www.varchev.com

Развиващите се пазари предлагат най-високата печалба от държавни облигации, как можем да извлечем печалба от това ?

EM bonds

Рейтинг:

12345
loadingLoading...
icon mailicon facebookTwitter iconGoogle iconicon hyperlink

Държавните облигации на развиващите се пазари съставят 60% от всички секюритис предлагани от тези страни. Аржентина, Чили и Бразилия са сред най-големите емитенти на на държавни облигации и същевременно предлагат най-висока печалба. Причината за това е голямата ликвидност на тези страни. Повишението на държавните облигации на развиващите се страни се дължи на повишаващия се лихвен процент в световен мащаб.

Какво значи това за нас и как можем да извлечем печалба?

Облигацията представлява дългова книга, която бива издавана от държава или друга институция ( корпорации). Държавните облигации се считат за един от най-сигурните начини за "застраховане на капитал" поради ниската волатилност и практически изключително трудния default на ценната книга ( default означава невъзможност на емитента да изплати на инвеститора си лихвата по облигацията).

Защо е трудно да се стигне до default? В развитите държави ( САЩ,Канада, UK, Германия т.н.) доходността по облигациите е много ниска. Причината за това, че щом инвеститорите искат изключително пасивна инвестиция, те няма да получат голяма печалба в замяна. Ако например доходността по облигациите е 30%, а фондовете на пазара на акции правят средно по 20% с риск от загуба на средства, защо инвеститорите ще искат да инвестират във фондовете ? Няма да искат. За да default-не държавна облигация, емитента ( в случая държавата), практически трябва да да обяви фалит, което е доста рядко срещано явление.

Защо държавите емитират облигации? Просто.. търсят капитал. За да могат да привлекат капитал, държавите емитират акции. Колкото повече капитал им трябва, толкова са по-склонни да предложат по-висока доходност. Развиващите се пазари са склонни да емитират облигации с по-висока доходност, защото при тях ситуацията е доста по-трудна в сравнение с развитите държави. Икономическата ситуация на тези държави, инфраструктурни реформи, подобряване на здравеопазването, подобряване на образователната система. Това са само няколко от сериозните проблеми стоящи пред развиващите се пазари.

Как можем да извлечем печалба от това? Първия и най-лесен начин, който ще се сетим е да си купим такива облигации. Проблема, е че те не се продават на бройка, а нa блокове. Нормалния малък инвеститор няма капитала да закупи такъв блок ( напр. 2 000 000 облигации всяка по 10 $). Другата алтернатива за печалба идва от това да разгледаме секторите в дадената държава и да преценим къде е най-вероятно да бъдат "налети" парите. Набелязваме компания, която е вероятно да изпълни дадената държавна поръчка и чакаме развитие на събитията . Например: Бразилия успява да продаде 10 000 000 млн. облигации всяка по 10$ ( приравнявам към USD за да избегнем усложнението от превалутиране). Разглеждаме секторите в държавата и преценяваме, че инфраструктурата на страната около посевите с кафе са е в окаяно състояние ( имайте в предвид, че Бразилия е един от най-големите производители на кафе. Когато говорим за посеви там имаме в предвид площ с размерите на България). Решаваме да видим кои  строителни компании оперират в този сектор и кои са най-вероятните получатели на поръчката за оптимизиране на инфраструктурния възел в региона. След като набележим компанията се стараем да изчетем възможно най-много информация за нея преди да вземем решение да изчакаме, да купуваме или да продължим търсенето на друга компания.

Trader Bozhidar Arabadzhiev


Абонирай се за бюлетина на Варчев Финанс и получавай най-значимото на имейла си

БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПРЕПОРЪЧАЙТЕ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс

Лондон


25 Canada Square, Level 33,
office 50, Canary Wharf
London, E14 5LQ
+44 20 3608 6256

Варна


МОЛ Варна ет.4,
бул "Владислав Варненчик" 186

(052) 631 000, 634 040

Бургас


МОЛ "Burgas Plaza",
бул. "Транспортна" 3
Хипермаркет Карфур
0879 447 335

София


ул. "Цар Самуил" 1


(02) 954 5115

Универсални номера

Директна връзка с дилър - 0700 17 600    Varchev Exchange - 0700 115 44

Варчев Финанс ЕООД е регистрирана в FCA (FINANCIAL CONDUCT AUTHORITY) с номер на паспорт в Обединеното кралство: FCA, Обединено Кралсво – регистрационен номер: 494 045, което позволява предлагане на финансови услуги на територията на Обединеното кралство.

Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва устава на европейска директива MiFID (Пазари на финансови инструменти). за насочване, увеличаване на ЕФЕКТИВНОСТТА, прозрачност и еднаквост на финансовите инструменти.
Варчев Финанс ЕООД е лицензирана и регулирана от Комисията за финансов надзор – София, България: Лиценз брой РГ-03-02-05/15.03.2006г.

Информацията в този сайт не е насочена към жители на Съединените щати или Белгия и не е предназначена за разпространение или използване от което и да е лице в която и да е страна или юрисдикция, когато такова разпространение или употреба би противоречало на местното законодателство или регулиране.

Предупреждение за риск:

Търговията с деривати и маржин включва висока степен на риск. Не трябва да търгувате Forex и CFD, освен ако не разбирате напълно как работи, какви може да са ползите Ви, какъв е риска, на който сте изложен и какво можете да загубите. Моля, обърнете внимание, че загубите могат да бъдат практически неограничени и че първоначално депозираната сума няма трайно да ограничи риска. Трябва да оцените финансовото си състояние и да се уверите, че търговията с деривати крие съществуващ риск да загубите цялата инвестирана сума. Инвестирайте само суми, които можете да си позволите да загубите.

 ЧАТ С ДИЛЪР
 ЧАТ С ДИЛЪР
За вход в трейдинг чата на
Варчев Финанс е необходимо
да верифицирате Вашия
телефонен номер.
 
Политиката за поверителност и защита на личните данни