www.varchev.com

Равносметка на FX пазарите през 2017

Докато мнозина очакваха в началото на 2017 година, че долара ще доминира валутните пазари, повечето останаха изненадани от падащата стойност на зелената валута през по-голямата част на годината.

Това главно се случи, защото Фед беше единствената голяма централна банка, която започна да повишава нивата на лихвите си. Еврото, Паундът, Австралиецът и Канадецът се представиха доста по-добре от USD през 2017 година, като само Японската Йена регистрира по-слаби резултати. Фед беше на път да повиши лихвите 4 пъти през годината, но централната банка успя да осъществи само 3 вдигания. ЕЦБ и BoJ запази лихвите си без промяна, докато Bank of England направи едно покачване към края на годината.

Еврото – Очакванията са за силна валута през 2018

Еврозоната завършва 2017 в правилната посока, поне ако гледаме данните от PMI, като производственият сектор се засилва заедно с доверието във възстановяването на икономиките на членките, както и техните сектори. БВП се очаква да няма значителни промени през последното тримесечие, като остава около най-високите нива за последните 10 години. В резултат на всичко това, ЕЦБ може да изтърве златната възможност да сигнализира край на цикъла.

Поглеждайки напред, има знаци, че годишното развитие на икономиката се е засилило през последната част на този икономически цикъл. Това е главно заради намаляващата разлика в производството на държавите членки, и според PMI докладите, компаниите работят на почти пълен капацитет.

Нивата на безработицата продължават да падат, но според ЕЦБ има още много път да се измине, за да се достигнат нивата на заетост от преди кризата.

Канадски долар – Икономическите данни подкрепят валутата

Канадеца скочи в началото на годината, като влезе в стабилен тренд, който устоя до края на Септември. За по-голямата част от последното тримесечие обаче, зелената валута набра скорост и възвърна част от позициите си. Канадската икономика се очаква да регистрира 2.6% растеж на икономиката на годишна база за БВП, което ще настигне 2.5% на Bank of England. Като се вземе в предвид, че BoC се фокусира главно върху икономическите новини, тези фактори са предпоставка за повишаване на лихвите през новата година.

Британски Паунд – Brexit и BoE въздействат на валутата

Стерлингът възвърна част от позициите си в началото на 2017 година, като солидните икономически данни дадоха необходимото на централната банка да повиши лихвите за първи път от 10 години насам. Проблемът за BoE е, че инфлацията остава на високите 3.1% към Ноември ( на годишна база ), много над таргета от 2%.

Щатски долар – Нов председател на Фед – нова политика

Президентът на Фед Janet Yellen проведе последната си среща като глава на централната банка през Декември, и сега ще подаде щафетата на Gerome Powell. Очаква се да няма съществени промени в монетарната политика още от самото начало, като Фед се стреми да я нормализира. Банката повиши нивата на лихвите през този месец, но се очаква да го повтори поне още 3-4 пъти през новата година. Прогнозите за икономически растеж също бяха променени, като сега са по-високи, но с доходността на 10-годишните облигации под 3%, ще е трудно за зелената валута да напредне стабилно пред основните си конкуренти. Долара се облагодетелства срещу йената, но това е главно заради ултра-ниските нива на лихвите от страна на Bank of Japan.

Източник: Bloomberg Pro Terminal

Jr Trader Alexander Kumanov


 Varchev Traders


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс