www.varchev.com

Рефлексивността на пазара – 8 причини за пазарните разпродажби

През последните две седмици станахме свидители на едни от най-резките и бързи разпродажби в историята на световните финансови пазари. Еуфорията от Януари беше заменена с огромна паника.

Според теорията на рефлексивността на един от най-великите борсови спекуланти – Джордж Сорос, пазарните участници сами по себе си влияят пряко върху пазарните принципи и нерационалното им поведение води до бумове и сривове, които предоставят възможности за инвестиции. Цените са повлияни от непрекъсната обратна връзка между мисленето на участниците на пазара и икономическите реалности, които всички те наблюдават.

Оставяйки настрана световната криза около коронавирус пандемията, основните причини за пазарния срив са:

 1. Волатилността на пазарите
  Несигурността на пазарите до голяма степен е повлияна от скоростта, с която тази корекция (или по-скоро вече мечи пазар) се случи. Това е най-бързият мечи пазар в историята. Волатилността понякога е плашеща.

 2. Страхът от неизвестното
  Случайте на заразени с коронавирус в други страни (извън Китай) продължават да се увеличават, така че страхът от неизвестното пристиска както хората, така и пазарите. Първо Италия, след това Испания, а сега и други европейски държави затварят границите си, което неимуверно увеличава тревогата.

 3. Опасенията от отминали периоди на криза
  Има опасения, че можем да видим повторение на 2008/2009 г., тъй като паническите разпродажби оказват натиск върху всичките тези нови фондове за търговия. Ликвидациите на дълги позиции при бързите промени на пазара водят до принудителни продажби, след което идва необходимостта на борсово търгуваните фондовете също да продават, покривайки клиентските позиции – още продажби, показателите за средни стойности и линии на тренда се нарушават – още продажби и накрая виждаме, че икономическата активност и печалбите намаляват – още продажби. При всичко това – емоцията взима връха и повечето участници на пазара мислят, че е по-добре да се продаде докато не е станало късно.

 4. Борсовите алгоритми
  Борсово търгуваните фондове са предназначени да бъдат “недотам агресивни”, когато пазарът се покачва, но при понижения с бързи темпове, техните търговски алгоритми превключват на етап продавачи.

 5. Емоционалните участници
  С новите технологии за търговия в реално време – където можете да търгувате от телефона си, докато седите в кафене или докато пазарувате – означава, че реакциите на инвеститори и търговци могат да бъдат много по-бързи. Така, чисто психологически, при резките спадове, много от играчите на пазара сляпо се присъединяват към продажбите, слвдвайки тълпата.

 6. Черното злато
  Сривът на цените на петрола добавя допълнителен натиск.

 7. Управлението на риска
  Увеличаващите се стойности на риск (VaR) предизвикват още продажби, тъй като тези борсово търгувани фондове сега умело управляват риска си (много по-добре, отколкото през 2008 г., където някои бяха заличени, тъй като не бяха последователни в риск стратегиите си. VAR е мярка за риска от загуба на инвестиции. Тя изчислява колко може да загуби набор от инвестиции (с дадена вероятност), при нормални пазарни условия, в определен период от време, като например ден. VaR обикновено се използва от фирми и регулатори във финансовата индустрия, за да преценят размера на активите, необходими за покриване на възможни загуби.

 8. Икономическият натиск
  Множеството опасения от икономическа световна рецесия добавя към страха на пазарите.


През седмицата, водещите финансови институции ясно показаха, че имат волята и необходимите средства да се борят с икономическите последици от пандемията. Научили урока от кризата през 2008 година, тяхната реакция беше навременна и адекватна.

През следващата седмица се очаква ребалансиране на инвестиционните портфейли заради края на месеца. Много вероятно е да има завишение на покупките на акции, тъй като в момента облигациите преобладават в инвестиционните портфейли. Изтичането на падежа на опциите и фючърсите на акциите и индексите днес би трябвало също да успокой пазара и да му придаде положителен импулс.

Предстой ни да видим резултата от взетите мерки, като финансовите пазари както винаги ще бъдат първоизточникът на бъдещите настроения.


 Junior Trader Radi Djuma


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс