www.varchev.com

Рискът по корпоративните облигации скача, стопява възвръщаемостите и подкрепя златото

Рискът по корпоративните облигации в момента се оценява от Bank of America Corp. като по-висок в сравнение с предишните цикли, защото американските емитенти имат вече прекалено високо съотношение на дълг спрямо активи. Тази тенденция е валидна и за Европа, където водещите политици от ЕЦБ, продължават агресивните си действия.

Според протоколите от последното заседание на Фед, редица централни банкери са изразили мнение, че забавянето на икономическия растеж в световен план е причина да се отложи затягането на лихвите. Така Фед сигнализира, че не е склонен да повиши лихвените нива през април, като дискретно даде глътка въздух на свръхзадлъжнелите в USD компании.

ЕЦБ отново се опита да представи максимално позитивно настоящата си агресивна политика, включително и евентуално решение за по-нататъшно понижение на отрицателната депозитна базова лихва.

Вчера  Драги  направи емоционална защита на ефективността на програмата  за изкупуване на активи (QE), чрез която ЕЦБ реално „печата евро“, за да купува неизплатими държавни дългове, което според него би трябвало да повиши икономическия растеж в еврозоната. Така ЕЦБ продължава, въпреки сериозните критики от страна на Германия, да финансира правителства с ограничен времеви хоризонт и съмнителен икономически потенциал, с което прави дълговете им практически безплатни. Не е случаен ефектът, че италианските банки вчера отново поевтиняха най-много.

Фондовите пазари (за разлика от централните банкери) продължават да показват, че значими стимули за ръст все още липсват, на фона на подновените опасения за растежа на световната икономика и за ефективността на централните банки. Логично сред най-губещите в Европа и САЩ продължава неизменно да присъства банковият сектор. Само във Великобритания, по данни на Reuters, трите най-големи банки HSBC, RBS и Barclays планират закриване на близо  400 офиса.

Инвеститорите  в корпоративни облигации губят средно около 70 цента на долар, при настъпване на кредитно събитие. При сегашния цикъл, тази цифра може да доближи 85 цента, твърдят от Bank of America пред Bloomberg. Нивата на кредитно финансиране се повишават, тъй като компаниите масово използват заеми, за да рефинансират наличните си задължения, или за да изкупуват обратно акциите си, което не води до реално, а само до илюзорно нарастване на стойността на активите. При твърде слабите нива на капиталови разходи, влошаване на съотношението дълг към активи и повишаването на процента на просрочията, възвръщаемостта ще продължава рязко да спада, търсената рискова премия да се повишава,  както и финансовите загуби. В момента, според Bloomberg, 4,4% от американския капиталов пазар е кредитиран, непокритите краткосрочните позиции възлизат на няколко трилиона долара  и ако тези непокрити позиции се сринат, целият пазар ще се разтресе.

В тази лабилна ситуация златото е една от най-добре представящите се суровини. Поскъпна  с близо 16% от началото на годината. При колебанията в цената на петрола и дългия низходящ тренд  на индустриалните метали, вложенията в злато са приемлива алтернатива. Нетните  покупки на злато от страна на централните банки също е намеса от страна на търсенето, но тези темпове са епизодични и няма как да оформят тенденция. Очакванията Сирия да бъде разделена на две зони на влияние – руска и западна, вероятно ще донесе известно успокоение на енергийните пазари, които са линейно зависими от геополитическите кризи и може да изтегли част от обемите, защитени в злато, но потоците бягащи от общата дългова несигурност вероятно ще  поддържат търсенето на благородния метал много по-дълго време.

G.Hristov – Head of Fundamental Analyzes


 Varchev Traders


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс