www.varchev.com

Kога пазарът е свръхкупен или свръхпродаден

Ричард Криво обяснява един прост метод за определяне къде валутната двойка се намира в спектъра.
Чували ли сте някога анализатор да казва нещо като “AUD / USD е свръх накупен и предстои корекция” или че “EUR / NZD е свръх продаден и предстои отблъскване”? Това може да звучи като доста убедителна информация, но какво точно означава това?

Тези термини се използват за описване на състоянието на пазара, който се определя чрез някои технически индикатори. Тези индикатори се наричат осцилатори, като два популярни примера са Stochastics и RSI. Един осцилатор често се използва като инерционен индикатор, който измерва текущата цена на дадена валутна двойка в сравнение с нейната историческа цена в рамките на определен период от време.

Скалата и за двата индикатора е от 0 до 100. Когато Stochastics достигне нивото 80, пазара се счита за свръх накупен, а когато Stochastics достигне нивото 20, пазара се счита за свръх продаден. RSI използва същата скала от 0 до 100, но стойността за свръх накупен е 70, докато стойността за свръх продаден пазар е 30. Идеята е, че когато пазарът достигне някоя от крайностите, възможността за промяна на посоката се увеличава.
Все пак, това не означава, че предстои обръщане. Пазарите, които са в силен възходящ тренд може да останат свръх накупени за дълги периоди от време, както и пазарите , които са в силен низходящ тренд може да останат свръхпродадени за дълги периоди от време. Ето защо тези осцилатори имат донякъде ограничена стойност в трендови пазари.

Въпреки това, когато пазара се намира в низходящо движение и осцилатора се движи до свръх накупен, има много по-добър шанс за обрат. Обратно, когато пазарът е с възходящ тренд и осцилатора се движи надолу към свръх продаден пазар, също има по-голям шанс за обрат.

Също така, когато Stochastics се придвижи нагоре до свръх накупено състояние, пазара има тенденция за обрат и да преместване обратно в посоката на тренда. Това е един от начините, по който търговците използват този инструмент за идентифициране на възможност за търговия. Ключово тук е, че пазарът се намира в низходящо движение, и като такъв , ние ще търсим сигнали за продажба от Slow Stochastics. Този сигнал ще бъде придвижването на индикатора надолу от 80.

Ако пазарът е във възходящ тренд, обратното би било валидно, и ние бихме третирали движение надолу към свръхпродажба като възможност за покупки, когато Stochastics се върне над 20.
Така че, докато осцилаторите могат да бъдат особено полезни за идентифициране на възможностите за търговия, посоката на тренда и търговията в тази посока са това, което увеличава надеждността на тези средства.

 


 Varchev Traders


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс