www.varchev.com

Ретейлърите ли са истинската причина за бързото възстановяване или факторите са други

Появата на смели ретейл трейдъри, които смятат, че акциите само се повишават, е едно лесно обяснение за изненадващо силното възстановяване на пазара.

Някои анализатори обаче твърдят, че възстановяването има повече общо със същите фактори, които изостриха първоначалния мечи пазар, като това, че чувствителните на волатилност инвеститори влязоха на пазара и влиянието на деривативите върху финансовите пазари.

Позиционирането също изигра огромна роля за ралито.

Пазарите отдавна се характеризират с „проциклични“ сили, които увеличават импулсите. Инвеститорите са естествено гъвкави в моменти на смут и стават по-бичи, когато пазарите се покачват. Волатилноста вече е част от почти всички инструменти за управление на риска. Когато турбулентността се покачи, търговците са принудени да се откажат от позиции и когато падне, те получават зелена светлина да се гмурнат обратно.

През последните години се наблюдава и бърз растеж на инвестиционните стратегии, които са все по-тясно обвързани с волатилността. Те са част от trend following hedge funds, фондовете за паритет на риска, които разпределят широк спектър от активи, претеглени според тяхната волатилност и др.

Ниската доходност на облигациите също подхранва растежа на базирани на деривати стратегии, при които инвеститорите се стремят да осигурят допълнителни потоци от доходите, като продават потенциални пазарни печалби чрез кол опции или се защитават от бедствия чрез пут опции. От другата страна на тези транзакции са банки и други инвеститори, които искат да генерират възвращаемост, купувайки повишенията или продавайки защита срещу спадове.

„Един от уроците от изминалото десетилетие е, че дългите периоди с ниска възвръщаемост имат много странични ефекти и това е едно от най-скъпите“, казва Luca Paolini, стратег в Pictet Asset Management. „Финансовият инженеринг не прави нищо, което да помогне на икономиката в дългосрочен план.“

Когато пазарите са в консолидация, нарастващата волатилност може да принуди банките да хеджират експозицията си към тези деривати, като продават акциите си на вече падащи пазари. Много анализатори твърдят, че промените в цените през март бяха засилени от чувствителните към нестабилност фондове, които върнаха позициите си чрез хеджиране с опции.

Когато обаче волатилността спадне, динамиката се обръща – което според някои може да е фактор за силата и бързината на възстановяването на пазара. Индексът Vix наричан още „индикатор на страха“, се понижи от най-високото ниво от 80 в средата на март до около 32 през тази седмица, въпреки че все още е над дългосрочната си средна стойност от около 20.

Това намаление на турбулентността предизвика тренд следващите хедж фондовете да покрият късите позиции и отново да купуват акции, отбелязват анализаторите. Фондовете за рисков паритет са склонни да се движат по-бавно.

Неотдавнашният скок на търговията с опции, също вероятно допринася за ралито. Goldman Sachs изчислява, че при около $ 5 тн, откритият интерес към опциите вече е около една пета от общата пазарна капитализация на S&P 500, в сравнение със средно 14 на сто от американския бенчмарк индекс през 2013-2017.

Освен това около 20% от всички търгувани опции на S&P 500 от началото на април имат падеж по-малък от 24 часа, спрямо 3-5% за периода 2011-16.

Това може да окаже влияние върху реалния пазар на акции, който може да бъде сравнен с куче размахващо опашка. Опциите с по-голяма падеж обикновено са по-чувствителни към промените в цените. Например, когато инвеститор купува кол опция с падеж на следващия ден, контрагентът в търговията може да бъде принуден да закупи основния акции, за да хеджира експозицията си, тъй като се приближава до страйк цената.Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс