with permission of Bloomberg Finance L.P.

 


 Trader Martin Nikolov


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс