www.varchev.com

Comex с рекордни запаси на физическо злато

Преди два месеца, когато пазарът беше в състояние на почти пълен хаос в резултат на внезапен срив в световните вериги за доставки поради блокировката на коронавирус, един пазар, който видя безпрецедентен смут, беше този на физическо злато.

Най-големите световни рафинерии за злато, намиращите се в южния швейцарски град Тичино, а именно Валкамби, Памп и Аргор-Херей, внезапно спряха да произвеждат злато, като резултатът беше рекордно различие в цената на спот златото срещу цената на фючърсите.

Полученото разминаване в цената на фючърсите спрямо спот пазар отприщи потоп от физическо злато в САЩ което беше предпоставка за печалба за много търговци, които се втурнаха да се възползват от тази възможност за арбитраж, като изпратиха физически кюлчетата в Ню Йорк, предизвиквайки това, което анализатори определят като „един от най-големите физически трансфери на злато.”

“Потокът на физическо злато към складове в Ню Йорк е безпрецедентен”, казва Алън Фин, глобален директор на суровини в Malca-Amit като допълва, че екипите на неговата компания в Ню Йорк работят 24 часа на ден, за да се справят с безпрецедентното търсене на физическо злато.

От края на март към складовете на Comex са добавени около 550 тона злато – на стойност 30 милиарда долара на днешната цена и приблизително равно на световната добив на златна руда през периода; стотици тонове от това са били внесени. Само по себе си това количество злато би представлявало 11-ия най-голям холдинг, по-голям от официалните 504,8 тона злато на ЕЦБ.

Традиционно, докато десетки милиарди долари злато се обменят всеки ден на финансовите пазари, много по-малка сума има тенденция да се движи физически между трезорите на търговски центрове като Лондон, Цюрих и Ню Йорк. Но това не беше така през последните два месеца: всичко започна да се променя, когато кризата Covid-19 се отрази на веригата на доставки.

“Когато самолетите бяха свалени на земята, а швейцарските рафинерии бяха затворени в края на март, търговците се притесниха, че няма да успеят да получат злато в Ню Йорк навреме, за да доставят на падежа на фючърсните договори. Това предизвика фючърси, които обикновено се търгуват в синхрон с цената на спот в Лондон. да се търгуват с премия от $ 70 за унция, което създаде възможност за предприемчиви търговци: купуват злато някъде по света на спот цената, продават фючърси и се възползват от разликата, като доставят метала до Ню Йорк. “

Мащабът на търговията е разкрит в доклади за обмен, данни за внос и износ и коментари от някои от водещите компании за корабоплаване и сводене на благородни метали. Всичко това се появи в четвъртък, когато търговците декларираха намерението си да доставят рекордните 2.8 милиона унции злато срещу договора от юни Comex, най-голямото известие за ежедневна доставка в обмен на данни от 1994 г.

По-голямата част от това злато идва от Швейцария, като швейцарският златен износ за САЩ се повишава, достигайки 111,7 тона през април – най-високият регистриран някога.

За да посрещнат безпрецедентното търсене на физическо злато, рафинерии чак в Австралия са увеличили производството на килобари – формата, която обикновено се доставя на Comex – за доставка до Ню Йорк.

За управляващия директор на Бринк Марк Уули, скокът в търсенето да доставки за физическо злато до Ню Йорк е нещо, което не е виждал от 20 години на пазара.

„Количеството метал, което успешно сме преместили в Ню Йорк, е доста значително“, каза той в в петък на уебинар, органзииран от LBMA (London Bullion Market Association) . „Вероятно не е далеч от общото количество метал, добивано през целия двумесечен период.“

CME Group, която е собственик на Comex, отговори на безпрецедентната дислокация на пазара и внезапната липса на физическо злато в Ню Йорк, като въведе нов договор, позволяващ доставката на барове от 400 унции, типът търгуван в Лондон. Все пак „други промени трябва да бъдат поне обмислени“, според председателя на LBMA Пол Фишър.

Огромното физическо притежание на злато при най-големия пазарен участник в търговията със злато – Comex, може да бъде причина за флуктуакции и движения на пазара, необичайни за реалното търсене и предлагане.


 Junior Trader Radi Djuma

Varchev Absolute Trader

борсова платформа

  • Търгувай над 3000 финансови инструмента: Crypto, Форекс, Акции, Индекси, Суровини, ETF-и
  • Използвай платформа с директно изпращане ордерите на борсите
  • Best Trading Platform - "Online Personal Wealth Awards" EU награждава Varchev Absolute Trader
  • Cloud base платформа - твоят трейдинг сетъп на всяко устройство
  • Traders Talk - чуй какво движи пазарите в реално време
  • Market Sentiment - търгувай с настроенията на инвестиционите банки
  • Top movers - най-горещите трейдове във всеки един момент
  • Stocks scanner - филтрирай най-подходящите за твоя трейдинг стил пазарни инструменти
  • Heat map - Търгувай в посоката на големите играчи


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс