www.varchev.com

Реалната полезност на Bitcoin остава все още спекулативна

Bitcoin започва да поставя на дневен ред един проблем, който изглежда е убягвал на мнозинството през последните седмици, и то на фона на подновеното рали.

Едва ли някой използва най-голямата криптовалута в света за нещо друго освен за спекулация. Данните от Chainalysis показват, че само 1.3% от транзакциите идват от търговци през първите четири месеца на 2019, което е минимално изменение спрямо пиковия период преди две години.

Въпреки, че известни компании като AT&T сега предлагат възможността за плащане с криптовалути, спекулантите по-скоро биха искали нов скок с поне 50% в цената на Bitcoin, отколкото да се разплащат към wireless доставчика. Това явление създава вече известна аномалния в отношението към дигиталните валути. На Bitcoin му трябва необходимият шум и еуфория за да привлече масите и да го възприемат като добър заместите на електронните плащания. Вместо това обаче, се е развила културата на т.нар. “holders”. Те по-скоро държат своите дигитални валути с цел акумулиране, вместо харчене.

От Chainalysis казват, че икономическата активност на Bitcoin продължава с доминиращото си проявление в exchange търговията. Това означава, че полезността все още остава чисто спекулативна. Всекидневното потребление на криптовалутите остава все още далеч от реално.

Chainalysis използват данните от BitPay, които предоставят крипто разплащателна услуга към търговците. Според BitPay, те са обработили плащания към AT&T за $1 милард през 2107 и 2018.

Реално какво се случва. Клиент плаща в биткойни през BitPay, които верифицират плащането и приема биткойните от името на компанията към, която е извършено плащането. След това тази фирма има правото дали да ги приеме като биткойни, като fiat валута или да направи сплит. Ако компанията избере 100% fiat валута да получи, доларите се депозират в сметката на компанията на следващия работен ден, като BitPay имат 1% комисионна за целия процес. Компанията е защитена от волатилността на криптопазарите.

Докато обемите на BitPay изглеждат значителни, Visa са обработили транзакции за половин милиард всеки ден за миналата година и са обработили общо обем от $11.2 трилиона през 2018.

Търговската активност все още остава ниска от пика си през късната 2017. Тогава търговците са отговаряли за 1.5% от цялата Bitcoin активност. С пукането на балона при криптовалутите, активността е паднала с 0.9%.

Транзакциите по сайтовете за търговия все още отчитат най-високата активност от 89.7% от януари до април 2019. Тази тенденция на намаляващо реално потребление и икономическа активност може да се окаже доста проблемна за бъдещето на Bitcoin. Създателят му Satoshi Nakamoto си е представял как се разплаща всичко с биткойни – от купуването на кафе до закупуването на автомобили. Фактите обаче отдалечават визията му от реалността. Дори напоследък Bitcoin започва да се превръща все повече в дигиталната версия на златото – актив, който увеличава своята стойност по време на икономическа несигурност, макар и Bitcoin да няма никаква корелация спрямо акциите и облигациите. За момента това повече остава блян, от колкото реално сравнение със златото.

Източник: Bloomberg Finance L.P.

Графики: Used with permission of Bloomberg Finance L.P.


 Trader Martin Nikolov


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс